Οι Επιπτώσεις της Πανδημίας στην Ενέργεια Απαιτούν Σοβαρές Αποφάσεις - To Εμβόλιο της Pfizer "Θεραπεύει" Προσωρινά τις Τιμές του Αργού   

Οι Επιπτώσεις της Πανδημίας στην Ενέργεια Απαιτούν Σοβαρές Αποφάσεις - To Εμβόλιο της Pfizer Θεραπεύει Προσωρινά τις Τιμές του Αργού
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 10 Νοεμβρίου 2020 - 07:30

Το energia.gr, αν και το πλέον ιστορικό portal για την ενέργεια, καθώς είναι το πρώτο του είδους του που λειτούργησε στη χώρα, δεν μπορεί να κρύβει το κεφάλι του σαν τη στρουθοκάμηλο όταν εκεί έξω, στην ελληνική και διεθνή κοινωνία, συμβαίνουν «πράματα και θάματα». Άλλωστε δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η ενέργεια δεν είναι κάτι το αποκομμένο από τη ζωή, και ως αναπόσπαστο συστατικό της, επηρεάζεται από και επηρεάζει τις εξελίξεις. Η επιδημία του SARS- CoV2 συνιστά μια εξέλιξη με ευθεία επίπτωση

σε όλο το φάσμα των δρωμένων στον ενεργειακό τομέα. Το ξέσπασμά της, στις αρχές του έτους στην Κίνα και η σταδιακή εξάπλωσή της ανά τον πλανήτη είχε και έχει καταστροφικές συνέπειες στη ζήτηση ενέργειας και στην ευρύτερη οικονομία, εκτός σπό τα εκατομμύρια των θυμάτων που σωρρεύει στο πέρασμά της.

Στα χρονικά της πανδημίας θα γραφτούν, με πύρινα γράμματα, οι τελευταίες ημέρες του περασμένου Απριλίου, όταν η παγκόσμια αγορά βρέθηκε ενώπιον μιας πρωτοφανούς κατάστασης που πυροδότησε η κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Ήταν τότε που τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου άμεσης παράδοσης διαπραγματεύονταν σε αρνητικές τιμές (-4,55 δολάρια το βαρέλι), ενώ τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου υποχώρησαν μέχρι και στα -40 δολάρια το βαρέλι, που συνιστά πτώση άνω των 55 δολαρίων το βαρέλι! Το αδιανόητο αυτό πτωτικό σπιράλ των τιμών σήμαινε ότι οι traders πλήρωναν, κατ’ ουσία, τους επίδοξους αγοραστές για να αγοράσουν το πετρέλαιό τους!

(γράφημα των Reuters που απεικονίζει την υποχώρηση της τιμής του WTI σε αρνητικό έδαφος, στις 20/4/2020)  

Παράλληλα, το Brent, το διεθνές benchmark, διολίσθαινε κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι (18,10) για πρώτη φορά έπειτα από ολόκληρα 18 χρόνια και υποχωρούσε, ποσοστιαία, περισσότερο από 60% από τα επίπεδά του τον Ιανουάριο τρέχοντος έτους.

Μεγάλα προβλήματα ανέκυψαν στη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος και ορυκτών καυσίμων, ενώ φιλόδοξες επενδύσεις και έργα ΑΠΕ καθηλώθηκαν.

Παρά τη σχετική σταθεροποίηση τιμών και ζήτησης ενέργειας, λόγω της επικράτησης μιας έωλης αισιοδοξίας για την εξέλιξη των υγειονομικών πραγμάτων, οι αγορές επέστρεψαν σε πτωτική τροχιά τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας των φόβων ότι η ραγδαία αναζωπύρωση της πανδημίας, που τιτλοφορείται «δεύτερη φάση», θα επιδράσει αρνητικά στη ζήτηση, μόνο και μόνο για να ανακάμψουν εντυπωσιακά, τις τελευταίες ώρες, αφότου έγινε γνωστό ότι γερμανική φαρμακοβιομηχανία έχει παρασκευάσει- επιτέλους- αποτελεσματικό εμβόλιο.

