Βγήκαν “μαχαίρια” στην διαμάχη για τον νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ ο Μπάιντεν προηγείται πλέον και στις τέσσερις κρίσιμες Πολιτείες που δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα αποτέλεσμα. Ο Μπάιντεν σε διάγγελμά του δήλωσε ότι «δεν έχουμε δήλωση νίκης, αλλά τα νούμερα δείχνουν ξεκάθαρα το ότι θα είμαστε νικητές στο τέλος». Την ίδια ώρα το επιτελείο του Τραμπ επιμένει ότι οι εκλογές δεν τελείωσαν και απαντά με προσφυγές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις από την Τρίτη, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, οι οποίες όμως δεν είναι και πολύ διαφορετικές από το επίσης πρωτόγνωρο κλίμα πόλωσης, που επικρατούσε πριν τις εκλογές και μάλιστα για μεγάλο διάστημα.

Ο Μπάιντεν στο διάγγελμά του συμπλήρωσε ότι «τα τελευταία 24ωρα γυρίσαμε το αποτέλεσμα στην Πενσυλβάνια και την Τζόρτζια, ενώ κρατάμε το προβάδισμα στην Νεβάδα. Έχουμε 74 εκατομμύρια ψήφους. Κανείς δεν έχει πάρει τόσους ψήφους στην ιστορία της χώρας και η διαφορά αυξάνεται συνεχώς».

Ο πρόεδρος  Τραμπ συνεχίζει να υποστηρίζει ότι έχει γίνει νοθεία στις αμερικανικές εκλογές και έχει επιλέξει τις δικαστικές προσφυγές για τα αποτελέσματα στις κρίσιμες πολιτείες που ο Μπάιντεν προηγείται οριακά. Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν 60 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τις δικαστικές προσφυγές.  Η μέχρι στιγμής καθυστέρηση των ψηφοδελτίων και το γεγονός ότι το αποτέλεσμα θα κάνει μέρες να ανακοινωθεί έχει προκαλέσει έντονη πόλωση και διχασμό στην αμερικανική κοινωνία.

Κρίσιμες πολιτείες 

Στην Πενσυλβάνια που βγάζει 20 εκλέκτορες, με καταμετρημένο το 96% των ψήφων ο Μπάιντεν προηγείται με 49.6%ή 3,336,887 ψήφους, έναντι του Τραμπ που συγκεντρώνει 49.1% η 3,308,054 ψήφους.

Στην Τζόρτζια που βγάζει 16 εκλέκτορες με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Μπάιντεν προηγείται με 49.4% ή 2,461,455 ψήφους, έναντι του Τραμπ που συγκεντρώνει το 49.3% ή 2,454,207 ψήφους.

Στη Νεβάδα που βγάζει 6 εκλέκτορες με καταμετρημένο το 96% των ψήφων ο Μπάιντεν προηγείται με  49.8% η 632,558 ψήφους έναντι του Τραμπ που συγκεντρώνει 48.0% ή 609,901 ψήφους.

Οι αμερικανικές εκλογές έχουν προκαλέσει διχασμό και στα αμερικανικά ΜΜΕ πρώτης γραμμής. Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και η εφημερίδα New York Post, δύο από τα βασικά συντηρητικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από τον μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοκ, έχουν πάρει τις τελευταίες ώρες αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ και τις κατηγορίες του για "νοθεία".

«Το Fox News είναι άθλιο»: για πρώτη φορά την Πέμπτη το βράδυ στο Φοίνιξ της Αριζόνα υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου επιτέθηκαν στο τηλεοπτικό δίκτυο που θεωρείται εδώ και πέντε χρόνια αδιαμφισβήτητος σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ. Η αιτία: η ανακοίνωση του Fox News την Τρίτη το βράδυ της νίκης του Τζο Μπάιντεν στην Αριζόνα.

(η συνέχεια στο slpress.gr)