Σε πρόσφατη έκθεσή της η Bioenergy Europe υπογραμμίζει τη σημαντική συμβολή των πέλλετ στην αειφόρο ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναφέροντας πως το 2019 παρήχθησαν σχεδόν 18 εκατ. τόνοι, παρουσιάζοντας αύξηση 5% σε σύγκριση με το 2018. Σε ολόκληρη την Ε.Ε., η κύρια πηγή πρώτων υλών είναι τα υπολείμματα επεξεργασίας ξύλου, σύμφωνα με την έκθεση, κάνοντας τα πέλλετ αληθινό παράδειγμα 

για την επίτευξη της κυκλικής οικονομίας. Όπως αναφέρει η Bioenergy Europe, σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας και του Βελγίου, η αξιοποίηση των πέλλετ αποτελεί ήδη μια λύση για την παροχή κινήτρων με σκοπό την απομάκρυνση της κατεστραμμένης ξυλείας από τα δάση. Η χρήση των πέλλετ αποτελεί ένα αποδοτικό μέσο για την απανθρακοποίηση της θέρμανσης.

Η έκθεση επίσης δείχνει ότι τα πέλλετ είναι συχνά φθηνότερα από τα εναλλακτικά καύσιμα, καθιστώντας τα «τέλειο σύμμαχο» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Παράλληλα η Bioenergy Europe υπογραμμίζει πως η επιδότηση των ορυκτών καυσίμων υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ανανεώσιμων λύσεων, καθυστερώντας τη μετάβαση προς την ουδετερότητα του άνθρακα.

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον σε σχέση με την ανάπτυξη του κλάδου της βιοενέργειας έχει το παράδειγμα της Βόρειας Καρελίας στην Φιλανδία, που παρουσιάστηκε σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργανώθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο της περιοχής, στο πλαίσιο του διαπεριφερειακού έργου AgroRES. Η περιοχή είναι γνωστή για την εμπειρία της στους τομείς της δασοκομίας και της βιοοικονομίας. Τα δάση καλύπτουν περίπου το 89% της συνολικής έκτασης της περιοχής και αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του επιχειρηματικού βίου. Παίζουν επίσης κεντρικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Σχεδόν το ήμισυ της ενέργειας που χρησιμοποιείται στη Βόρεια Καρελία προέρχεται από βιοκαύσιμα με βάση το ξύλο. Το μικρότερο μερίδιο δημιουργείται από πηγές βιοαερίου και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Επί του παρόντος, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική παραγωγή ενέργειας στην περιοχή είναι 67 τοις εκατό. «Αυτό υπερβαίνει τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς κλιματικούς στόχους, αλλά στοχεύουμε ακόμη υψηλότερα και θέλουμε να είμαστε εντελώς απαλλαγμένοι από ορυκτά καύσιμα» αναφέρει η Sari Pitkänen από το περιφερειακό συμβούλιο της Βόρειας Καρελίας.

Σύμφωνα με τις παρουσιάσεις των ομιλητών στην περιοχή λειτουργεί επίσης ένας ενεργειακός συνεταιρισμός, ο οποίος διαθέτει τρία εργοστάσια τηλεθέρμανσης στη Βόρεια Καρελία, τα οποία παράγουν 15.400 MWh θερμότητας ετησίως. Τα οφέλη αυτών των εγκαταστάσεων θέρμανσης για την τοπική κοινότητα είναι σημαντικά, καθώς αντικαθιστούν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου κάθε χρόνο, ενώ δημιουργούν άμεση και έμμεση απασχόληση. Τέλος, το εργοστάσιο βιοαερίου BioKymppi που βρίσκεται στο δήμο Kitee στη Βόρεια Καρελία παράγει περίπου 10.000 MWh θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως από βιοαέριο. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία περιλαμβάνουν βιολογικά απόβλητα οικιακών και υπεραγορών, κοπριά και απόβλητα της βιομηχανίας τροφίμων. Εκτός από την ενέργεια παράγονται στερεά και υγρά λιπάσματα που πωλούνται στους αγρότες.