Μπήκε σε τροχιά υλοποίησης η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με το άνοιγμα της πρόσβασης στο Virtual Data Center (VDR) του διαγωνισμού όλων των ενδιαφερόμενων επενδυτών, με την τελική φάση του να έχει μετατεθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, για το τέλος Μαρτίου του επομένου έτους. Στο εικονικό κέντρο δεδομένων οι μνηστήρες για την διασπασμένη εταιρεία της ΔΕΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν 

ελεύθερη πρόσβαση, σε πρώτη φάση, στα μη εμπορικά δεδομένα, ενώ στη δεύτερη φάση, θα επιτραπεί η πρόσβαση σε διαπιστευμένα στελέχη των υποψήφιων εταιρειών, στα πιο εξειδικευμένα εμπορικά δεδομένα.

Τέλος, η τρίτη φάση αυτής της διαδικασίας, περιλαμβάνει την πρόσβαση με φυσική παρουσία στα γραφεία της ΔΕΠΑ, σε μια διαφορετική κατηγορία δεδομένων. Θυμίζουμε ότι τα προσβάσιμα δεδομένα αφορούν σε εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς φυσικού αερίου, την ευρύτερη εικόνα της ΔΕΠΑ, αλλά και στα στοιχεία ισολογισμού της Δημόσιας επιχείρησης.

Είναι σημαντικό να τονιστεί, πως η καθυστέρηση που υπήρξε στο άνοιγμα του Virtual Data Center του διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ Εμπορίας αφορούσε αρχικά στο γεγονός ότι δεν είχαν φορτωθεί ορισμένα καίρια  οικονομικά στοιχεία αλλά και άλλα δεδομένα που θα αποκρυστάλλωναν τις προοπτικές της εταιρείας και τα οποία θα έπρεπε να έχουν έλθει εξ αρχής σε γνώση των υποψηφίων επενδυτών, πρόσφερε μια ευκαιρία στο ΤΑΙΠΕΔ να συγκεντρώσει τα νούμερα για την οικονομική πορεία της διασπασμένης εταιρείας έως και τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με πηγές του energia.gr, τα εν λόγω στοιχεία κρίθηκαν πάρα πολύ θετικά, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην απόφαση να δοθεί η παράταση στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, αφού η προοδευτική ενημέρωση του VDR με νέα στοιχεία, κρίνεται από το Ταμείο ως ευκταία προοπτική που θα συμβάλει στην σημαντική αύξηση του τελικού τιμήματος για την απόκτηση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. 

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι κοινοπραξίες ΕΛΠΕ- Edison, ΔΕΗ -Motor Oil Hellas,  οι Όμιλοι Mytilineos, ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζου, καθώς και οι Shell και MET Group που εδρεύει στην Ελβετία.  

Επίσης, αναφορικά με την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, της οποίας η διορία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών μετατέθηκε για το τέλος Φεβρουαρίου του 2021, έχει γίνει γνωστό από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι στο  νομοσχέδιο για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, κατατίθεται ειδική τροπολογία που απαγορεύει σε όποιον επικρατήσει στον διαγωνισμό να μεταβιβάσει τις μετοχές που θα αποκτήσει στις θυγατρικές της εταιρείας (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ) για μια περίοδο 5 ετών. Στο διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ Υποδομών συμμετέχουν οι Italgas, EPH, First State Investments, KKR, Macquarie και SinoCEEF.

Η ιδιωτικοποίηση των δύο εταιρειών της ΔΕΠΑ περιπλέκεται, ωστόσο, εξαιτίας της ύπαρξης δύο εντελώς διαφορετικών εκκρεμών υποθέσεων. Για την μεν ΔΕΠΑ Εμπορίας λόγω της δικαστικής εκκρεμότητας με την ΕΛΦΕ και τις ανεξόφλητες οφειλές ύψους 120 εκατ. ευρώ προς την μητρική εταιρεία, για την δε ΔΕΠΑ Υποδομών, λόγω ορισμένων καθυστερήσεων αλλά και αποφάσεων που έχει λάβει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τις θυγατρικές ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ, όπως, για παράδειγμα, η καθυστέρηση έγκρισης των τιμολογίων της ΕΔΑ για την περίοδο 2019 -2022, που απειλεί τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης.