Γιατί Παρατείνονται οι Διορίες Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών για τις ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών   

Γιατί Παρατείνονται οι Διορίες Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών για τις ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 5 Οκτωβρίου 2020 - 08:00

Έκπληξη προκάλεσε στους υποψήφιους επενδυτές η ειλημμένη απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να μεταθέσει χρονικά τις προθεσμίες υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τις δύο διασπασμένες εταιρείες της ΔΕΠΑ, καθώς από περίπου την περίοδο των Χριστουγέννων για την ΔΕΠΑ Υποδομών και τον Γενάρη του 2021 για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, οι διορίες επανακαθορίζονται για τα τέλη Φεβρουαρίου και τα τέλη Μαρτίου αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα όσα περιήλθαν σε γνώση του energia.gr, στην υπόθεση με την ΔΕΠΑ Υποδομών η μετάθεση αποφασίστηκε λόγω του ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που έπρεπε να είχε παραδώσει μέσα στον Σεπτέμβριο τα κοστολογικά μοντέλα, δεν το έπραξε, με αποτέλεσμα οι "μνηστήρες" να μην έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία που είναι απολύτως αναγκαία για να μπορούν να καταρτίσουν τις δεσμευτικές προσφορές που θα υποβάλλουν.

Σύμφωνα, επίσης, με αξιόπιστες πληροφορίες του portal, αυτό αναμένεται να συμβεί κάποια στιγμή μέσα στον μήνα που διανύουμε, αν και πάντα ενυπάρχει κάποια δόση επιφύλαξης, καθώς η ΡΑΕ θα παρέδιδε, υποτίθεται, τα εν λόγω στοιχεία το καλοκαίρι που μας πέρασε. Υπό αυτό το πρίσμα, κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί η δίμηνη παράταση ώστε και να υπάρχει η δυνατότητα κοστολόγησης και αξιολόγησης των προσφορών, αλλά και για να κρατηθεί «ζεστό» το ενδιαφέρον των επενδυτών, κάτι το οποίο θα μπορούσε να διακυβεύσει μια πιθανή αλληλουχία νέων καθυστερήσεων.

Έτσι τώρα οι υποψήφιοι επενδυτές θα έχουν όλο το χρόνο στη διάθεσή τους για να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τις οικονομικές αποτιμήσεις, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να αποτυπώσει στις συμβάσεις που θα κληθούν να υπογράψουν, την πλήρη κατάσταση και τα ακριβή περιουσιακά στοιχεία, από τα μοντέλα που θα παραδώσει η ΡΑΕ.

Αναφορικά, τώρα, με την ΔΕΠΑ Εμπορίας, οι πληροφορίες του energia.gr θέλουν να υπάρχει ένας «καλός λόγος» για τον οποίο μετατίθεται χρονικά η διαδικασία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Καθώς καθυστέρησε το άνοιγμα του Virtual Data Center (VDR) του διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ Εμπορίας και δεν είχαν φορτωθεί ορισμένα, κυρίως οικονομικά στοιχεία, αλλά και δεδομένα που θα αποκρυστάλλωναν τις προοπτικές της εταιρείας, τα οποία θα έπρεπε να έχουν έλθει σε γνώση των υποψηφίων επενδυτών, δόθηκε η ευκαιρία στο ΤΑΙΠΕΔ να συγκεντρώσει τα νούμερα για την οικονομική τροχιά της εταιρείας έως και τον περασμένο Αύγουστο, τα οποία κρίνονται πάρα πολύ θετικά. Το ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσε, όπως έχει γίνει, επίσης, γνωστό τους επενδυτές ότι οι βάσεις δεδομένων με φυσική παρουσία, που αναμενόταν να ανοίξουν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, θα λειτουργήσουν, τελικά, τον Νοέμβριο.

Καθώς θα συνεχίσουν, προοδευτικά να φορτώνονται νέα στοιχεία στο VDR και με δεδομένο  ότι το Ταμείο διέθετε στην κατοχή του τα θετικά στοιχεία, που αποτυπώνουν μια σαφώς πιο βελτιωμένη εικόνα της εταιρείας, αποφασίστηκε να δοθεί η παράταση, Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι επειδή λόγω του split, όλα τα στοιχεία είναι σε μορφή pro forma, δηλαδή άτυπων χρηματοοικονομικών πληροφοριών, επομένως δεν υπάρχουν ετήσιοι ισολογισμοί και υπό αυτή την έννοια, το ΤΑΙΠΕΔ προσβλέπει σε ένα ακόμη πιο υψηλότερο τίμημα χάρη στα νέα αναβαθμισμένα στοιχεία ισολογισμού της εταιρείας που προέκυψαν από τις βελτιωμένες συνθήκες στην αγορά και την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.

Όμως, η υπόθεση της μετάθεσης των διοριών για την ΔΕΠΑ Εμπορίας περιπλέκεται και εξαιτίας της δικαστικής εκκρεμότητας με την ΕΛΦΕ και τις ανεξόφλητες οφειλές ύψους 120 εκατ. ευρώ προς την ΔΕΠΑ. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στο οποίο προσέφυγε η εταιρεία συμφερόντων Λαυρεντιάδη, περιόρισε με απόφασή του τα χρέη της προς την ΔΕΠΑ κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ, με το σκεπτικό ότι η μεθοδολογία τιμολόγησης του φυσικού αερίου είναι καταχρηστική, διότι η τιμή συνδέεται με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η τελική απόφαση θα εκδοθεί μετά τον Γενάρη όταν και έχει οριστεί να εκδικαστεί η έφεση.

Η χρόνια διένεξη δημιουργεί κενά και αβεβαιότητα για τους επενδυτές, καθώς πιθανή δικαίωση της EΛΦΕ από το Εφετείο θα επιτρέψει ανάλογες διεκδικήσεις από το σύνολο των μεγάλων πελατών της ΔΕΠΑ με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται για την οικονομική εικόνα της, αλλά και πιθανότατα με την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Είναι άγνωστο το ποια θα μπορούσε να είναι η έκβαση της δικαστικής αυτής διαμάχης, καθώς υπάρχουν αποφάσεις που δικαιώνουν εν μέρει την ΕΛΦΕ, αλλά και αποφάσεις που δικαιώνουν εν μέρει την ΔΕΠΑ. Το ερώτημα που τίθεται είναι το εάν σε περίπτωση που είναι σε βάρος της Δημόσιας Επιχείρησης θα μπορούσε να επηρεάσει την πώληση της ΔΕΠΑ. Κανείς δεν μπορεί να το προδικάσει.