Μειωμένη η Βιομηχανική Παραγωγή - Η Πτώση Κατά 3,8% τον Αύγουστο Οδήγησε σε Συρρίκνωση 3,9% στο Οκτάμηνο

Μειωμένη η Βιομηχανική Παραγωγή -  Η Πτώση Κατά 3,8% τον Αύγουστο Οδήγησε σε Συρρίκνωση 3,9% στο Οκτάμηνο
energia.gr
Δευ, 12 Οκτωβρίου 2020 - 17:49

Με μείωση 3,8% στον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής έκλεισε ο Αύγουστος, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2019 είχε καταγραφεί οριακή μείωση 0,03% συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2018. Έτσι, ο μέσος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής έκλεισε στο 8μηνο με μείωση 3,9% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Αυγούστου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2020, παρουσίασε μείωση 0,9%

Ο δείκτης του κλάδου της βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο. Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Αυγούστου 2020 με τους αντίστοιχους δείκτες του Αυγούστου 2019, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στη βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων. Η μείωση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 3,8% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον περσινό, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από τη μείωση:

* 0,7% του Δείκτη Μεταποίησης. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής, ειδών ένδυσης, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού.

* 14,1% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

* 1,2% του Δείκτη Παροχής Νερού.

2. Από την αύξηση:

* 10,1% του Δείκτη Ορυχείων - Λατομείων. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Η μείωση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών μέσου Γ.Δ. Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιαν. - Αυγ. 2020 κατά 3,9%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιαν. - Αυγ. 2019, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από τη μείωση:

* 4,0% του Δείκτη Ορυχείων - Λατομείων.

* 2,5% του Δείκτη Μεταποίησης.

* 9,7% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

2. Από την αύξηση:

* 0,8% του Δείκτη Παροχής Νερού.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")