Μετά από ένα πολύωρο θρίλερ που κράτησε περίπου εννέα ώρες ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η πρώτη ημερά Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με συμφωνία σε ότι αφορά τη Λευκορωσία και “πρόοδο” στο θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία. Είχαν προηγηθεί μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα και τη Λευκωσία να απορρίπτουν διαδοχικά δύο προσχέδια Απόφασης

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν να επιβληθούν κυρώσεις για την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λευκορωσία σε περίπου σαράντα Λευκορώσους αξιωματούχους, όχι όμως και στον ίδιο τον Λουκασένκο. Η επιβολή τους θα προχωρήσει μετά την επίτευξη συμφωνίας να σταλεί αυστηρό μήνυμα από την ΕΕ στην Τουρκία, το οποίο θα συνοδεύεται από την απειλή επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, όπως πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ, όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πιθανή επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία να γίνει πολιτικός διάλογος, πρόσθεσε, καλώντας την Τουρκία να βάλει τέλος στις μονομερείς ενέργειές της. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές για τη σχέση της ΕΕ με την Άγκυρα και ότι το θέμα της Τουρκίας θα εξεταστεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Θρίλερ στις Βρυξέλλες 

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι υπάρχουν δύο εργαλειοθήκες. «Η μία για μια κατάσταση που δε θέλουμε – την περίπτωση δηλαδή που η Τουρκία προχωρήσει πάλι σε μονομερείς ενέργειες» και η δεύτερη για μια «πιο θετική ατζέντα», όπως είπε. Η ίδια πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει πως  έχει βούληση να διεξαγάγει πραγματικά εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ.

«Περιμένουμε από την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες» είπε η φον Ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι «υπάρχει εργαλειοθήκη η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως», αλλά και ότι «η Τουρκία μπορεί να κερδίσει από την ισχυρή συνεργασία με την ΕΕ». Νωρίτερα, Αθήνα και Λευκωσία είχαν απορρίψει δύο προσχέδια απόφασης της Συνόδου Κορυφής.

Το πρώτο είχε απορριφθεί εξαρχής από την Κύπρο και στη συνέχεια και από την Αθήνα, καθώς δεν περιείχε καμία αναφορά για κυρώσεις στην Τουρκία. Μετά το "μπλόκο" ακολούθησε εξαμερής συνάντηση των Μέρκελ, Μακρόν, Μητσοτάκη και Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Στη συνέχεια, στο δείπνο οι ηγέτες συζήτησαν μεταξύ άλλων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την υπόθεση Ναβάλνι και αμέσως μετά παρουσιάστηκε νέο κείμενο απόφασης. Ούτε αυτό όμως ικανοποίησε την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Το Κείμενο Συμπερασμάτων

Τελικά το κείμενο των συμπερασμάτων, στο οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζεται ότι η συνέχιση του διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ είναι απόλυτη απαίτηση. Σημειώνουν επίσης ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και βάσει του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβάνουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

(η συνέχεια στο slpress.gr)