Μικρότερη από την αναμενόμενη αλλά ουδόλως ευκαταφρόνητη ανάπτυξη σημείωσε το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Κίνας, της χώρας από όπου ξεκίνησε η πανδημία και θα είναι η μοναδική που θα σημειώσει ανάπτυξη φέτος. Το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,9%, σημειώνοντας επιτάχυνση από την αύξηση 3,2% που είχε καταγραφεί το δεύτερο τρίμηνο. Κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης ήταν και πάλι η βιομηχανική παραγωγή

αλλά και η κατανάλωση, που φαίνεται να αποκτά κεκτημένη ταχύτητα, ενώ η παγκόσμια οικονομία παραμένει υπό πίεση. Τα κινεζικά εργοστάσια δούλεψαν, εν ολίγοις, πυρετωδώς καθώς η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση 6,9% τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από την αρχή του έτους, αλλά και τον ίδιο ρυθμό με τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όταν ακόμη και δεν είχε εκδηλωθεί η πανδημία στη χώρα. Εξάλλου, οι Κινέζοι άρχισαν και πάλι να καταναλώνουν. 

Οι λιανικές πωλήσεις δεν αυξήθηκαν όσο η ευρύτερη οικονομία, όμως σημείωσαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από την αρχή του έτους καταγράφοντας 3,3% μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η βελτίωση είναι σαφής όταν συγκριθεί με τα στοιχεία του Αυγούστου, όταν οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση μόλις κατά 0,5% μετά επτά συναπτούς μήνες υποχώρησης. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, έχουν παρουσιάσει αύξηση κάθε έναν από τους τέσσερις περασμένους μήνες με αυτή του Σεπτεμβρίου να φτάνει στο 10%, που ήταν και η μεγαλύτερη από την αρχή του έτους.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο Τσαοπίνγκ Τζου, αναλυτής της JPMorgan Asset Management, τονίζει πως «η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα μέσα στα επόμενα τρίμηνα». Ο ίδιος προβλέπει πως θα βελτιωθεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη και θα υπερβεί τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί σε κύριο μοχλό αύξησης της εγχώριας ζήτησης. 

Η Κίνα έχει έως τώρα επιτύχει να αναχαιτίσει τη μετάδοση του κορωνοϊού, καθώς τα νέα κρούσματα που εντοπίζονται είναι περιορισμένα, ενώ την ίδια στιγμή άλλες μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν νέα κύματα της πανδημίας.

Οικονομικοί αναλυτές ερμηνεύουν τα τελευταία στοιχεία για το κινεζικό ΑΕΠ ως ένδειξη ότι ο ασιατικός οικονομικός γίγαντας οδεύει προς ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6%, αυτόν δηλαδή με τον οποίο αναπτύχθηκε η οικονομία της το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους. 

Οπως σχολίασε σχετικά ο Εσουάρ Πρασάντ, οικονομολόγος – σινολόγος στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, «βραχυπρόθεσμα η ανάπτυξη φαίνεται να έχει διασφαλισθεί και η πρόκληση τώρα για την Κίνα είναι να αποκαταστήσει την καταναλωτική και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, να αναθερμάνει τις ιδιωτικές επενδύσεις και να διατηρήσει την αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών»…

(Από την Καθημερινή)