Στην παραδοχή ότι διαψεύσθηκε το σενάριο βάσης του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021 και ότι πλέον η ελληνική οικονομία κινείται βάσει της απαισιόδοξης εκδοχής προχώρησε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, στέλνοντας το μήνυμα ότι πλέον έχουμε μπροστά μας «έξι δύσκολους μήνες» για να βγούμε από την κρίση

«Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2021 είχε δύο σενάρια, ένα σενάριο για την πιθανότητα να πάει καλά η πανδημία και ένα σενάριο χειρότερο, με το οποίο προβλέπαμε 4,5% ανάπτυξη και μεγαλύτερο έλλειμμα, γύρω στο 3%. Η εικόνα που έχουμε τώρα είναι ότι θα πάμε στο δεύτερο σενάριο, ίσως λίγο πιο πάνω από το 4,5% εξαιτίας του εμβολίου» ανέφερε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Σκυλακάκης κατά την κύρωση του ισολογισμού και του απολογισμού του προϋπολογισμού του 2018.

Σε αντίθεση μάλιστα με άλλα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου που προβαίνουν σε πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι έχουμε μπροστά μας «έξι δύσκολους μήνες» τόσο για την οικονομία όσο και για την υγεία στη χώρα.

Από το β΄ τρίμηνο

Πιο συγκεκριμένα έθεσε ως αφετηρία της προσδοκώμενης εξόδου από την κρίση το δεύτερο τρίμηνο του 2021. «Τώρα πια έχουμε την ασφάλεια ότι μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα βγούμε από αυτή την κρίση. Δεν μπορώ να σας το πω με βεβαιότητα 100%, αλλά οι πιθανότητες είναι συντριπτικές ότι θα βγούμε σε εκείνο το σημείο από την υγειονομική και οικονομική κρίση» τόνισε στους βουλευτές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Δεν υπάρχει λεφτόδεντρο»

Ταυτόχρονα, κράτησε πολύ χαμηλά τον πήχη για νέες οικονομικές παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων τις οποίες ζήτησε η αντιπολίτευση. «Δεν υπάρχει λεφτόδεντρο» είπε και υπογράμμισε ότι οι δημόσιες δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό θα υπερβούν αυτή τη χρονιά τα 70 δισ. ευρώ. «Αν ακολουθήσουμε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή κάποιων άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης θα μπούμε σε περιπέτεια» είπε. Παρά τις αρνητικές εξελίξεις ο κ. Σκυλακάκης εξέφρασε, όμως, αισιοδοξία για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Η ανάκαμψη μπορεί να είναι δυναμική και θα είναι δυναμική. Οι ενδείξεις υπάρχουν. Στην καρδιά της πανδημίας η Moody’s μας αναβάθμισε. Ήρθαν μεγάλες εταιρείες στην καρδιά της κρίσης όπως η Microsoft και η Volkswagen, με ενδιαφέρον να δουλέψουν στην Ελλάδα και πολλές ακόμη. Σας διαβεβαιώ ότι αυτές που θα έρθουν θα είναι πολύ περισσότερες» τόνισε.

«Μια σωστή πρακτική»

Στον αντίποδα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις του κόμματός του που τον προηγούμενο μήνα χαρακτήριζε υπεραισιόδοξη την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ύφεση έως 8,3%. «Έπρεπε να έχετε ένα σενάριο βάσης που να ήταν λίγο πιο απαισιόδοξο, για να μην αναγκάζεστε να αλλάζετε συνεχώς. Αυτό θα ήταν μια σωστή πρακτική» είπε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. Ταυτόχρονα, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι επανέφερε την αποτυχημένη οικονομική συνταγή που οδήγησε την Ελλάδα στην κρίση και κάλεσε το ΥΠΟΙΚ να στηρίξει «τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια» και «που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια διαφορετική οικονομία».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")