Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 θα διαρκέσουν περισσότερο από την ίδια την υγειονομική κρίση, προειδοποίησε χθες ο Μεξικανός Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ. Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να έχει ξεσπάσει επιθετικά, κυρίως, στις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ είπε πως «ο κόσμος δεν έχει ακόμη διαφύγει από το δάσος» και παραμένει παγιδευμένος

 

στους κινδύνους αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης της σύγχρονης ιστορίας.

Οι φόβοι του επικεφαλής του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνονται από τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 7% με 9%, παρά την εύθραυστη ανάκαμψη κάποιων χωρών, ιδιαίτερα της Κίνας.

Καμία χώρα δεν διέφυγε από τη συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 19% το β’ τρίμηνο, όταν βρισκόταν σε έξαρση το πρώτο κύμα του κορονοϊού.

Η UBS σε έκθεσή της τόνισε πως ελλοχεύουν περισσότεροι κίνδυνοι από τα νέα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται ανά τον κόσμο για την αναχαίτιση των κρουσμάτων του κορονοϊού παρά από την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ ή από τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις για το επόμενο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. «Εάν οι χώρες αρχίσουν να εφαρμόζουν αυστηρότερα μέτρα που διαρκούν αρκετές εβδομάδες, τότε αυτό θα είναι αρκετό για να παγιδευτεί μια οικονομία σε κρίση».

Προ ημερών, η Ιρλανδία ανακοίνωσε καθολικό lockdown επί έξι συνεχόμενες εβδομάδες και η Ουαλία εφαρμόζει ανάλογα μέτρα για δύο εβδομάδες. Περιοριστικά μέτρα έχουν ληφθεί στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία και όχι μόνο.

Ελαττώματα στις δομές

Στο πλαίσιο συνεδρίου για την απασχόληση υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Λονδίνο, ο κ. Γκουρία τόνισε πως η πανδημία εξέθεσε τα ελαττώματα στις δομές της παγκόσμιας οικονομίας από την παραγωγή μέχρι την ανισότητα και «τον τρόπο που αφήνουμε αρκετούς ανθρώπους πίσω μας».

Ανάλογη αποτίμηση της κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία έχει διατυπωθεί κατά καιρούς από επιφανείς οικονομολόγους και διεθνείς οργανισμούς. Κατά κοινή ομολογία, η παγκόσμια οικονομία ποτέ δεν αποκαταστάθηκε πλήρως μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Όπως τονίζει ο Ρουσίρ Σάρμα στο βιβλίο του «Πώς πετυχαίνουν τα έθνη», μετά τη σταθερή άνοδο της κίνησης των κεφαλαίων στις διεθνείς αγορές επί μια 30ετία, φθάνοντας το ιστορικό υψηλό των 9 τρισ. δολαρίων το 2007, ακολούθησε πτώση στο 1,2 τρισ. Προσθέτει δε πως τη δεκαετία του 2010 το παγκόσμιο εμπόριο αναπτύσσεται για πρώτη φορά σε αργό ρυθμό από τη δεκαετία του 1980.

Αν και ένα μέρος αυτής της αναδίπλωσης θεωρείται αναμενόμενο από τον υπερβολικό δανεισμό προ του 2007, το βιοτικό επίπεδο στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν επανάκτησε τη χαμένη δυναμική του.

Σήμερα, οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους για μια παρατεταμένη αδυναμία των νοικοκυριών, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, που μόλις είχε αρχίσει να σταθεροποιείται από την κρίση δημόσιου χρέους.

Έκκληση ΔΝΤ

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος στο ΔΝΤ, Άλφρεντ Κάμερ, παρότρυνε τους υψηλούς αξιωματούχους να εξαντλήσουν κάθε μέσο για να ελέγχουν την πανδημία του Covid-19 και το πλήγμα που προκαλεί στις οικονομίες.

Σε άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ τονίζει πως «τα μέτρα στήριξης δεν θα πρέπει να αποσυρθούν πρόωρα ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση». Προτείνει δε πως με την πάροδο του χρόνου, τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι στοχευμένα αλλά και ευέλικτα για να διευκολύνουν την ανακατανομή των πόρων και την εξέλιξη της οικονομίας. Μάλιστα, ο κ. Κάμερ αναφέρει πως τα προγράμματα για την υποστήριξη των εισοδημάτων και την προστασία των θέσεων εργασίας θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι να αρχίσουν να ανακάμπτουν οι οικονομίες.

*(Από τη Ναυτεμπορική)