World Energy Outlook 2020: Ο ΙΕΑ Προειδοποιεί για Σοβαρές Επιπτώσεις στο Δρόμο για την Ενεργειακή Μετάβαση Λόγω COVID-19

World Energy Outlook 2020: Ο ΙΕΑ Προειδοποιεί για Σοβαρές Επιπτώσεις στο Δρόμο για την Ενεργειακή Μετάβαση Λόγω COVID-19
energia.gr
Τρι, 13 Οκτωβρίου 2020 - 18:09

Εν μέσω της βαθιάς διαταραχής και αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία του νέου κορονοϊού, οι κυβερνήσεις των χωρών του πλανήτη χρειάζεται να αναδιατυπώσουν τα σχέδιά τους για την ενεργειακή πολιτική που θα ακολουθήσουν, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται, όχι μόνο η βιωσιμότητα και η αυτάρκεια του ενεργειακού συστήματος 

αλλά και η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αρωγός των προσπαθειών που καταβάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την επίτευξη όλων των ανωτέρω στόχων είναι το World Energy Outlook 2020, η εμβληματική έκδοση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), που επικεντρώνεται στα όσα μέλλουν να συμβούν κατά την προσεχή δεκαετία, διερευνώντας μια σειρά σεναρίων για την έξοδο από την κρίση. Η νέα έκθεση παρέχει την τελευταία ανάλυση του ΙΕΑ σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας με το συμπέρασμα να είναι πως τελικά, η υγειονομική κρίση: θα επηρεάσει την μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια.

 

(γράφημα που απεικονίζει τη συσχέτιση αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ με τη ζήτηση ενέργειας, σύμφωνα με τα σενάρια του ΙΕΑ. Πηγή: IEA)

Όπως προβλέπει ο ΙΕΑ η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αναμένεται να μειωθεί κατά 5% το 2020, οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια κατά 7% και οι ενεργειακές επενδύσεις κατά 18%. Η καθιερωμένη προσέγγιση του οργανισμού , δηλαδή, οι συγκρίσεις μέσω διαφορετικών σεναρίων που δείχνουν το πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο ενεργειακός τομέας είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ, με δεδομένο την αβεβαιότητα που διέρχεται ο κόσμος.

Η έκθεση σημειώνει ότι ενώ η μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια συνεχίζει να κερδίζει δυναμική, εν τούτοις απαιτεί τη λήψη και εφαρμογή ταχύτερων και πιο τολμηρών διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για έναν κόσμο με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Παράλληλα, ο IEA θεωρεί ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο, με την ηλιακή να αποκτά καίρια σημασία, με τη συμβολή υποστηρικτικών κυβερνητικών πολιτικών αλλά και χάρη στη μείωση του κόστους. «Πιστεύω ότι η ηλιακή θα γίνει ο νέος βασιλιάς των παγκόσμιων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA.

Η μόνη πηγή ενέργειας που αναμένεται να αναπτυχθεί εφέτος, εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, είναι οι ΑΠΕ, με μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης να προέρχεται ακριβώς από την ηλιακή ενέργεια, κάτι που προβλέπεται να συνεχιστεί και κατά τα επόμενα χρόνια καθώς οι τιμές μειώνονται, καθιστώντας τις ηλιακές εγκαταστάσεις τη φθηνότερη πηγή ενέργειας σε σύγκριση με τις νέες μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου.