Ρεκόρ Ανάκαμψης για την Οικονομία των ΗΠΑ: +33,1% στο Γ΄ Τρίμηνο Μόλις Λίγες Μέρες πριν τις Προεδρικές Εκλογές

Ρεκόρ Ανάκαμψης για την Οικονομία των ΗΠΑ: +33,1% στο Γ΄ Τρίμηνο Μόλις Λίγες Μέρες πριν τις Προεδρικές Εκλογές
energia.gr
Πεμ, 29 Οκτωβρίου 2020 - 17:43

Ρεκόρ ανάκαμψης εμφάνισε η αμερικανική οικονομία, η οποία στο γ’ τρίμηνο του 2020 εκτινάχθηκε στο +33,1% του ΑΕΠ, χάρη στο γενναίο δημοσιονομικό πακέτο της κυβέρνησης, δίνοντας κρίσιμα προεκλογικά «βέλη στη φαρέτρα» του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μόλις λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι πρόκειται για την υψηλότερη ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ από το 1947, όταν και πρωτοξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, το ΑΕΠ αυξήθηκε σε ετήσια και εποχικά προσαρμοσμένη βάση κατά 33,1%, αναπληρώνοντας εν μέρει την ύφεση – ρεκόρ του β’ τριμήνου, η οποία είχε φθάσει στο εντυπωσιακό 31,4%.

Σε τριμηνιαίο επίπεδο, παράλληλα, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 7,4% έναντι βουτιάς 9% στο β’ τρίμηνο του 2020.

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι οι ΗΠΑ έχουν αρκετό έδαφος να διανύσουν έως ότου καλύψουν πλήρως το χαμένο έδαφος και επανέρθουν σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ παρατηρείται νέα αύξηση κρουσμάτων και δεύτερο «κύμα» κορωνοϊού παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, πιθανά νέα lockdowns στις ΗΠΑ δεν είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνουν προεκλογικά τη θέση του Αμερικανού Προέδρου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αντιτίθεται σε αυτά, τα οποία, άλλωστε, κατά κανόνα εφαρμόζονται σε Πολιτείες με Δημοκρατικούς κυβερνήτες.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, ο αριθμός των οποίων υποχώρησε σε 751.000 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 18-24 Οκτωβρίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο.