Η ΔΕΗ Αποστασιοποιείται από το Παρελθόν της- Επιστροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές και στην Κοινή Λογική 

Η ΔΕΗ Αποστασιοποιείται από το Παρελθόν της- Επιστροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές και στην Κοινή Λογική
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 6 Οκτωβρίου 2020 - 16:25

Μέσα στο εντυπωσιακό, υψηλής ποιότητας, σκηνικό που στήθηκε χθες για τα 70χρονα της ΔΕΗ, ήταν σαν η Δημόσια Επιχείριση να ξέπλενε όλες τις παλιές αμαρτίες της και να αποδιδόταν καθαρή και αμόλυντη, έτοιμη όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν για να χαράξει ένα νέο μέλλον για την ίδια, την εθνική οικονομία και τους πελάτες της. 

Πρώτος στόχος, μετά το success story της οικονομικής εξυγίανσής της, είναι να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, από 2% σήμερα, στο 20% το 2024, όπως ανήγγειλε ο επικεφαλής της.

Όλα αυτά αφορούν σε μια ΔΕΗ, που όπως είπε, ο Κωστής Χατζηδάκης, στις αρχές του 2019 αποτελούσε συστημικό κίνδυνο και σήμερα είναι παράδειγμα επιτυχίας για την οικονομία και τη χώρα!

Μπορεί όμως μια πράγματι εντυπωσιακή τελετή και ορισμένες δηλώσεις αισιοδοξίας και αυταρέσκειας –σε ορισμένες περιπτώσεις-  να ωραιοποιήσουν εν μια νυχτί το πρόσωπο μιας επιχείρησης που αποτέλεσε και αποτελεί τον πυλώνα της ενεργειακής –και όχι μόνο- ασφάλειας της χώρας;

Χωρίς να είναι αποκλειστική ευθύνη της ΔΕΗ, καθώς χρησιμοποιήθηκε, επί σειρά δεκαετιών, ως πεδίο υλοποίησης κυβερνητικών επιδιώξεων και άσκησης (καταστροφικής) πολιτικής, εν τούτοις, καμία διοίκηση της μεγάλης ελληνικής Επιχείρησης δεν μπορεί να θεωρηθεί άμοιρη ευθυνών για τα όσα της συνέβησαν έως και πρόσφατα.

Η απεμπόληση του πλεονεκτήματος που είχε να δραστηριοποιηθεί πρώτη στις Ανανανέωσιμες Πηγές Ενέργειας, στρατηγική που είχε ξεκινήσει το 1982 και καθιστούσε την Επιχείρηση πρωτοπόρο στις τεχνολογίες του μέλλοντος και της διάνοιγε «λαμπρές» προοπτικές, αποτελεί την επιτομή του «διαζυγίου» της με την κοινή εταιρική πρακτική.       

Ακόμη, πέραν των υπολοίπων «παιδικών» ασθενειών που συνόδευσαν για περισσότερες από τρεις δεκαετίες τη δράση του συντεχνιακού συνδικαλισμού, με τις πληγές που επέφερε στη λειτουργία αλλά και την δημόσια εικόνα της, η απουσία μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού οδήγησε σε μεγάλες στρεβλώσεις και ελλείμματα στον ΕΛΑΠΕ, που αντιμετωπίζονταν με συνεχείς αυξήσεις τιμολογίων, με ό,τι και αυτό συνεπαγόταν για την τσέπη των καταναλωτών.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2010, το συνολικό ποσό για το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, δηλαδή το πρώην Τέλος ΑΠΕ) ανερχόταν στα 100 εκ. ευρώ και τέσσερα χρόνια αργότερα στα 900 εκ. ευρώ!

Ιδίως ο ΕΛΑΠΕ προβλέπεται ότι θα είναι φέτος ελλειμματικός κατά σχεδόν  225 εκατ. ευρώ, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αποδίδει τη ζημία στην κάθετη μείωση των εσόδων από την χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, λόγω πανδημίας, που επέφερε την απότομη κάμψη της ζήτησης αλλά και των τιμών.

Όντως, στο διάστημα Ιανουάριος-Μάιος τα έσοδα εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 98,2 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με εκείνα την αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ. Ας προσθέσουμε και τη ζημία των 85 εκατ. ευρώ που υπέστη ο ΕΛΑΠΕ πέρυσι, εξαιτίας της απόφασης του ΥΠΕΝ να επέμβει για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, ώστε να ισοσκελιστούν οι αυξήσεις των τιμολογίων της «παλιάς» ΔΕΗ και έχουμε όλη την εικόνα του προβλήματος. Ενός προβλήματος που προκαλεί ρίγη ανησυχίας στους  «πράσινους» παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή οιαδήποτε καθυστέρηση στις πληρωμές, θα δυσχεράνει τους όρους χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων τους και συνακόλουθα την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων τους.

Η ΔΕΗ, όφειλε να αλλάξει «μυαλά» και ταχύτητα και φαίνεται ότι το κάνει. Η νέα διοίκησή της φροντίζει να το καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία, συμπεριλαμβανομένης και της χθεσινοβραδυνής εκδήλωσης.

Ο στρατηγικός μετασχηματισμός μιας εικονικής για την χώρα, επιχείρησης και η υιοθέτηση μοντέλων και εργαλείων που συνάδουν με τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της επομένης ημέρας, θα πρέπει να θεωρείται αδιαπραγμάτευτος όρος για το μέλλον και μια εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη.

Για να συμβούν όλα τούτα, η ΔΕΗ χρειάζεται να ακουμπήσει σε τρεις επιχειρησιακούς πυλώνες:

Την  Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και κλείσιμο των ορυχείων εξόρυξης του ορυκτού, καθώς και την διευρυμένη υιοθέτηση των ΑΠΕ για την ηλεκτροπαραγωγή του μέλλοντος.

Επίσης, την ψηφιοποίηση και λειτουργική αποτελεσματικότητα για την επίτευξη συνεργειών με στόχο τη μείωση του κόστους, αλλά και της αύξησης των εσόδων, όπως είναι η υιοθέτηση τεχνολογιών αναβάθμισης των δικτύων, με έξυπνους μετρητές, αυτόματους διακόπτες κλπ και τέλος, την επέκταση σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα.

Εφόσον η νέα στρατηγική ακολουθεί δίχως παρεκκλίσεις και με την προϋπόθεση πως η οικονομία δεν θα πληγεί περαιτέρω από την κρίση του κορονοϊού, η νέα ΔΕΗ έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει πως θα βρίσκεται στην κορυφή της αλυσίδας της αγοράς και στα επόμενα 70 χρόνια!