Γερουσία: Μία Μόλις Έδρα Μακριά Από την Πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικανοί – Στήριξη στις Κινήσεις Τραμπ Από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης

Γερουσία: Μία Μόλις Έδρα Μακριά Από την Πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικανοί – Στήριξη στις Κινήσεις Τραμπ Από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης
energia.gr
Τετ, 11 Νοεμβρίου 2020 - 18:59

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε άλλη μία έδρα στη Γερουσία, στην Αλάσκα, και πλέον χρειάζεται μόνο άλλη μια για να διατηρήσει την πλειοψηφία σε αυτό το Σώμα του Κογκρέσου

Παράλληλα, ο Τραμπ προχωρά σε έμπρακτη αμφισβήτηση της νίκης του αντιπάλου του, Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, μέσω του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, και του Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο απερχόμενος γερουσιαστής Νταν Σάλιβαν επανεξελέγη άνετα, όπως ήταν αναμενόμενο, με ποσοστό 58%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των τηλεοπτικών δικτύων CNN και NBC. Η νίκη του επιβεβαιώνει τις καλές επιδόσεις των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου, που διενεργήθηκαν ταυτόχρονα με τις προεδρικές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν πλέον 50 έδρες, έναντι 48 των Δημοκρατικών. Οι δύο έδρες που απομένουν θα κριθούν στις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια, στις 5 Ιανουαρίου. Προκειμένου οι Δημοκρατικοί να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Γερουσία θα πρέπει να τις κερδίσουν και τις δύο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα ισοψηφούν με τους Ρεπουμπλικάνους και την καθοριστική ψήφο θα καλείται να δώσει η Δημοκρατική εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Χωρίς την έγκριση της Γερουσίας δεν μπορεί να περάσει κανένας νόμος στις ΗΠΑ. Οι γερουσιαστές εγκρίνουν επίσης τους υποψήφιους που προτείνει ο πρόεδρος για διάφορα υψηλά αξιώματα: υπουργούς, πρεσβευτές, δικαστές.

Αν η Γερουσία παραμείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που υπήρξε μέλος της επί 36 χρόνια, θα έχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών και θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματεύεται μαζί της κάθε φορά που θα θέλει να περάσει κάποιο νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ζητά από τους εισαγγελείς έρευνα για παρατυπίες στις εκλογές

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά ΜΜΕ, ο Γουίλιαμ Μπαρ, υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, έδωσε εντολή στους εισαγγελείς όλης της χώρας να ξεκινήσουν έρευνες για «βάσιμους ισχυρισμούς» σχετικά με παρατυπίες στις εκλογές.

Ο Μπαρ στην επιστολή του κάνει λόγο για «παθητική προσέγγιση» ως προς τις καταγγελίες του Τραμπ για «μη νόμιμες ψήφους» και ζητά να γίνουν έρευνες για «πιθανή απάτη». Σύμφωνα με τους New York Times, η εξέλιξη αυτή έφερε την παραίτηση του επικεφαλής του τμήματος ερευνών του υπουργείου, του Ρίτσαρντ Πίλγκερ, καθώς οι δικηγόροι αντιμετωπίζουν με προβληματισμό την κίνηση αυτή του Μπαρ, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Στο πλευρό του Τραμπ οι κορυφαίοι Ρεπουμπλικανοί

Ο Μπαρ φέρεται να έχει συναντηθεί και με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος επίσης στάθηκε υπέρ του Τραμπ νωρίτερα, ζητώντας να γίνουν έρευνες για τυχόν παρατυπίες στην διαδικασία. «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει απόλυτο δικαίωμα να διερευνήσει ισχυρισμούς για παρατυπίες και να σταθμίζει τις νομικές του επιλογές» δήλωσε ο ΜακΚονέλ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι 100 τοις εκατό στα δικαιώματά του να εξετάζει ισχυρισμούς για παρατυπίες και να σταθμίζει τις νομικές του επιλογές», δήλωσε ο κ. Μακόνελ, όπως μεταδίδει η έγκυρη ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. «Ας μην έχουμε τίποτα διαλέξεις για το πώς ο πρόεδρος πρέπει αμέσως, να δεχτεί χαρούμενα προκαταρκτικά εκλογικά αποτελέσματα από τους ίδιους χαρακτήρες που μόλις πέρασαν τέσσερα χρόνια αρνούμενοι να αποδεχθούν την ισχύ των τελευταίων εκλογών», τόνισε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία,.

