O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκλήθη να απαντήσει την περασμένη Παρασκευή για το τι θα πράξει προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό Αποπληρωμής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) που απειλείται να φτάσει στα 300 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του χρόνου

Ιδιαίτερη προσπάθεια να πείσει ότι δεν έπεσε θύμα της... επιτυχίας του αλλά του κορονοϊού κατέβαλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας ενώπιον επενδυτών στο Athens Investment Forum για το διογκούμενο έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

O κ. Χατζηδάκης εκλήθη να απαντήσει την περασμένη Παρασκευή για το τι θα πράξει προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό Αποπληρωμής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) που απειλείται να φτάσει στα 300 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Στον ΕΛΑΠΕ συγκεντρώνονται τα ποσά που καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος (Ειδικό Τέλος Μείωσης Αέριων Ρύπων-ΕΤΜΕΑΡ). Τα ποσά αυτά μειώθηκαν κατά 25% τον Σεπτέμβριο του 2019 με απόφαση Χατζηδάκη, ο οποίος ταυτόχρονα επέβαλε αύξηση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με το επιχείρημα ότι έτσι θα διέσωζε την επιχείρηση.

Η ΔΕΗ επέστρεψε στην κερδοφορία, χωρίς να είναι σαφές πόσο συνέβαλε η αύξηση στα τιμολόγια και πόσο η καταβαράθρωση των τιμών του φυσικού αερίου λόγω της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, προέκυψε πρόβλημα με τους παραγωγούς ΑΠΕ, δηλαδή όσους έχουν εγκαταστήσει συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννήτριες προσδοκώντας να εισπράξουν το αντίτιμο, σε ορισμένες περιπτώσεις με συμβόλαια σε υψηλές τιμές.

Οι φορείς των ΑΠΕ από τότε προειδοποιούσαν ότι το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ θα εξανεμιζόταν και θα προέκυπτε σοβαρό έλλειμμα. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, στον χώρο αυτών των επενδυτών καλλιεργούνται ανησυχίες ότι για να κλείσει το έλλειμμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιβάλει λύσεις που καταπατούν την Ασφάλεια Δικαίου.

Στο επενδυτικό φόρουμ της περασμένης Παρασκευής, το ερώτημα τέθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος, ενώπιον επενδυτών, δεν απάντησε όπως δύο Παρασκευές νωρίτερα στη Βουλή, απέναντι στον Σωκράτη Φάμελλο και άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Μου προτείνετε να επιβαρύνω τα νοικοκυριά για να καλυφθεί το έλλειμμα; Εγώ δηλώνω εκ μέρους της κυβέρνησης ότι εμείς δεν θα αυξήσουμε το ΕΤΜΕΑΡ», είπε τότε ο κ. Χατζηδάκης, χαρακτηρίζοντας «κροκοδείλια» τα δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ.

Την Παρασκευή, ήρθε η σειρά του υπουργού να «κλαφτεί», ζητώντας από τους επενδυτές να «μπουν στα παπούτσια του» και να πουν τι θα έκαναν εκείνοι: «Εχω στο μυαλό μου εξίσου τους επενδυτές στον χώρο των ΑΠΕ -τους οποίους υποστηρίζουμε- καθώς και τους καταναλωτές (συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων), που πλήττονται από τον κορονοϊό. Με ενδιαφέρει επίσης η πορεία των βασικών πυλώνων του ενεργειακού συστήματος, ξεχωρίζοντας τη ΔΕΗ», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

O υπουργός υποστήριξε ότι το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ προέκυψε κατά κύριο λόγο από τις παρενέργειες της πανδημίας στην αγορά ενέργειας, καθώς μειώθηκε η ζήτηση για ενέργεια, αλλά πρόσθεσε ότι το πρόβλημα για τους παραγωγούς ΑΠΕ δεν πρέπει να μετακυλιστεί στους καταναλωτές. «Μήπως θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι στην εποχή του κορονοϊού θα πρέπει όλοι -ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις- να αναλάβουμε το βάρος που μας αναλογεί;», αναρωτήθηκε ο υπουργός, θυμίζοντας ότι οι παραγωγοί ΑΠΕ έχουν σημαντικά κέρδη. «Βεβαίως δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε. Θα κάνουμε διάλογο. Θα πρέπει όμως να εργαστούμε όλοι μαζί, λαμβάνοντας υπόψη τις στρεβλώσεις και το ότι η κοινωνία δεν αντέχει και να βρούμε δίκαιες λύσεις που δεν θα δημιουργήσουν θέμα στην εικόνα της Ελλάδας», κατέληξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

(από efsyn.gr)