«Ανακύκλωση» Νομοσχεδίων για την Διαχείριση Απορριμμάτων – Πολύ Πίσω η Ελλάδα στους Στόχους

«Ανακύκλωση» Νομοσχεδίων για την Διαχείριση Απορριμμάτων – Πολύ Πίσω η Ελλάδα στους Στόχους
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 5 Νοεμβρίου 2020 - 08:10

Τα τελευταία χρόνια ακούμε από τα χείλη των ηγεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την ανακύκλωση, ως εργαλείο που έχει εφαρμοστεί στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης και που κατ’ επέκταση θα πρέπει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Κατά καιρούς, έχουν κατατεθεί και νομοσχέδια που κωδικοποιούν τις απαιτούμενες αλλαγές, όμως η Ελλάδα παραμένει ακόμα πολύ πίσω, σε σχέση με τους στόχους. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χθες παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση τόνισε πως η ανακύκλωση βρίσκεται στο 20% των αστικών αποβλήτων, είμαστε στον πάτο του σχετικού πίνακα των ευρωπαϊκών χώρων,

ενώ στην υγειονομική ταφή των αποβλήτων είμαστε στο 78,4% και στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη τρεις είναι οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου: θεσπίζονται κίνητρα και αντικίνητρα για να παράγουμε λιγότερα απόβλητα και να ανακυκλώνουμε περισσότερα, την ίδια στιγμή, όπως είπε, πρέπει να κάνουμε τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να αισθανθούν την ανάγκη να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η δεύτερη κατεύθυνση είναι η χωριστή συλλογή των αποβλήτων και θα ληφθούν μια σειρά από μέτρα και η τρίτη κατεύθυνση είναι η επαναχρησιμοποίηση ως μέτρο πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων.

Από την 1/1/2021 επιβάλλεται τέλος ταφής σε όλα τα αστικά απόβλητα που οδηγούνται σε ταφή. Είναι μια υπόθεση που σέρνεται όπως είπε και ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να τελειώσουν οι καθυστερήσεις απευθυνόμενος σε όσους καθυστερούν στην υιοθέτηση αυτών των κατευθύνσεων. Το τέλος ταφής ορίζεται σε 15 ευρώ ανά τόνο και αυξάνεται κατά 5 ευρώ και έως και την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο. Το μέλλον όπως είπε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι στην ανακύκλωση και «θέλουμε να σταματήσουμε να παίζουμε την κολοκυθιά» και πρόσθεσε πως τα χρήματα που θα συλλέγονται θα κατευθυνθούν στο πράσινο ταμείο και θα διατίθενται κατά 50% σε ΟΤΑ πρώτου βαθμού με σκοπό την ενίσχυση δράσεων πρόληψης, χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης. Κατά 40% ως ανταμοιβή σε ΟΤΑ πρώτου βαθμού με υψηλές επιδόσεις στη χωριστή συλλογή και κατά 10% για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της τεχνολογίας. Μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε πως μεγάλο μέρος της ευθύνης «πέφτει» στους δήμους.

Το στοίχημα της μείωσης της ταφής και της ενίσχυσης του ρόλου των δήμων ακουγόταν και πριν τρία χρόνια από τα χείλη του τέως υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλου. Μάλιστα στην παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση μιλούσε για την ανάγκη ενός συμβολαίου ανακύκλωσης και μιας κοινωνικής συμφωνίας. Αποτελεί επομένως ερώτημα τι άλλαξε από τότε και χρειάστηκε να υπάρξει νέα νομοθεσία. Παράλληλα προκαλεί απορία το γεγονός πως στη χθεσινή παρουσίαση του νομοσχεδίου δεν υπήρξε υπολογισμός των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν. Αντιθέτως το 2017, στο τότε νομοσχέδιο προβλέπονταν 17.000 νέες θέσεις εργασίας.

Στις αξιοσημείωτες λεπτομέρειες του χθεσινού νομοσχεδίου περιλαμβάνονται οι εξής: από 1/1/2022 οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου υποχρεούνται να εξυπηρετούν τον καταναλωτή με τη χρήση δικών του επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών εφόσον το ζητήσει, να κάνουν έκπτωση όταν πωλούν προϊόντα. Παράλληλα, προβλέπεται  η ύπαρξη ελάχιστου ανακυκλωμένου περιεχομένου. Από 1/1/2025 οι πλαστικές σακούλες θα πρέπει να περιέχουν 30% ανακυκλωμένο πλαστικό. Από την 1/1/2023 εφαρμόζεται το ίδιο στους φορείς της γενικής κυβέρνησης με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται σημαντική η αγορά ανακυκλωμένου πλαστικού.  Από 5/1/2022 καθιερώνεται η υποχρεωτική χωριστή συλλογή των αποβλήτων συσκευασίας πλαστικού, χαρτιού, μετάλλου και γυαλιού σε διακριτά ρεύματα σε κινηματογράφους λιμάνια πλοία. κ.α. Επίσης από 5/1/2022 οι δήμοι υποχρεούνται να κατοχυρώνουν τη χωριστή συλλογή σε παιδικές χαρές και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η χωριστή συλλογή στα σχολεία από 1/9/2021 θα εφαρμοστεί για κάθε σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας  με σκοπό την ανακύκλωση των αποβλήτων. Μέχρι τις 31/12 /2023 οι δήμοι θα διασφαλίζουν ότι τα επικίνδυνα απόβλητα των νοικοκυριών όπως χρώματα, βερνίκια θα συλλέγονται χωριστά.