Σημαντική ανάκαμψη σημείωσαν τα μερίδια της ΔΕΠΑ Εμπορίας κατά το γ’ τρίμηνο στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά, με τις πωλήσεις της εταιρείας να σημειώνουν αλματώδη αύξηση. Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου οι πωλήσεις άγγιξαν το 0,74 bcm (δισ. κυβικών μέτρων καυσίμου), ένα νούμερο που «μεταφράζεται» σε άνοδο 48% συγκριτικά με το γ’ τρίμηνο 2019

 

όταν οι πωλήσεις είχαν διαμορφωθεί σε 0,5 bcm. Επίσης, φέρνει την εταιρεία στα επίπεδα του 2018, όταν είχε διαθέσει 0,76 bcm φυσικού αερίου.

Όπως είναι φυσικό, η επίδοση του γ’ τριμήνου αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες της εταιρείας κατά το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους, οι οποίες είχαν σε μεγάλο βαθμό προκληθεί από την κατάρρευση των τιμών LNG, ωθώντας μεγάλους εγχώριους πελάτες στην ιδιοκατανάλωση.

Έτσι, σε επίπεδο εννεαμήνου, οι διακινούμενοι όγκοι άγγιξαν το 1,67 bcm, μόλις 16% χαμηλότερα από το 1,99 bcm του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2019.

Εφαλτήριο για την ανάκτηση μεριδίου στη χονδρεμπορική αγορά αποτέλεσε η στρατηγική της ΔΕΠΑ Εμπορίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με την εταιρεία να αξιοποιεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που της δίνει το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό της, εν μέσω της συγκυρίας ανατροπής των ισορροπιών ανάμεσα στο αέριο αγωγού και το LNG.

Παράλληλα, συνιστά «καρπό» τής πιο ενεργητικής εμπορικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει η εταιρεία, προχωρώντας σε «στοχευμένες» προσφορές σε κάθε πελάτη της, ανάλογα με τις ανάγκες του.

Η τάση ανάκαμψης της ανταγωνιστικότητας του αερίου αγωγού ξεκίνησε τον Ιούνιο, έπειτα από ένα 5μηνο κατάρρευσης των διεθνών τιμών LNG. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή LNG στον ολλανδικό κόμβο TTF διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στα 13,421 ευρώ/ΜWh, όταν στις αρχές Ιουνίου είχε υποχωρήσει στα 4,78 ευρώ/MWh.

Με την ανοδική πορεία που ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού, η τιμή είχε αυξηθεί στα 5,32 ευρώ/MWh στο τέλος Ιουνίου, στα 8,19 ευρώ/MWh στις αρχές Σεπτεμβρίου, στα 11,46 ευρώ/MWh στο τέλος Σεπτεμβρίου και στα 13,23 ευρώ/MWh στις αρχές Οκτωβρίου.

Η ενίσχυση των επιδόσεων της ΔΕΠΑ Εμπορίας έρχεται σε μία χρονική συγκυρία όπου μπαίνει στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την πώληση του 65% της εταιρείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, όπου περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η σύμβαση με την Gazprom για αέριο αγωγού, την καθιστά ακόμη πιο ελκυστική στους «μνηστήρες» που τη διεκδικούν.

Μάλιστα, σύντομα η εταιρεία θα αποκτήσει ένα επιπλέον σημαντικό asset, καθώς με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού ΤΑΡ, στις πηγές προμήθειάς της θα προστεθεί 1 bcm φυσικού αερίου ετησίως από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ, ποσότητα που έχει συμβασιοποιήσει από την αζερική Socar.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης έχει μετατεθεί για τον Μάρτιο.

Στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας έχουν προκριθεί η κοινοπραξία ΕΛΠΕ - Εdison, η κοινοπραξία Motor Oil - ΔΕΗ, η Μytilineos, η TΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου και οι ξένες εταιρείες Shell και ΜΕΤ Group με έδρα την Ελβετία.

*(Από τη Ναυτεμπορική)