Η επιμήκυνση του κύκλου ζωής των προϊόντων, η εξοικονόμηση μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων και οι ευκαιρίες από ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά στοιχεία της κυκλικής οικονομίας.

Η έννοια της κυκλικής οικονομίας έρχεται να ανταποκριθεί στην φιλοδοξία για αειφόρο ανάπτυξη στα πλαίσια της αυξανόμενης πίεσης από την παραγωγή και κατανάλωση των πόρων και του περιβάλλοντος του πλανήτη.

Η κυκλική οικονομία αποτελεί μία αξιόπιστη, σύγχρονη πρόταση για βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία έχει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.

Η μετάβαση σε µια κυκλική οικονοµία απαιτεί τη συµµετοχή και δέσµευση πολλών διαφορετικών ομάδων και ανθρώπων.

Ο ρόλος των υπευθύνων χάραξης πολιτικής είναι να παρέχουν τις βασικές προϋποθέσεις, την προσβλεψιµότητα και την αυτοπεποίθηση στις επιχειρήσεις, να ενισχύουν το ρόλο των καταναλωτών, και να ορίζουν πώς οι πολίτες µπορούν να εξασφαλίσουν τα οφέλη των αλλαγών που πραγµατοποιούνται.

Ο επιχειρηµατικός κόσµος είναι σε θέση να επανασχεδιάσει ολόκληρες αλυσίδες προσφοράς, µε σκοπό την αποδοτικότητα των πόρων και την κυκλικότητα.
5+1. Η κυκλική οικονοµία µπορεί να δηµιουργήσει νέες αγορές που θα ανταποκρίνονται στην αποµάκρυνση της κατανάλωσης από το παραδοσιακό ιδιοκτησιακό καθεστώς, και την προσέγγισή της στη χρήση, την επαναχρησιµοποίηση και τον διαµοιρασµό προϊόντων, συµβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση και τη βελτίωση της απασχόλησης.

Αυτά και πολλά ακόμα μπορείς να ανακαλύψεις μέσα από το Play Energy της ΕΝEL Green Power (EGP) μέχρι και τις 7 Νοεμβρίου. Το Play Energy αποτελεί μία βιωματική, εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εμπειρία, που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας από την ΕΝEL Green Power (EGP) με στόχο την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα θέματα της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα, το Play Energy είναι ένα πρωτότυπο, ψηφιακό παιχνίδι ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές, στο οποίο οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να δοκιμάσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, μαθαίνοντας περισσότερα για έννοιες που μας απασχολούν, όπως η κυκλική οικονομία και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Η δράση αφορά παιδιά και εφήβους, από 7 έως 18 και ενήλικες επικεφαλής ομάδων. Προσφέρεται εντελώς δωρεάν, ενώ όλες οι αποστολές πραγματοποιούνται online. Οι ομάδες που ολοκληρώνουν με επιτυχία τουλάχιστον μία δραστηριότητα για κάθε μία από τις 4 Αποστολές διεκδικούν 1.000€ δωροεπιταγή από το Amazon για το κάθε μέλος της ομάδας.

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Είσοδος στο https://playenergy.enel.com/greece
  • Δημιουργία ομάδας με συμμετοχή 2 μαθητών
  • Ολοκλήρωση δραστηριοτήτων

Ακόμη και οι πιο σύντομες δραστηριότητες βοηθούν στη συλλογή πόντων αλλά και στην κατανόηση της αξίας της κυκλικής οικονομίας.