Ο πανικός και η αγελαία συμπεριφορά των διεθνών αγορών, που ανεβοκατεβαίνουν αναλόγως του προσήμου, αρνητικού ή θετικού, που συνοδεύει τις εκάστοτε εξελίξεις, δεν μπορεί να αποτελούν ίδιο μιας προοδευμένης παγκόσμιας κοινωνίας. Χθες, το πρόσημο ήταν θετικό, και το πετρέλαιο κατέγραψε εντυπωσιακά κέρδη που ενδοσυνεδριακά προσέγγισαν ακόμη και το 10%, ήτοι, η υψηλότερη ημερήσια άνοδος του τελευταίου εξαμήνου, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Pfizer ότι το εμβόλιο για τον COVID-19 που έχει παρασκευάσει αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό.

Στην ενίσχυση των πετρελαϊκών τιμών συνέτεινε και η είδηση πως η Σαουδική Αραβία εμφανίζεται πρόθυμη να "προσαρμόσει" τη συμφωνία του ΟPEC + για περικοπές παραγωγής, προκειμένου να αντισταθμίσει το πρόβλημα της αυξανόμενης προσφοράς με την υποτονική ζήτηση. Ωστόσο, το διεθνές καρτέλ εμφανίζεται επιφυλακτικό σχετικά με τα μέτρα χαλάρωσης των κυρώσεων, που προτίθεται να λάβει ο νεοκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έναντι του Ιράν και της Βενεζουέλας, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει πςερισσότερο πετρέλαιο στην αγορά και συνεπώς, θα δυσχέραινε την εξισορρόπηση των παρόντων επιπέδων προσφοράς με τη ζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, το εάν το «θαυματουργό» εμβόλιο των Pfizer και Biontech, που στάθηκε αφορμή για το χθεσινό ανοδικό ράλι τιμών στις κεφαιαλαιγορές και στις αγορές εμπορευμάτων, επιτελέσει το …καθήκον του και διασώσει τις μελλοντικές γενεές από τον ύπουλο ιό, μέλλει να φανεί.

(γράφημα των FT που απεικονίζει τη χθεσινή εκτίναξη της τιμής του Brent στα 42,02 δολ./βαρέλι, με άνοδο 6,51%)

Έως την ημέρα εκείνη, η ανθρωπότητα οφείλει στον εαυτό της να φερθεί απολύτως υπεύθυνα και όχι να συμπεριφέρεται με την αβάσταχτη ελαφρότητα που τη διακρίνει, ιδίως τους τελευταίους μήνες. Η βέλτιστη λύση για να πάψουμε να θρηνούμε τους ανθρώπους μας, να θυσιάζουμε  πολύτιμους πόρους για νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας και να προετοιμαστούμε για την ημέρα που η επιστήμη θα έχει αντιμετωπίσει στον πυρήνα της την επικίνδυνη αυτή πανδημία, είναι να παραμείνουμε σε καθεστώς «αποκλεισμού», τουλάχιστον έως και τον προσεχή Μάιο, με απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις δέκα το βράδυ. Τα σχέδια για lockdown-"ακορντεόν", δεν είναι λύσεις και θα έχουν δεινές συνέπειες για τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Οι βαριές οικονομικές απώλειες που θα προκύψουν από μια επιθετική στρατηγική αυτού του τύπου, θα αντισταθμιστούν από μια πλημμυρίδα κεφαλαίων στήριξης που θα  προέλθουν από τα ταμεία της Ε.Ε. και από την υιοθέτηση συντονισμένων και θαρραλέων πολιτικών για την απασχόληση και τις επενδύσεις, με στόχευση την καινοτομία. 

Μόνο με υγιή και εύρωστη την κοινωνία των πολιτών, μπορεί να υπάρξει οικονομική πρόοδος και ανάπτυξη. Τα ημίμετρα που λαμβάνονται εδώ και μήνες, αποτελούν προϊόν φοβικών συνδρόμων και της ατολμίας που διακρίνει το πολιτικό προσωπικό των χωρών της Γης, που όπως αποδεικύνεται, δεν αντιμετωπίζουν ούτε την πανδημία, ούτε τις οικονομικές επιπτώσεις της.