«Νομίζω ότι οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει έως ότου μετρηθούν οι ψήφοι και αποφασιστούν οι νομικές προκλήσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ (Lindsey Graham), στενός σύμμαχος του Προέδρου που επανεκλέχθηκε στην έδρα του στη Νότια Καρολίνα. «Γι' αυτό θα ενθαρρύνω τον Πρόεδρο να μην αποδεχθεί τη μετάβαση».

Στη Τζόρτζια, όπου η συνεχιζόμενη καταμέτρηση των ψήφων έδειξε ότι ο κ. Τραμπ έχασε τις εκλογικές ψήφους της πολιτείας, οι γερουσιαστές Ντέιβιντ Πέρντου (David Perdue) και Κέλι Λόφλερ (Kelly Loeffler) -και οι δύο Ρεπουμπλικανοί που αντιμετωπίζουν τώρα τις επαναληπτικές εκλογές του Ιανουαρίου για να διατηρήσουν τις έδρες τους- προχώρησαν σε ασυνήθιστη κίνηση καλώντας τον ανώτερο εκλογικό αξιωματούχο της πολιτείας να παραιτηθεί.

Προχθές, Δευτέρα, δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, η Σούζαν Κόλινς και ο Μπεν Σάσε, συνεχάρησαν τον Μπάιντεν για την "προφανή νίκη" του στις εκλογές, με την Κόλινς να τονίζει τη σημασία της μετάβασης της εξουσίας για να διασφαλιστεί ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος και η Χάρις θα είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν από τις 20 Ιανουαρίου, ημέρα ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Ωστόσο, και αυτή παραδέχθηκε πως, παρ’ όλ’ αυτά, ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος πρέπει να έχει την ευκαιρία να αμφισβητήσει νομικά τα αποτελέσματα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Λίγοι είναι οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών που έχουν προχωρήσει σε παρόμοια κίνηση, ενώ η πλειοψηφία, χωρίς πάντα να υιοθετεί τις καταγγελίες του Αμερικανού Προέδρου για νοθεία στις πρόσφατες εκλογές - από τη στιγμή, μάλιστα, που τα μεγαλύτερα ΜΜΕ στη χώρα, έσπευσαν να ανακηρύξουν νικητή τους Μπάιντεν και Χάρρις - τονίζει, ωστόσο, ότι είναι δικαίωμά του να ασκήσει δικαστικές προσφυγές.

Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι δήλωσε στο «Fox News» την Κυριακή ότι «κάθε ένδικη προσφυγή πρέπει να εξεταστεί» προτού οι Αμερικανοί μπορούν να αποφασίσουν «ποιος κέρδισε τις εκλογές».

Μάικ Πομπέο: Υπόσχεται «ομαλή μετάβαση προς μια δεύτερη θητεία Τραμπ»

Σε ερώτηση που δέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου, χθες, Τρίτη, για τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Εξωτερικών - ένα βασικό υπουργείο για την εθνική ασφάλεια - για τη διευκόλυνση της μετάβασης με τα επιτελεία του εκλεγμένου προέδρου, ο  Μάικ Πομπέο απάντησε: «Θα υπάρξει ομαλή μετάβαση προς μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ».  Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί αρκετούς συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, οι οποίοι αναγνώρισαν την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Ο Πομπέο θα αναχωρήσει την Παρασκευή από την Ουάσινγκτον με αρχικό προορισμό τη Γαλλία, πριν μεταβεί στην Τουρκία, και στη συνέχεια στη Γεωργία, στο Ισραήλ, στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ.

«Θα καταμετρήσουμε όλες τις ψήφους», είπε σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, διαβεβαιώνοντας ότι οι ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν επίγνωση ότι είναι μια «νομική διαδικασία» που «απαιτεί χρόνο».

«Ο κόσμος πρέπει να είναι απολύτως βέβαιος ότι η μετάβαση που χρειάζεται ώστε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λειτουργεί εύρυθμα σήμερα και εύρυθμα με τον πρόεδρο που θα είναι στην εξουσία στις 20 Ιανουαρίου το απόγευμα θα είναι μια επιτυχής μετάβαση», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Αυτό το υπουργείο επενδύει πλήρως για να διασφαλίσει ότι οι εκλογές σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ασφαλείς, ελεύθερες και δίκαιες, και τα μέλη των υπηρεσιών μου θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να εγγυηθούν ότι αυτό συμβαίνει», επέμεινε, κρίνοντας «γελοίο» να ερωτηθεί για τους κινδύνους που ελλοχεύει η στάση του Ντόναλντ Τραμπ στο εκλογικό αποτέλεσμα και αν αυτή υπονομεύει αυτές τις προσπάθειες.