Χατζηδάκης, Μπενρουμπή: Με Εφαλτήριο τις ΑΠΕ το Πέρασμα της Χώρας στην Νέα Ενεργειακή Εποχή

Χατζηδάκης, Μπενρουμπή: Με Εφαλτήριο τις ΑΠΕ το Πέρασμα της Χώρας στην Νέα Ενεργειακή Εποχή
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 9 Νοεμβρίου 2020 - 07:30

Τα δεδομένα στον ενεργειακό τομέα μεταβάλλονται άρδην και όταν αναφερόμαστε στην ενεργειακή μετάβαση εννοούμε δύο πράγματα: την πράσινη πολιτική και την απελευθερωμένη αγορά. Αυτό τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο 

Thessaloniki Summit που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι υπάρχει το εργαλείο που θα βοηθήσει στους στόχους της χώρας μας, δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης. «Θα βάλουμε τα δυνατά μας γιατί μας αντιστοιχούν δράσεις περίπου στο 37,5% του προϋπολογισμού του ταμείου αυτού της Ε.Ε», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στην εξοικονόμηση ενέργειας εντείνεται η προσπάθεια με το νέο Εξοικονομώ, συνολικού προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ο υπουργός επισήμανε ότι εισήχθησαν ρυθμίσεις που οδηγούν σε μεγάλη επιτάχυνση των έργων ενώ πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω παρεμβάσεις, με νομοσχέδιο που θα αφορά στην άδεια εγκατάστασης με μείωση του χρόνου από τα 5 στα 2 χρόνια.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε και με τα υβριδικά, την αποθήκευση, τα υπεράκτια και κάθε σύγχρονη τεχνολογία. Εξετάζουμε όλες τις κινήσεις για την ευστάθεια της αγοράς εξαιτίας των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό, τη μείωση της ΟΤΣ και της ζήτησης. Θα τα αντιμετωπίσουμε με πνεύμα δικαιοσύνης» υποστήριξε ο ίδιος.

Στο ίδιο συνέδριο, ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας (PROTERGIA) της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., Ντίνος Μπενρουμπή, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα ο κλάδος των ΑΠΕ, προκειμένου να είναι σε θέση να εκπληρώσει τους στόχους που έχει θέσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), τους οποίους δεν παρέλειψε να χαρακτήρισε «πολύ φιλόδοξους».

Ο κ. Μπενρουμπή επισήμανε  ότι το ΕΣΕΚ προβλέπει την εγκατάσταση ισχύος 19 γιγαβάτ ΑΠΕ για το 2030,  από 7 GW σήμερα και υπογράμμισε πως το όλο εγχείρημα συνιστά μια  «δύσκολη άσκηση», επειδή, όπως είπε, οι δυνατότητες για την εγκατάσταση χερσαίων αιολικών έργων έχουν πλέον σχεδόν εξαντληθεί και πως η μόνη λύση για να επιτευχθούν οιντεθέντες στόχοι είναι να αναπτυχθούν πολλά αιολικά  στα νησιά.

Υποστήριξε,  μάλιστα, πως τα φωτοβολταϊκά αποτελούν μονόδρομο καθώς ευνοούνται από τη μείωση τους κόστους τους κατά 10% ετησίως, καθώς, σε αντίθεση, τα υπεράκτια αιολικά θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες λόγω του μεγάλου βάθους των θαλασσών μας –ιδιαίτερα στο Αιγαίο - και τόνισε ότι η καλύτερη και πιο εφικτή λύση είναι να προωθηθούν σχέδια για την εγκατάσταση πλωτών έργων.

Όοσν αφορά στη στρατηγική που ακολουθεί ο Όμιλος στο θέμα, ανέφερε πως έχει επιλέξει να δραστηριοποιηθεί , σε πρώτη φάση, στο φυσικό αέριο, τόσο για την παραγωγής ενέργειας, όσο και για τις εισαγωγές, τονίζοντας όμως ότι τα φωτοβολταϊκά έχουν καλύτερες προοπτικές σε σχέση με τα αιολικά..

Ακόμη, αναφέρθηκε στα επενδυτικά σχέδια της Mytilineos,  σε συνάρτηση με τη στρατηγική της για την Ενεργειακή Μετάβαση, με την κατασκευή της μοναδικής μεγάλης μονάδα συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης στη χώρα μας, , τους δύο σταθμούς υψηλής απόδοσης συνδυασμένου κύκλου και πλέον την προώθηση των σχεδίων για την ολοκλήρωση ενός τρίτου. Τέλος, επισήμανε το γεγονός ότι ο Όμιλος έχει ήδη ολοκληρώσει την εγκατάσταση ισχύος 300 μεγαβάτ ΑΠΕ,  και ότι παραμένει προσηλωμένος στην περαιτέρω προώθηση βιώσιμων λύσεων ανανεώσιμης ενέργειας, και τεχνολογιών αποθήκευσης.