Πέτσας για Συμβούλιο Κορυφής: Πολύ Ικανοποιητικά τα Αποτελέσματα για Ελλάδα και Κύπρο –Συνδυασμός «Καρότου» και «Μαστιγίου» για την Τουρκία

Πέτσας για Συμβούλιο Κορυφής: Πολύ Ικανοποιητικά τα Αποτελέσματα για Ελλάδα και Κύπρο –Συνδυασμός «Καρότου» και «Μαστιγίου» για την Τουρκία
energia.gr
Σαβ, 3 Οκτωβρίου 2020 - 15:24

Πολύ ικανοποιητικά για την Ελλάδα και την Κύπρο χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  κ. Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN. Όπως τόνισε, είναι η πρώτη φορά που σε επίπεδο Ευρώπης υπήρξε αυτή η αντίδραση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, καθώς στο κείμενο των συμπερασμάτων γίνεται ρητή  αναφορά στα άρθρα 29 και 215 που αφορούν κυρώσεις

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι τα συμπεράσματα αποτελούν ένα ευρωπαϊκό κείμενο που έχει έναν συνδυασμό «καρότου», που είναι η οικονομική βοήθεια και η λεγόμενη θετική ατζέντα, και «μαστιγίου», δηλαδή την επιβολή κυρώσεων.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε σχετικά με το πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής:

Είναι πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι η πρώτη φορά που σε επίπεδο Ευρώπης υπήρξε αυτή η αντίδραση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Στα συμπεράσματα γίνεται ρητή  αναφορά στα άρθρα 29 και 215 που αφορούν κυρώσεις. Είναι σαφές ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε. για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Το κείμενο του κ. Μπορέλ είναι ακριβώς η απειλή, την οποία χρειαζόμαστε προκειμένου να συμμορφώνεται η άλλη πλευρά. Αυτό που έχει σημασία για εμάς, και από την πρώτη στιγμή το έχουμε πει, είναι να υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων  -και τέτοιο είναι το πλαίσιο κυρώσεων, που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τέλος Αυγούστου- ώστε η άλλη πλευρά να αντιλαμβάνεται ότι θα την πονέσει αν συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά. Οι ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπαν ότι αυτά τα εργαλεία, -μεταξύ των οποίων και ο κατάλογος κυρώσεων του κ. Μπορέλ- είναι πάνω στο τραπέζι. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να συνεχίσει με συνέπεια την αποκλιμάκωση. Αν το κάνει αυτό, θα είμαστε σε θέση μέχρι τον Δεκέμβριο να πούμε ότι, πράγματι, δεν ήταν προσχηματική αυτή η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της Τουρκίας των τελευταίων εβδομάδων. Αν, όμως, υπαναχωρήσει και ξαναδούμε προκλητικές ενέργειες, τότε θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, την επιβολή των κυρώσεων. Είναι ένα ευρωπαϊκό κείμενο στο οποίο συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη, είναι πολύ ξεκάθαρο, και έχει έναν συνδυασμό «καρότου» και «μαστιγίου»: Το «καρότο» είναι η οικονομική βοήθεια και η λεγόμενη θετική ατζέντα και το «μαστίγιο» είναι η επιβολή κυρώσεων.

Ο κατάλογος του κ. Μπορέλ έχει πάρα πολλά μέτρα. Αν δεν υπήρχε αυτός ο κατάλογος κυρώσεων στο τραπέζι, δεν θα επεδείκνυε αυτή τη συμπεριφορά η Τουρκία το τελευταίο διάστημα. Επομένως, όντως «δάγκωνε» αυτός ο κατάλογος του κ. Μπορέλ ο οποίος έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Η διατύπωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μιλάει ρητά για τα δύο άρθρα, τα οποία ικανοποιούν την ελληνική πλευρά, γιατί δίνουν ακριβώς το πλέγμα πάνω στο οποίο θα ενεργοποιηθεί ο κατάλογος των κυρώσεων του κ. Μπορέλ σε επόμενα Συμβούλια, αν αυτό χρειαστεί.  

Είναι σαφές ότι για την Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία το οποίο είναι πολύ αυστηρό όσον αφορά και τις κυρώσεις. Ζητά από την   Τουρκία να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και να επιλύσει, επιτέλους, το ζήτημα της Κύπρου στο σύνολό του. Ο Πρωθυπουργός είπε χθές, ότι περιμένει από την τουρκική πλευρά να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές για τη μία και μοναδική διαφορά που έχουμε την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όπως περιγράφεται,  και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το πρώτο σχέδιο το οποίο κατετέθηκε προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απείχε πολύ από τις απόψεις της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά -όπως φάνηκε- και της πολλής μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της Ένωσης. Φτάσαμε πολύ γρήγορα, χάρη στη σθεναρή αντίδρασή μας και τη στήριξη άλλων κρατών-μελών σε ένα άλλο κείμενο το οποίο είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό για όλους μας. Η αποφασιστικότητα Ελλάδας – Κύπρου και η συμπαράσταση άλλων κρατών-μελών ήταν πολύ σημαντικός παράγοντας για να φτάσουμε σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα".