Οι κάλπες και οι επιστολικές ψήφοι έβγαλαν τελικά πρόεδρο, αν και με αρκετή καθυστέρηση, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η έλευση των Δημοκρατικών και του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οικο θα φέρουν και μία στροφή στην ενεργειακή πολιτική των Ηνωμένων Πολιτείων στα επόμενα χρόνια. Ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη δεσμευτεί να επιστρέψει στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το συντομότερο δυνατό. Σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του ανέφερε ότι, κατά το πρώτο του έτος, θα νομοθετήσει στόχους για την απαλλαγή από τον άνθρακα για το 2025. Αυτή η νομοθεσία

θα έφερνε επίσης «ιστορικές» επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια» για να  «να παρακινήσει την ταχεία ανάπτυξη ενεργειακών καινοτομιών».

Πρακτικά, το κόμμα του Μπάιντεν είπε ότι αυτό θα σήμαινε 500 εκατομμύρια ηλιακούς συλλέκτες, οκτώ εκατομμύρια ηλιακές στέγες και κοινοτικά συστήματα ηλιακής ενέργειας και 60.000 ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες εντός πέντε ετών.

Αυτό αποτελεί μέρος ενός δεκαετούς σχεδίου, 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο τη δημιουργία πλούτου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ενεργειακό κλάδο. Αυτό θα αύξανε επίσης την ιδιοκτησία ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά ο Μπάιντεν δεν έχει θέσει συγκεκριμένο στόχο για αυτό.

Ξεχωριστά, ο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να ιδρύσει έναν Προηγμένο Οργανισμό Έρευνας για το Κλίμα, για την ανάπτυξη ενεργειακών τεχνολογιών. Ωστόσο, οι ομάδες προβληματισμού έχουν επικρίνει αυτό το σχέδιο επειδή φέρεται να αναπαράγουν το έργο άλλων οργανισμών.

Αυτές θα περιλαμβάνουν αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας στο ένα δέκατο του κόστους των μπαταριών ιόντων λιθίου, καθώς και μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που κοστίζουν το μισό από τους τρέχοντες αντιδραστήρες.

Επιπλέον, ο οργανισμός θα αναπτύξει τεχνολογία για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με το ίδιο κόστος με το υδρογόνο από σχιστολιθικό αέριο. Θα αναπτύξει τεχνολογία δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα, εξετάζοντας την αποθήκευση CO₂ στο έδαφος και τις εξαντλημένες πετρελαιοπηγές.

Μεταφορά της ενεργειακής πολιτικής των ΗΠΑ στις παγκόσμιες υποθέσεις
Τα μέλη του Δημοκρατικού κόμματος υποστηρίζουν μια Πράσινη Νέα Συμφωνία. Αυτό το σχέδιο θα στοχεύει στην αύξηση της μετάβασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρησιμοποιώντας έσοδα για την εξάλειψη της φτώχειας. Στον ιστότοπο του Μπάιντεν αναφέρεται ότι «η Πράσινη Νέα Συμφωνία είναι ένα κρίσιμο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε».

Κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεοπτικής συζήτησης για τις εκλογές των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν προκάλεσε σύγχυση λέγοντας ότι δεν υποστήριζε μια Πράσινη Νέα Συμφωνία. Αυτός ο ισχυρισμός αναιρέθηκε άμεσα σε όσα είπε στην εκστρατεία του πριν και μετά τη συζήτηση.

Τελικά αυτό θα συνέβαλε στη φιλοδοξία του Μπάιντεν να εξαλείψει τη ρύπανση από άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας έως το 2035. Πέρα από αυτό, ο Μπάιντεν θα είχε ως στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ρύπανσης οποιασδήποτε χώρας, πίσω από την Κίνα. Πρόσφατα η Κίνα ανακοίνωσε τη φιλοδοξία της να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2060. Οι σχολιαστές δήλωσαν ότι αυτό είναι «πιθανότατα αφηγηματικό», καθώς η εσωτερική δραστηριότητά της παραμένει ασαφής.

Ο Μπάιντεν έχει επίσης υποσχεθεί να «ενσωματώσει την κλιματική αλλαγή στην εξωτερική μας πολιτική» και να χρησιμοποιήσει την επιρροή των ΗΠΑ στο εξωτερικό για να «σταματήσει τις χώρες από εξαπάτηση».