Παγκόσμια Τράπεζα: Η Δ. Μακεδονία Έχει τις Προϋποθέσεις να Περάσει Ομαλά στην Μεταλιγνιτική Εποχή

Παγκόσμια Τράπεζα: Η Δ. Μακεδονία Έχει τις Προϋποθέσεις να Περάσει Ομαλά στην Μεταλιγνιτική Εποχή
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 2 Οκτωβρίου 2020 - 15:27

Τον «Οδικό Χάρτη» για την ομαλή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική εποχή, παρουσίασε η Παγκόσμια Τράπεζα. Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα θα γίνει δύνατο μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών και τη δημιουργία προϋποθέσεων που συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός νέου οικονομικού μοντέλου, που θα πλαισιωθεί με περαιτέρω  οικονομικές δραστηριότητες.

Η έκθεση την οποία εκπόνησε ομάδα αποτελούμενη από 12 ειδικούς επιστήμονες του Οργανισμού, καλύπτει όλα τα βασικά σημεία της μετάβασης της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Παγκόσμια Τράπεζα συνεργάστηκε  με εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρονικό διάστημα 12 μηνών. Η αποστολή των δύο πλευρών εξέτασε επί τόπου τα προβλήματα της περιοχής και εντόπισε τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Επίσης, άντλησε διδάγματα από άλλες ανθρακοφόρες περιοχές προκειμένου να επιλέξει τις βέλτιστες πιθανές λύσεις για την Δυτική Μακεδονία, εκτός της ενεργειακής παραγωγής με την υιοθέτηση δραστηριοτήτων από άλλους τομείς της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, η Δυτική Μακεδονία διαθέτει ισχυρό πλεονέκτημα ώστε να αξιοποιήσει το φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιό της, ενώ, με την κατάλληλη ηγεσία και την έγχυση των απαραίτητων οικονομικών πόρων, η περιοχή μπορεί να περάσει με απόλυτη επιτυχία στη μεταλιγνιτική εποχή, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Μάλιστα, στην αρχή της έκθεσης αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι καθετοποιημένες δραστηριότητες της ΔΕΗ είναι εντυπωσιακές και αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες ενιαίες περιοχές εκμετάλλευσης γεωφυσικού πλούτου στην Ευρώπη. Αν και υπό μια έννοια, η ΔΕΗ δεν είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην περιοχή, αφού εργοδοτεί μόνο το 10% των άμεσων θέσεων εργασίας στην Δυτική Μακεδονία, εν τούτοις, η εξόρυξη λιγνίτη ήταν, έως πολύ πρόσφατα, θεωρούταν συνώνυμη με την ταυτότητα της περιοχής. Αναφέρεται, ακόμη, πως κατά τη διάρκεια συζητήσεων με τους κατοίκους έχει κανείς την εντύπωση ότι αν αφαιρέσεις την ΔΕΗ και τη βιομηχανία λιγνίτη, αφαιρείς την ίδια τη ζωή της περιοχής.

(Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην αγγλική εδώ )

Κι ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα αναδεικνύει όλες τις πτυχές των δυνατοτήτων αλλά και των προψλημάτων της Δυτικής Μακεδονίας, πληροφορίες θέλουν  το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ετοιμάζεται να θέσει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση το master plan της απολιγνιτοποίησης και συνακόλουθα, της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Όπως είχε ανακοινωθεί στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του master plan, από το ΥΠΕΝ, στις 10 του περασμένου Σεπτεμβρίου, η δημόσια διαβούλευση θα παραμείνει ενεργή και στη διάθεση όσων επιθυμούν να συμμετέχουν με σχόλια, θέσεις και παρατηρήσεις, για διάστημα ενός μήνα.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα κείμενο που εξειδικεύει τους στόχους και παρουσιάζει αναλυτικά το κυβερνητικό σχέδιο το οποίο συνέταξε η συντονιστική επιτροπή της οποίας ηγείται ο Κώστας Μουσουρούλης. Η χρηματοδότηση των επενδύσεων για την μετάβαση αυτών των περιοχών στην επόμενη ημέρα, αποτελεί καίριο παράγοντα επιτυχίας του όλου εγχειρήματος. Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ότι θα διατεθούν περισσότερα από 5 δισ. ευρώ, χρήματα που θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ, εγχώριους πόρους, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, την ΕΤΕπ και το Ταμείο Γιουνκέρ.

Έως στιγμής έχουν ήδη κατατεθεί περισσότερες από 70 επενδυτικές προτάσεις που εστιάζουν στη στήριξη των «πράσινων» επενδύσεων, στους κλάδους της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και του εμπορίου, όπως και στην «καθοδήγηση και παροχή κινήτρων στην επιχειρηματικότητα», .για την αναμόρφωση των λιγνιτικών περιοχών. Ακόμη 16 από αυτές θεωρούνται «ώριμες», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά ο υπουργός αλλά και ο συντονιστής του σχεδίου. Το σχέδιο, είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους στόχους και την πολιτική της ΕΕ και με την υλοποίησή του, θα εφαρμοστεί στις λιγνιτικές περιοχές ένα ειδικό πλαίσιο φορολογικών και επενδυτικών κινήτρων που θα αποτελέσει πρόκριμα για την ενεργό συμμετοχή των επιχειρηματικών ομίλων.