Μικρά Υδροηλεκτρικά: Εξαιρετικά Χρονοβόρες οι Διαδικασίες για την Έκδοση Αδειών Παραγωγής

Μικρά Υδροηλεκτρικά: Εξαιρετικά Χρονοβόρες οι Διαδικασίες για την Έκδοση Αδειών Παραγωγής
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 8 Οκτωβρίου 2020 - 08:14

Πριν λίγες ημέρες η κακοκαιρία του Ιανού προκάλεσε καταστροφές σε υποδομές, δρόμους, σπίτια στην Δυτική Ελλάδα, με τους κατοίκους των περιοχών να μετρούν τις πληγές τους. Ζημιές όμως υπέστησαν και εγκαταστάσεις μικρών υδροηλεκτρικών έργων κυρίως στην Καρδίτσα και στην Φθιώτιδα. Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων 

με επιστολή του προς το υπουργείου Οικονομικών ζητά να υπάρξουν αποζημιώσεις. Την ίδια ώρα, οι χρονοβόρες διαδικασίες στην αδειοδότηση των έργων παραμένουν βασικό πρόβλημα για τον κλάδο. Ειδικότερα, σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες από την κυβέρνηση προβλεπόντουσαν αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις περιοχές που έπληξε η κακοκαιρία. 

Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια πρόβλεψη για τα μικρά υδροηλεκτρικά. Οι καταστροφές σε μικρά υδροηλεκτρικά αφορούν ως επί το πλείστον υδροληψίες και τμήματα των έργων, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις εγκαταστάσεων που θα ξεκινούσαν την κατασκευή τους, αλλά πλέον δεν μπορούν να λειτουργήσουν και πρέπει να αλλάξουν το σχεδιασμό τους.

Σε επιστολή του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων προς το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως τα μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να καλύψουν ρητά και τα ΜΥΗΕ που επλήγησαν και ειδικότερα θα πρέπει να προβλέπουν ζημιές σε εγκαταστάσεις  (Σταθμός Παραγωγής, Υδροληψία, Αγωγός Προσαγωγής, Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και τις συνακόλουθες χωματουργικές εργασίες αποκατάστασης ζημιών. Παράλληλα,  στην επιστολή του ο σύνδεσμος αναφέρει πως «συμπληρωματικά και για το σύνολο των επιχειρήσεων που επλήγησαν ένα εξαιρετικό επιπλέον τραπεζικό μέτρο που θα βοηθήσει ιδιαίτερα (διότι μία επιχείρηση πρέπει άμεσα να βρει χρήματα να ξαναστήσει την παραγωγική της δομή, να ξαναγίνει λειτουργική, να εργαστεί ώστε να παράξει πλούτο και μετά να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της) και είναι άμεσα εκταμιεύσιμο αφού οι τράπεζες θα επιδιώξουν να είναι ευέλικτες είναι το εξής: «Παροχή 20ετών δανείων, με 100% κρατική εγγύηση για το κεφάλαιο, με 3 έτη περίοδο χάριτος μηδενικού επιτοκίου (δηλαδή επιδοτούμενο κατά 100% από το ΤΕΠΙΧ) και εν συνεχεία επιτόκιο της αγοράς επιδοτούμενο από το ΤΕΠΙΧ. Η παροχή του δανείου θα είναι κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων περιορισμών δανεισμού ανά πελάτη της κάθε τράπεζας (:πλαφόν πελάτη), οι οποίοι επιβάλλονται από την ΤτΕ».

Μιλώντας στο Energia.gr ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων κ. Κωνσταντίνος Βασιλικός αναφερόμενος στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον κλάδο τόνισε πως η πτώση της ΟΤΣ την περίοδο της πανδημίας μείωσε τις αποζημιώσεις των έργων από την αγορά. Παράλληλα, τόνισε πως «υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η «βαριά» αδειοδότηση. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε την έκδοση αδειών παραγωγής από τη ΡΑΕ, από το 2018  υπάρχει όμως παράλληλα και το ζήτημα με τα μικρά έργα που τρέχουν με άλλους ρυθμούς γιατί απαλλάσσονται από άδειες, τα οποία έχουν σαρώσει την επικράτεια με αποτέλεσμα να είναι κορεσμένα τα δίκτυα».

Ο κ. Βασιλικός σημείωσε ακόμα πως «κάποιες τεχνολογίες, όπως τα μικρά υδροηλεκτρικά ή τα έργα του βιοαερίου θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, γιατί τα έργα που μπορούν να γίνουν δεν είναι άπειρα, το δυναμικό που μπορεί να αδειοδοτηθεί ως δυναμικό είναι περιορισμένο, θα έπρεπε σαν εγχώριος πόρος να είχε αξιοποιηθεί ήδη και μετά να προχωρήσουν οι άλλες τεχνολογίες».

Πάντως, έχει ενδιαφέρον πως η Ευρώπη έχει αξιοποιήσει σε ποσοστό 80% τα μικρά υδροηλεκτρικά και τώρα στρέφεται σε άλλες τεχνολογίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 28.000 μικρά υδροηλεκτρικά στην Ε.Ε.