Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στην μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα  που ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Microsoft. «O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, μιλώντας στην εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης μαζί με τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ μία νέα μεγάλη άμεση επένδυση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα,

στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας GR for growth», τόνισε ο κ. Πέτσας. Όπως χαρακτηριστικά είπε «η προστιθέμενη αξία της επένδυσης της Microsoft αναμένεται να φθάσει το 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μία επένδυση που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα (όπως ανέφερε στις δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ). Η επένδυση αυτή αφορά στην εγκατάσταση στη χώρα μας ενός σημαντικού μέρους της νέας τεχνολογικής υποδομής της εταιρίας που σχετίζεται μεταξύ άλλων και με τις δραστηριότητες cloud services».

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία που έχει για τη χώρα και την μετάβασή της στην ψηφιακή εποχή, μία τέτοια επένδυση. 

"Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως το πιο κρίσιμο βραχίονα για ένα άλμα στο μέλλον. Για να είναι όλοι οι Έλληνες νικητές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, μέσα από το πρόγραμμα επιμόρφωσης της εταιρείας για 100.000 συμπολίτες μας.

"Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή εξέλιξη θα δώσει ώθηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις… Δεν έχουμε μόνο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στην πατρίδα, αλλά και εκτός Ελλάδας που θα ήθελε να επιστρέψει με καλύτερες συνθήκες. Και αυτές οι συνθήκες δημιουργούνται σήμερα στην πατρίδα μας…'', τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ  τόνισε ότι «είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα»,επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα». Πρόσθεσε δε ότι η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, για να επισημάνει: «Δεν το κάνουμε σε πολλές χώρες, μάλιστα το κάνουμε το 2020, μια χρονιά με προκλήσεις».

Το κέντρο δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.

Η συμφωνία όπου προβλέπει τη δημιουργία του πρώτου συμπλέγματος datacenter στη χώρα μας (data center region), βάζει την Ελλάδα στο επίκεντρο των ψηφιακών εξελίξεων και την καθιστά πόλο έλξης σημαντικών τεχνολογικών επενδύσεων. Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud, αυτό που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί υπολογιστικό νέφος. Η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή του cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί χάρη στα data centers. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι η πρώτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά data center region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων datacenter). Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία datacenters σε 4 χώρες της Ε.Ε., τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Ακόμη, υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες 3, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς μόλις η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα του Cloud και μόλις η 27η σε όλο τον κόσμο.

Η data center region, όπως ονομάζονται τα συμπλέγματα data center της Microsoft, θα χωροθετηθεί στην Αττική. Η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμός) ή άλλον λόγο. Παράλληλα, λόγω και της πολιτικής του «αρνητικού αποτυπώματος» CO2 (carbon negative) της εταιρείας, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η πράσινη ενέργεια για τη λειτουργία τους.