Η αιολική και η ηλιακή χωρητικότητα θα διπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια παγκοσμίως και θα ξεπεράσει το αέριο και τον άνθρακα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που δημοσιεύθηκε σήμερα, «Ανανεώσιμες πηγές 2020», η οποία είναι μια ανάλυση και πρόβλεψη έως το 2025. Η πράσινη ενέργεια που χρησιμοποιείται

για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά σχεδόν 7% το 2020 - η ταχύτερη ανάπτυξή της τα τελευταία έξι χρόνια - παρά την πανδημία. Αντιθέτως, η πανδημία έχει επιταχύνει το κλείσιμο παλαιότερης υποδομής ορυκτών καυσίμων.

Με οδηγούς την Κίνα και της ΗΠΑ, νέες προσθήκες ανανεώσιμης ισχύος σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθούν σε επίπεδα ρεκόρ περίπου 200 gigawatts φέτος. Η Ινδία και η ΕΕ θα είναι οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από μια ρεκόρ επέκτασης των παγκόσμιων προσθηκών ανανεώσιμης χωρητικότητας σχεδόν 10% το επόμενο έτος - η ταχύτερη ανάπτυξη από το 2015. Ο IEA περιέγραψε πρόσφατα την ηλιακή ως τη φθηνότερη πηγή ενέργειας στην ιστορία.

Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αναμένεται να μειωθεί κατά 5% το 2020 λόγω της πανδημίας του COVID-19 και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 2%.