Κατατέθηκαν το πρωί, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, οι δύο τροπολογίες που αφορούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης των ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών και ΛΑΡΚΟ, καθώς και για την αλλαγή του καθεστώτος διασφάλισης τιμής αναφοράς για τις μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργιας.

Με την πρώτη τροπολογία για τις αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα και με τα όσα είχε αναφέρει προ ημερών στην Βουλή ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, επισπεύδεται η διαδικασία εκχώρησης ποσοστού ύψους 49% του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς παρέχεται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η εξουσιοδότηση να εκδώσει άμεσα την απόφαση για το Ρυθμιζόμενο Έσοδο του Διαχειριστή.

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, «Για το ΔΕΔΔΗΕ, τη ΔΕΠΑ Υποδομών και την ΛΑΡΚΟ επιταχύνεται με αυτές τις ρυθμίσεις η ιδιωτικοποίηση. Δεν είναι ρυθμίσεις που ήρθαν ξαφνικά όπως ισχυρίστηκε η αντιπολίτευση. Είναι τεχνικές παρεμβάσεις για να ολοκληρωθεί μια ήδη γνωστή και εφαρμοζόμενη πολιτική, που είχε παρουσιαστεί ούτως ή άλλως ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και έχει εξειδικευθεί με προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις. Εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω περισσότερο είναι η ρύθμιση σε σχέση με το outsourcing για τη σύνδεση των σταθμών ΑΠΕ στο δίκτυο ηλεκτρισμού. Είναι πράγματι μια μεταρρύθμιση και ακόμα ένα άνοιγμα της κυβέρνησης στην αγορά των ΑΠΕ. Αντί οι παραγωγοί των ΑΠΕ να περιμένουν επί χρόνια τον ΔΕΔΔΗΕ, δίνουμε τη δυνατότητα αυτό να γίνεται μέσω πιστοποιημένου μηχανικού. Είμαι σίγουρος ότι η αγορά των ΑΠΕ θα αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία».

Όσον αφορά δε στην ΔΕΠΑ Υποδομών, παρέχεται η απαιτούμενη νομική ασφάλεια στην ευρισκόμενη σε πλήρη εξέλιξη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της διασπασμένης εταιρείας της ΔΕΠΑ, και αποσαφηνίζονται οι μελλοντικές δεσμεύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η απαγόρευση μεταβίβασης μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών και των θυγατρικών της, δηλαδή, ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ την οποία ελλεγχει κατά το 51%, για χρονική περίοδο 5 ετών από την απόκτησή τους.

Επίσης, για την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, η τροπολογία προσφέρει τη δυνατότητα διεξαγωγής του διπλού διαγωνισμού για τη βιομηχανία, μετά την έκδοση της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου που αποφάνθηκε ότι το Μεταλλευτικό Συγκρότημα της Λάρυμνας ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Τέλος, το ΥΠΕΝ κατέθεσε στο κοινοβούλιο και την τροπολογία που αφορά στη δήλωση ετοιμότητας των σταθμών ΑΠΕ, την καταβολή του τέλους διατήρησης για τις άδειες παραγωγής 2017-2019, καθώς και την παράταση προθεσμίας υλοποίησης έργων, εξαιτίας των συνεπειών του κυκλώνα "Ιανού" που έπληξε τη χώρα.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ρύθμιση,  η Τιμή Αναφοράς σταθμών ΑΠΕ διασφαλίζεται με βεβαίωση από τον παραγωγό ΑΠΕ για την ολοκλήρωση του έργου και όχι με την ηλέκτρισή του. Αξίζει να τονιστεί ότι παρατείνεται έως τα τέλη του μήνα που διανύουμε, η προθεσμία για την καταβολή του οφειλόμενου Τέλους Διατήρησης για τις Άδειες Παραγωγής για τα έτη 2017-2019, ενώ δίδεται παράταση ενός έτους στην υλοποίηση έργων που επηρεάστηκαν από τον κυκλώνα "Ιανό".