Κ. Χατζηδάκης στο  3ο Athens Investment Forum: Οδηγός της Πολιτικής μας, AΠΕ, Δίκτυα, Ενεργειακή Εξοικονόμηση & Απολιγνιτοποίηση

Κ. Χατζηδάκης στο  3ο Athens Investment Forum: Οδηγός της Πολιτικής μας, AΠΕ, Δίκτυα, Ενεργειακή Εξοικονόμηση & Απολιγνιτοποίηση
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 9 Οκτωβρίου 2020 - 14:53

Σημαντικές ειδήσεις ανέκυψαν κατά την ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, στο 3ο Επενδυτικό Φόρουμ της Αθήνας, καθώς, όπως αποκάλυψε, το υπουργείο ετοιμάζεται να καταθέσει, την ερχόμενη εβδομάδα, τροπολογία για την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ έπεται και η προδημοσίευση του οδηγού για το νέο Εξοικονομώ και Αυτονομώ. Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανέφερε ότι με την νέα ρύθμιση του υπουργείου, η σύνδεση των έργων θα γίνεται με την απλή έγκριση μηχανικού και δεν θα χρειάζεται, πλέον, η μεσολάβηση του ΔΕΔΔΗΕ.

 

Επίσης, τόνισε πως προετοιμάζεται το νέο νομοσχέδιο για την ενέργεια που θα αφορά στην απλοποίηση των επόμενων φάσεων αδειοδότησης των ΑΠΕ, έως την άδεια λειτουργίας,σε συνέχεια των μέτρων που ελήφθησαν στα τέλη της άνοιξης,  αναενώ αποκάλυψε ότι την Τρίτη θα γίνει η ηλέκτριση του καλωδίου διασύνδεσης με την άξο, καθώς και το ότι στα πλαίσια του master plan για την απολιγνιτοποίηση, έχουν συγκεντρωθεί, εκτός από ιδιωτικές προτάσεις και 116 δημόσια σχέδια συνολικού ύψους 1,14 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Χατζηδάκης εστίασε στις επενδύσεις και υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα για να μπορέσει η χώρα να εκμεταλλευτεί το ενεργειακό δυναμικό στο σύνολό του:

Ο υπουργός ΠΕΝ είπε ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες που επέφερε η υγειονομική κρίση, εν τούτοις υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του Υπουργείου, να εκμεταλλευτούν την θετική συγκυρία.  “Συνεχίζουμε με την ΔΕΠΑ Εμπορίας, την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας, τα ΕΛΠΕ και τον ΑΔΜΗΕ”, ανέφερε ο ίδιος. 

Επίσης, εστίασε στην ανάπτυξη των δικτύων, λέγοντας πως τελεί υπό έγκριση το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-24, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Σε αυτό, περιλαμβάνεται η εγκατάσταση 7,5 εκατ. έξυπνων μετρητών, που θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης, ενώ μιλώντας για το ύψους 4 δισ. ευρώ πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, για την περίοδο 2021-2030, είπε ότι βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ επιδιώκει να εντάξει στα προς Χρηματοδότηση έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τις σημαντικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις που εκτελεί ο ΑΔΜΗΕ, όπως η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης και η φάση των Κυκλάδων. Μάλιστα, αποκάλυψε, πως την Τρίτη θα λειτουργήσει το ηλεκτρικό καλώδιο με την Νάξο. Τέλος, ανέφερε πως έχει μπει σε τροχιά ολοκλήρωσης η 2η γραμμή διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας και η αναβάθμιση της γραμμής Ελλάδα - Βόρεια Μακεδονία, που «έρχονται να εξυπηρετήσουν τη σύζευξη των αγορών σε συνάρτηση με την θέση σε λειτουργία του target model», όπες είπε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, είπε πως υπάρχει φιλόδοξος προγραμματισμός, φέρνοντας ως παράδειγμα την ΔΕΔΑ που, όπως τόνισε, προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 270 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2024, με στόχο την ανάπτυξη δικτύων διανομής σε 34 πόλεις της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι ο ΔΕΣΦΑ επενδύεο 500 εκατ. ευρώ για περισσότερα από 50 έργα έως το 2030.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφιέρωσε σημαντικό χρόνο μιλώντας για την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο κ, Χατζηδάκης, ανέφερε πως το υπουργείο προχωρά σε ειδική ρύθμιση που θα συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω και ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα, κατά τρόπο που να βοηθά καθοριστικά στην επίτευξη των τεθέντων στόχων για το 2030.

Όπως είπε ο υπουργός, εκτιμάται πως απαιτούνται επενδύσεις ύψους 9 δισ. ευρώ, όταν σήμερα έχουμε αιτήσεις για 11.000 έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 76 γιγαβάτ. Εφόσον υλοποιούνταν, θα κάλυπταν μεγάλο μέρος της ευρύτερης περιοχής, εκτός Ελλάδας! Ταυτόχρονα ενημέρωσε ότι το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται  νομοσχέδιο για την απλοποίηση των επόμενων φάσεων της αδειοδότησης λειτουργίας των ΑΠΕ, καθώς επίσης και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις υβριδικές μονάδες, την αποθήκευση και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

«Θέλουμε να πάμε σε μοντέλο ελεύθερης αγοράς με τη συμβολή του target model. Θα ξεπεράσουμε τους στόχους του ΕΣΕΚ. Μόνο τα μέτρα του ΕΣΕΚ μπορούν να δημιουργήσουν πάνω από 37.000 θέσεις εργασίαςέως το 2030, αποδίδοντας εγχώρια αξία μέχρι και 13 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος πρόσθεσε πως σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, για κάθε ευρώ ΑΠΕ, επιστρέφονται στην οικονομία 3-8 ευρώ!

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο καίριο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, λέγοντας πως δημιουργεί μεγάλες αναπτυξιακές ευκαιρίες. «Αγκαλιάζουμε και ενισχύουμε το εξοικονομώ. Η χρηματοδότηση του επόμενου προγράμματος θα ανέλθει στα 850 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο Υπουργός. Επιπρόσθετα, την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται η προδημοσίευση του οδηγού, ενώ, μεγαλύτερα προγράμματα θα έρθουν στο μέλλον, με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης ύψους 3 δις. ευρώ μέχρι το 2023», ανέφερε για να τονίσει πως  τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. 

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για την απολιγνιτοποίηση που όπως είπε, συνοδεύεται από μέτρα δίκαιης μετάβασης, για να τονίσει πως μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανή δημιουργίας εισοδήματος ιδίως στις περιοχές του λιγνίτη.

«Για την υλοποίηση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης, διατίθενται πάνω από 5 δις. ευρώ, ενώ ήδη εκφράζεται ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον με 80 προτάσεις για νέα έργα-επενδύσεις. Τα πιο ώριμα σε δαπάνες υπολογίζονται σε 3,7 δις. ευρώ, ενώ, υπό εξέταση είναι 116 δημόσιες επενδύσεις έναντι 1,14 δις. ευρώ. Βάσει του σχεδίου, οι συνολικές επενδύσεις θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις από όσες θα χαθούν», κατέληξε.