Χιλιάδες επιστήμονες και ερευνητές έχουν ριχτεί τους τελευταίους δέκα μήνες στην μάχη της αποκρυπτογράφησης του κορονοϊού, των επιπτώσεων που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό και φυσικά της ανάπτυξης εμβολίων και θεραπειών. Μια άλλη πτυχή της πανδημίας αποφάσισαν να διερευνήσουν 12 επιστήμονες διαφορετικών τομέων από μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Αναλύοντας τα ευρήματα 90 μελετών, η ερευνητική ομάδα κατέληξε σε μια σειρά από ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις κοινωνικές τάσεις και, γενικότερα, την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων μετά το τέλος της πανδημίας. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας- Λος  Αντζελες (UCLA). 

Σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου αυτού παρουσιάζονται τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης. «Οι ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας θα έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια και όσο περισσότερο διαρκέσει η πανδημία οι επιπτώσεις αυτές θα παγιώνονται ολοένα και περισσότερο» σημειώνει η Μάρτι Χέισελτον, καθηγήτρια Ψυχολογίας και Επιστημών Επικοινωνίας στο UCLA, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, στην οποία συμμετείχαν ψυχολόγοι, νευροεπιστήμονες, εξελικτικοί βιολόγοι, γιατροί, κοινωνιολόγοι και οικονομολόγοι. 

Οι επιπτώσεις

· Πολλά ζευγάρια που είχαν αποφασίσει να παντρευτούν θα αναβάλλουν τους γάμους τους.

· Πολλά ζευγάρια που σκόπευαν να κάνουν παιδί άμεσα θα μεταθέτουν την προσπάθεια σε μεταγενέστερο χρόνο.

· Είναι πολύ πιθανό οι εργένηδες και ειδικά οι γυναίκες που δεν έχουν σχέση, να θελήσουν να συνεχίζουν να ζουν έτσι και να μην αναζητούν σύντροφο.

· Η παραμονή των γυναικών στο σπίτι και η διακοπή της επαγγελματικής τους ζωής για να φροντίζουν τα παιδιά που περνούν πολλές ώρες μέσα σε αυτό, δεν πηγαίνουν σχολείο κλπ. θα επαναφέρει καταστάσεις προηγούμενων εποχών όπου η γυναίκα εξαρτιόταν οικονομικά αποκλειστικά από τον άνδρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

· Τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πανδημίας, σε αντίθεση με άλλες κρίσεις που είχαν μαζικές επιπτώσεις, δεν παράγουν αισθήματα καλοσύνης, ενσυναίσθησης και ευσπλαχνίας.

«Το ανθρώπινο είδος δεν είναι από την φύση του φτιαγμένο έτσι ώστε να θέλει να κατανοήσει με απόλυτη ακρίβεια τον κόσμο στον οποίο βρίσκεται έτσι όπως αυτός ο κόσμος είναι στην πραγματικότητα. H προδιάθεση των ανθρώπων όταν ξεκινά μια προσπάθεια συλλογικής κατανόησης και διαχείρισης μια κατάστασης είναι τέτοια που οδηγεί τελικά σε μια ευρείας κλίμακας διασπορά λάθος πληροφοριών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι τείνουν να αναζητούν δεδομένα που στηρίζουν την άποψη τους και για αυτό συχνά δεν εμπιστεύονται την άποψη ειδικών όπως στην προκειμένη περίπτωση των επιστημόνων του κλάδου της υγείας» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ «PNAS».

COVID-19: Ένα παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα

Καθώς οι γάμοι θα μειώνονται και οι γεννήσεις θα ακολουθούν πτωτικό ρυθμό ο πληθυσμός ορισμένων χωρών θα συρρικνώνεται συνεχώς φτάνοντας σε σημεία «μη αναπλήρωσης» προκαλώντας μια σειρά από σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και τελικά κινδύνους για αυτή καθ΄εαυτή την ύπαρξη ενός έθνους, εκτιμούν οι ερευνητές.

Η μελέτη δείχνει ότι και πριν την εμφάνιση της πανδημίας οι γυναίκες αντιμετώπιζαν μεγάλο στρες για να διαχειριστούν τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις. Με την πανδημία οι γυναίκες έχουν τώρα αυξημένες ευθύνες τόσο για την φροντίδα των παιδιών όσο και για την μαθησιακή τους πρόοδο όσο αυτά παραμένουν εκτός σχολείων. Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται ήδη στον επιστημονικό στίβο όπου παρατηρείται μεγάλη μείωση της συμμετοχής γυναικών σε μελέτες που δημοσιεύονται τον τελευταίο ένα χρόνο ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται αυξημένη παραγωγικότητα στους άνδρες συναδέλφους τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό που βιώνει η ανθρωπότητα αυτή την στιγμή μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα. Εκτιμούν ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε συντηρητικοποίηση της κοινωνίας που θα γίνει λιγότερο ανεκτική σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, στις αμβλώσεις και στις κοινωνικές ομάδες που δεν συμβαδίζουν με τα παραδοσιακά στερεότυπα της σχέσης άνδρα-γυναίκας. Διαβλέπουν επίσης ότι θα υπάρξει αυξητική τάση στις γυναίκες στο να προβάλλουν έντονα την σεξουαλικότητα τους στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τις άλλες γυναίκες για την κατάκτηση ενός άνδρα.

Ένα ακόμη πρόβλημα που εντοπίζουν οι ερευνητές σχετίζεται με τις διαπροσωπικές σχέσεις. «Θα υπάρχει η χημεία που απαιτείται σε μια σχέση; Αυτό δεν μπορεί κανείς να το γνωρίζει μέσω του Zoom. Οι άνθρωποι που θα γνωρίζονται και θα επικοινωνούν online θα αντιμετωπίζουν συχνά την απογοήτευση όταν τελικά κάποια στιγμή θα συναντηθούν. Αυτό θα συμβαίνει γιατί σε μια νέα σχέση πολλές φορές υπάρχει εξιδανίκευση του υποψηφίου συντρόφου και συχνά βλέπουμε κάποιον όπως εμείς θέλουμε να είναι και όχι όπως πραγματικά είναι. Όταν η σχέση αποτελεί προϊόν online επικοινωνίας η εξιδανίκευση μεγαλώνει» παρατηρεί η Μάρτι Χέισελτον.

(Από το Protagon.gr)