Βρισκόμαστε ένα μήνα περίπου πριν  την έναρξη του προγράμματος εξοικονομώ-αυτονομώ στη χώρα μας η οποία πρέπει μέχρι το 2030 να προχωρήσει στις ενεργειακές αναβαθμίσεις 600.000 κτιρίων και με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να στοχεύει μέσω της χρήσης χρηματοδοτικών εργαλείων στην αναβάθμιση τόσο δημόσιων κτιρίων, όσο και κατοικιών.

 Σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το Ινστιτούτο Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης για τα «έξυπνα και αποδοτικά κτίρια παρουσιάστηκαν οι στόχοι και οι εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη γύρω από το στοίχημα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο διευθυντής του γραφείου της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αντώνης Μαρίνος υπογράμμισε πως περίπου 600.000 κτίρια θα πρέπει να αναβαθμιστούν ενεργειακά μέχρι το 2030. Σημείωσε δε πως πρέπει «να ενσωματωθούν και άλλα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για τα δημόσια κτίρια, στο πρότυπο του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ». Επεσήμανε δε πως δύο εργαλεία που θα παίξουν σημαντικό ρόλο είναι τα καθεστώτα επιβολής ενεργειακής απόδοσης και οι ανταγωνιστικές διαδικασίες μονάδων εξοικονόμησης ενεργείας.

Γενικότερα, όπως υπενθύμισε ο κ. Μαρίνος από πέρσι όταν υπέβαλε στην Ε.Ε. η χώρα μας το ΕΣΕΚ βάσει της ευρωπαϊκής πράσινης στρατηγικής έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι, όπως η απολιγντιποίηση της παραγωγής, η ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα με μεγαλύτερη χρήση ΑΠΕ, με σκοπό να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος. Επιπλέον ο στόχος της μείωσης της τελικής κατανάλωσης θα επιτευχθεί με εξηλεκτρισμό σε όλους τους τομείς, με την αύξηση των ΑΠΕ, την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου που θα είναι το μεταβατικό καύσιμο και τη μείωση της χρήσης πετρελαϊκών προϊόντων.

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη ανέφερε στην διαδικτυακή εκδήλωση πως για την επίτευξη των στόχων ενεργειακής αναβάθμισης μόνο τα μισά κράτη μέλη έχουν πετύχει τους στόχους για 2020, άρα χρειάζεται μεγαλύτερη εγρήγορση. Στόχος της Ε.Ε. είναι να αναβαθμιστούν 35 εκατ. κτίρια και να αντικατασταθούν τα συστήματα θέρμανσης έως το 2030. «Χρειάζεται μια αγορά βιώσιμων υλικών, μια αγορά  που θα διαχειριστεί και τα απορρίμματα που προκύπτουν. Τα κτίρια επίσης πρέπει να γίνουν «έξυπνα», να χρησιμοποιήσουμε νέες τεχνολογίες με χρήση των ΑΠΕ, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και θέλουμε τους πολίτες να είναι εκτός από καταναλωτές και παραγωγοί. Για να προχωρήσουν όλα αυτά χρειάζονται χρήματα τα οποία μπορούν να προέλθουν από τον τακτικό προϋπολογισμό» υπογράμμισε η κα Σπυράκη και επεσήμανε πως μέσα από την ανακαίνιση των κτιρίων θα επιτευχθεί η βελτίωση της ζωής των πολιτών. Η κα Σπυράκη τέλος ανέφερε πως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή φτώχεια σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες όπου έχει επιδεινωθεί το πρόβλημα.