Νέα από την Αγορά Πετρελαίου

Θέλετε να ακούσετε πρώτα τα καλά νέα ή τα άσχημα νέα; Τουλάχιστον στην αγορά πετρελαίου η σειρά δεν έχει σημασία τις τελευταίες ημέρες, καθώς αυτά τα δύο συνδέονται. Η φετινή μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος στις τιμές spot στην αγορά αργού Nymex σημειώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, και ήταν της τάξης του 5,5%.
FT - The Lex Column
Τετ, 2 Ιανουαρίου 2008 - 06:21


Θέλετε να ακούσετε πρώτα τα καλά νέα ή τα άσχημα νέα; Τουλάχιστον στην αγορά πετρελαίου η σειρά δεν έχει σημασία τις τελευταίες ημέρες, καθώς αυτά τα δύο συνδέονται. Η φετινή μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος στις τιμές spot στην αγορά αργού Nymex σημειώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, και ήταν της τάξης του 5,5%. Η αιτία ήταν ότι οι κεντρικές τράπεζες πραγματοποίησαν συντονισμένη παρέμβαση στις χρηματαγορές. Είναι, όντως, παράξενο ότι μία συντονισμένη παρέμβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο τις αγορές εμπορευμάτων. Όταν οι «ταύροι» στην αγορά πετρελαίου δεν δείχνουν την πίστη τους στη δύναμη των παρεμβάσεων της Fed, τότε γίνεται λόγος για τη θεωρία «peak oil». Όμως, οι θεωρίες «peak oil», φαίνεται να αγνοούν την επίδραση της τεχνολογίας και των αποτιμήσεων στην παραγωγή και την κατανάλωση. Και ενώ τα αποθέματα του ανεπτυγμένου βιομηχανικά κόσμου έχουν μειωθεί φέτος, η ζήτηση συνέχισε να είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τα τέλη του 2005, όταν οι τυφώνες είχαν διακόψει την ομαλή προμήθεια των αγορών.

Στο μεταξύ, τα αποθέματα μετάλλων αυξάνονται. Τα αποθέματα χαλκού και αλουμινίου που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, έχουν αυξηθεί κατά 0,25% τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Αυτό έπληξε τις τιμές spot, αλλά οι κερδοσκόποι συνεχίζουν να διατηρούν τις μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις τους. Τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον χαλκό του Δεκεμβρίου 2011 έχουν ενισχυθεί κατά 27% το 2007. Ωστόσο, τα βιομηχανικά μέταλλα, τα οποία είναι τα πρώτα που πλήττονται σε περίπτωση ύφεσης, αναμένεται να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα φέτος.

 Επίσης, τα futures πετρελαίου, διαπραγματεύονται πολύ υψηλότερα από την μέση τιμή των 55 έως 60 δολ. ανά βαρέλι. Όμως, οι τιμές πετρελαίου στηρίζονται και σε άλλους παράγοντες, όπως οι επιδοτήσεις στην Κίνα και οι μεγάλοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Επίσης, ορισμένοι ελπίζουν ότι οι αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων της Fed θα ασκήσουν πιέσεις στο δολάριο, οδηγώντας ταυτόχρονα υψηλότερα τις τιμές πετρελαίου. Όμως, αυτό το παράδειγμα στασιμοπληθωρισμού, ενισχύει περαιτέρω την εκτίμηση ότι τα εμπορεύματα βρίσκονται σε μία περιοχή (διαπραγμάτευσης), η οποία έχει όλα τα χαρακτηριστικά της φούσκας.

 

(δημοσιεύτηκε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 2/1/08)