Τα Κακοσυντηρημένα Κλιματιστικά Μειώνουν την Παραγωγικότητα

Ως το 2010 η KPMG στη Βρετανία θα έχει μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της στο νέο κτίριο που ετοιμάζεται στη θέση Canary Warf και έχει σχεδιασθεί σύμφωνα με τα ανώτατες προδιαγραφές περιβαλλοντικής προστασίας και βιωσιμότητας. Αιτία της μετοίκησης είναι η προστασία από τις επιβλαβείς επιπτώσεις του διοξειδίου του άνθρακα στην υγεία, στην παραγωγικότητα και στην απόδοση του προσωπικού της
Της Χριστινας Δαμουλιανου- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πεμ, 27 Δεκεμβρίου 2007 - 23:47


Ως το 2010 η KPMG στη Βρετανία θα έχει μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της στο νέο κτίριο που ετοιμάζεται στη θέση Canary Warf και έχει σχεδιασθεί σύμφωνα με τα ανώτατες προδιαγραφές περιβαλλοντικής προστασίας και βιωσιμότητας.

Αιτία της μετοίκησης είναι η προστασία από τις επιβλαβείς επιπτώσεις του διοξειδίου του άνθρακα στην υγεία, στην παραγωγικότητα και στην απόδοση του προσωπικού της. Ενα «δηλητήριο» που εκλύεται όχι μόνο στο εξωτερικό περιβάλλον αλλά κυκλοφορεί απειλητικότερο στους χώρους εργασίας και ανακυκλώνεται μέσα από τα μηχανήματα κλιματισμού, εφόσον δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υψηλές προδιαγραφές και εφόσον δεν συντηρούνται από τα εξειδικευμένα συνεργεία. Η KPMG σημειώνει επίσης ότι ελέγχει σε μόνιμη βάση τα επίπεδα CO2 στους εργασιακούς χώρους της στη Βρετανία. Τα επίπεδα CO2 στο εργασιακό περιβάλλον ενός γραφείου είναι συνήθως 600-800 ppm (parts per million). Ωστόσο, η KPMG σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Middlesex ύστερα από έρευνα που διενήργησαν τον Μάρτιο 2007 σε 300 ενήλικα άτομα κατέληξαν ότι όταν τα επίπεδα του C02 είναι υψηλότερα, μειώνεται η ικανότητα συγκέντρωσης των εργαζομένων κατά 30%. Οταν τα επίπεδα υπερβούν τα 1.500 ppm, το 79% δηλώνει ότι έχει αίσθημα κόπωσης και άνω των 2.000 ppm σχεδόν τα δύο τρίτα ανέφεραν ότι στερούνται παντελώς της ικανότητας να συγκεντρωθούν. Οσο για τα άτομα που συνήθως πάσχουν από ημικρανίες, ανέφεραν το σύμπτωμα αυτό ακόμη και σε επίπεδο 1.000 ppm.

Το κόστος του μολυσμένου αέρα μέσα στα γραφεία έχει υπολογισθεί από ομάδα ερευνητών το 1995 και τα συμπεράσματά τους τα υπέβαλαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Select Committee on the Environment. Με τιμές του 1990 υπολόγισαν ότι για μια δημόσια υπηρεσία με 2.500 εργαζόμενους ανέρχεται σε 400.000 λίρ. Αγγλίας (αναρρωτικές άδειες, χρόνος για τη διαχείριση παράπονων κ.ά.). Το στέλεχος της KPMG κ. Julie Bennett, η οποία και διεξήγαγε τη σχετική έρευνα με το πανεπιστήμιο Middlesex, κάνει έκκληση στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς να ασχοληθούν περισσότερο με το θέμα αυτό, γιατί «όταν ένας εργαζόμενος δείχνει να βρίσκεται σε ληθαργική κατάσταση είτε είναι απαθής μέσα στο γραφείο» να μην το αποδίδουν πάντα στο ότι «βαριέται τη δουλειά που κάνει», αλλά μπορεί να οφείλεται στο ότι τα επίπεδα CO2 βρίσκονται πάνω από τα 1.000 ppm. Θέτει δε τα πλήρη ευρήματα της έρευνας στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου ([email protected]). Η KPMG - παγκόσμιο δίκτυο ανεξαρτήτων εταιρειών παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών- δραστηριοποιείται σε 717 πόλεις σε 148 χώρες με σύνολο προσωπικού 113.000 άτομα. Στη χώρα μας η KPMG ( HYPERLINK «http://www. kpmg.gr» www.kpmg.gr) δραστηριοποιείται εδώ και 37 χρονια με παροχή ολοκληρωμένων ελεγκτικών, συμβουλευτικών, λογιστικών και φορολογικών υπηρεσιών.

Η προαναφερθείσα ενημέρωση που μας παραχώρησε συνοδεύεται και από χρήσιμες οδηγίες για την παρακολούθηση των επιπέδων της ποιότητας του αέρα στους εργασιακούς χώρους. Ξεχωρίσαμε και επισημαίνουμε ιδιαιτέρως πόσο δύσκολη είναι η τήρηση της συμβουλής να αποφεύγεται η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του αέρα από αποθηκευτικούς χώρους, από φωτοτυπικά μηχανήματα και από εκτυπωτές…

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 22/12/2007)