Η Αρμενία, ο Αγωγός Μπακού-Τσεϊχάν και οι Συνεταίροι του Ερντογάν

Η Αρμενία, ο Αγωγός Μπακού-Τσεϊχάν και οι Συνεταίροι του Ερντογάν
του Γιώργου Αδαλή
Παρ, 9 Οκτωβρίου 2020 - 15:55

Τουρκικά ΜΜΕ δημοσιεύουν την πληροφορία ότι στις 6 Οκτωβρίου ο αγωγός Μπακού Τσεϊχάν δέχθηκε επίθεση από Αρμενίους και ετέθη εκτός λειτουργίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο οικονομικό επίπεδο. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από διεθνή ΜΜΕ, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά. Πάντως, μέχρι τώρα, οι Αρμένιοι είχαν αποφύγει να πλήξουν τον αγωγό, ενώ μπορούν

 

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ήταν Τετάρτη 13 Ιουλίου 2006 όταν τα "χαρμόσυνα νέα" έφτασαν στις Βρυξέλλες. Την επόμενη μέρα, η ΕΕ εξέδωσε ένα fact sheet, το οποίο πιο πολύ με "κοινοτική οδηγία" έμοιαζε, παρά με ενημερωτικό δελτίο. Διανεμήθηκε στους ευρωβουλευτές και στα αρμόδια όργανα της ΕΕ και λειτούργησε σχεδόν σαν κατευθυντήρια γραμμή για τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών.

 

 

Ο αγωγός Μπακού-Τυφλίδα-Τσεϊχάν είχε ολοκληρωθεί και μάλιστα είχαν γίνει ήδη οι πρώτες αγορές φυσικού αερίου που είχε ήδη φτάσει στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν. Οι πρώτοι που φόρτωσαν αζέρικο πετρέλαιο ήταν η BP και η Turkish Petroleum. Το τι συνέβη στον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ την δεκαετία του 1990 είναι γνωστό. Φαίνεται ότι τώρα οι μεγάλοι παίκτες εγκατέλειψαν την Αρμενία. Εκείνο το ενημερωτικό δελτίο (παρατίθεται παρακάτω) ήταν εύγλωττο.

 

 

Η ΕΕ και γενικώς η Δύση "πούλησε" την Αρμενία για χάρη των κοιτασμάτων του Αζερμπαϊτζάν και του Καζακστάν. Ο χάρτης του αγωγού δείχνει ότι έγινε παράκαμψη, προκειμένου να μην περάσει ο αγωγός από την Αρμενία, γιατί οι παίχτες έβαζαν ζήτημα ασφάλειας, εννοώντας ότι οι Αρμένιοι θα έκαναν δολιοφθορές! Πάντως, το σημείο που ο αγωγός διασχίζει τα νότια σύνορα του Αζερμπαϊτζάν απέχει μόλις 14 χλμ από τα σύνορα με την Αρμενία και αν ήθελαν οι Αρμένιοι θα μπορούσαν να τον πλήξουν.

Εγκατάλειψη των Αρμενίων

Ο αγωγός στη συνέχεια εισέρχεται στην Τουρκία και διέρχεται από εδάφη με κουρδικούς πληθυσμούς. Ο αγωγός δέχτηκε επιθέσεις από το PKK. Μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην Ραφαχίγιε. Οι Αρμένιοι ουδέποτε μέχρι τώρα δημιούργησαν πρόβλημα στην λειτουργία του αγωγού, παρά το γεγονός ότι ο αγωγός προσέδωσε γεωστρατηγική αξία στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο κυβερνάει η οικογένεια Αλίγιεφ και απομόνωσε παραπάνω την Αρμενία. Αυτό, άλλωστε, ήταν και εξαρχής το ζητούμενο. Η δε ρωσική υποστήριξη προς την Αρμενία "ξεθώριαζε" με την πάροδο των χρόνων.

Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα, η ΕΕ προαναγγέλλει την κατασκευή νέου αγωγού από το Καζακστάν για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Κασαγκάν. Ο αγωγός θα συνδεόταν με τον αγωγό Μπακού-Τσεϊχάν, υποβαθμίζοντας κι άλλο την Αρμενία. Ποιοι ήταν οι παίκτες που συνέδραμαν το Αζερμπαϊτζάν; Γιατί ελάχιστοι στη Δύση μιλούν για την επίθεση που δέχεται το Ναγκόρνο Καραμπάχ;

(η συνέχεια στο slpress.gr)