Η Cheniere Energy, μεγαλύτερη παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ, αντιμετώπισε δραστική συρρίκνωση των φορτίων της κατά το ήμισυ, στο γ’ τρίμηνο του έτους, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης αλλά και των προβλημάτων που δημιιούργησε η περίοδος των τυφώνων στη χώρα, σε μια εξέλιξη που εγκυμονεί κινδύνους για την παρουσία της στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η εταιρεία, με έδρα το Χιούστον του Τέξας, η οποία, τον Φεβρουάριο του 2016 έγινε η πρώτη στις ΗΠΑ που εξήγαγε υγροποιημένο φυσικό αέριο, διαχειρίζεται δύο σταθμούς υγροποίησης στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και φόρτωσε συνολικά, 5,3 δισ. κυβικά μέτρα, που κατανεμήθηκαν σε 55 διαφορετικά φορτία LNG στη διάρκεια της εν λόγω χρονικής περιόδου.

Εκτός όμως της μειωμένης ζήτησης, οι ευρωπαϊκές δραστηριότητες των αμερικανικών εταιρειών υγροποιημένου φυσικού αερίου τίθενται σε κίνδυνο και εξαιτίας των νέων οδηγιών που προωούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορούν στο "πρασίνισμα" του κλάδου του φυσικού αερίου και του LNG, κάτι που μπορεί, μελλοντικά, να επηρεάσει δυσμενώς τους παραγωγούς στην αντίπερα όχθη  του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Ε.Ε. εξετάζει την πιθανότητα να εισάγει ένα σύστημα που θα απαιτεί την προσκόμιση «πράσινων» πιστοποιητικών για το LNG, με βάση το πόσο ρυπογόνος είναι η παραγωγή του.

Είναι χαρακτηριστικό  ότι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας, όπως η Cheniere Energy, έχουν καλύψει, το τρέχον έτος, σημαντικό μερίδιο της ζήτησης στην Ε.Ε., αλλά και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.