Στην Ελλάδα φαίνεται πως έχουμε λύσει όλα τα προβλήματά μας και αποφασίσαμε εδώ και καιρό να ασχοληθούμε με τα εσωτερικά θέματα των ΗΠΑ, ώστε να λύσουμε και τα δικά τους προβλήματα! Άντε να τελειώνει λοιπόν η ιστορία των εκλογών στις ΗΠΑ, μήπως και ασχοληθούμε με τα προβλήματα επιβίωσης των Ελλήνων, εν αναμονή του νέου κύματος ύφεσης

Η αγορά, η αποκαλούμενη "πιάτσα", από τον Φεβρουάριο είχε μυριστεί το τσουνάμι που έρχεται εξαιτίας της πανδημίας του κορoνοϊού. Δεν πρόκειται για "τσουνάμι" εκ της κλιματικής "κρίσης", αλλά για πραγματικό και χειροπιαστό τσουνάμι, με απίστευτες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις. Από τον Φεβρουάριο, ήταν γνωστή η εκτίμηση ότι το χειμώνα 2020-21 θα πεινάσουν πολλές οικογένειες. Τα 10 χρόνια των μνημονίων θα φαντάζουν παιδικό πάρτι συγκριτικά με αυτό που έρχεται!

Ο λόγος; Στην περίπτωση των μνημονίων η προσαρμογή προς τα κάτω έγινε σιγά-σιγά, με το μαλακό, σε ορίζοντα δεκαετίας. Αντιθέτως, το "κορονέϊκο" τσουνάμι προέκυψε ξαφνικά, σαν καρδιακό επεισόδιο. Προέκυψε σαν να βρέθηκε ένα αεροπλάνο ξαφνικά σε κενό αέρος και από τα 10 χιλιάδες πόδια, να έπεσε απότομα στα δύο χιλιάδες πόδια, με τους επιβάτες της καμπίνας του αεροπλάνου να πεθαίνουν.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των μνημονίων όσοι Έλληνες μπόρεσαν έφυγαν σε άλλες χώρες, αναζητώντας εκεί ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα. Σήμερα, με την πανδημία του κορονοϊού να χτυπά όλες τις χώρες, κανείς δεν μπορεί να πάει οπουδήποτε. Ένα τσουνάμι σαρώνει τα πάντα στο διάβα του, χωρίς να κάνει διακρίσεις σε αρεστούς και μη. Στο τσουνάμι ισχύει "ο σώζων εαυτόν σωθήτω"!

Διάρρηξη των κοινωνικών ιστών

Έτσι ακριβώς θα συμβεί και με την γενική απαγόρευση κυκλοφορίας και την πανδημία: το επιχειρηματικό, κοινωνικό και πολιτικό τοπίο την επόμενη ημέρα δεν θα είναι το ίδιο. Όταν με το καλό η απαγόρευση κυκλοφορίας εκπνεύσει, ίσως δεν θα ξαναδούμε τη γνωστή μας καφετέρια, το μαγαζάκι της γωνίας, το αγαπημένο μας βιβλιοπωλείο. Τα λουκέτα θα πέσουν σαν το χαλάζι! Η ανεργία και η πείνα θα σαρώνουν. Οι κοινωνικοί ιστοί, όσοι έχουν απομείνει εκ των μνημονίων, θα έχουν διαρραγεί παντελώς.

(η συνέχεια στο slpress.gr)