Εναν στόχο για ανάπτυξη της τάξης του 5% ετησίως, σαφώς πολύ λιγότερο φιλόδοξο από τους συνήθεις, αναμένεται να θέσει η Κίνα για την επόμενη πενταετία. Την είδηση αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, αλλά διευκρινίζει ότι πρόσκεινται στην κινεζική ηγεσία

Το Πεκίνο έχει δημοσιοποιήσει από την προηγούμενη εβδομάδα τις κατευθυντήριες γραμμές του οικονομικού προγράμματος για την επόμενη πενταετία, στο πλαίσιο του οποίου υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ποιοτική ανάπτυξη και όχι στους υψηλούς ρυθμούς. Η αρχή οικονομικού σχεδιασμού της χώρας ανέφερε πως θα προτείνει συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους για την οικονομική ανάπτυξη και τη διάρθρωση της οικονομίας μέχρι το 2025. Πάγια τακτική του Πεκίνου είναι, όμως, να ανακοινώσει τους συγκεκριμένους στόχους που θέτει για την επόμενη πενταετία πριν από την ετήσια σύνοδο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης που συνήθως συγκαλείται τον Μάρτιο. 

Τα έως τώρα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας, που επλήγη πρώτη αλλά και ανέκαμψε πρώτη από την πανδημία, κατατείνουν σε ανάπτυξη 2,1% για το σύνολο του τρέχοντος έτους. Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για το επόμενο έτος, δημοσκόπηση που διεξήγαγε το  Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων κατέδειξε ότι οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε μια σημαντική ανάκαμψη με ρυθμό 8%.

Από την πλευρά του Πεκίνου, άλλωστε, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει προεξοφλήσει πως η κινεζική οικονομία θα διπλασιασθεί σε μέγεθος στα επόμενα 15 χρόνια. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει μέσο όρο ετήσιας ανάπτυξης της τάξης του 4,7%. Προτού πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, η Κίνα είχε θέσει στόχο για ανάπτυξη 6% μέσα στο τρέχον έτος. Ο στόχος αυτός ήταν ήδη χαμηλός σε σύγκριση με τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς των περασμένων ετών και αντανακλούσε τη σταδιακή αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου που είχε σχεδιάσει και εφάρμοζε το Πεκίνο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Πεκίνου, η οικονομική ανάπτυξη θα βασιζόταν όλο και περισσότερο στην εγχώρια ζήτηση και κατανάλωση και λιγότερο στις εξαγωγές. Θα προέβλεπε επίσης σταδιακή ενσωμάτωση πολιτικών πιο φιλικών προς το περιβάλλον. Τα σχέδια του Πεκίνου εκτροχιάστηκαν, όμως, από την πανδημία που οδήγησε τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου σε ύφεση και εξώθησε το Πεκίνο στη γνωστή συνταγή των δημόσιων επενδύσεων προκειμένου να τονωθεί η οικονομία. 

Παρά την αναδίπλωση, πάντως, η Κίνα δεν εγκαταλείπει τις υποσχέσεις που έχει θέσει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ από την αρχή της θητείας του και αφορούν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του κινεζικού λαού. Μιλώντας μέσω βίντεο στη διεθνή έκθεση εισαγωγών της Σαγκάης, ο κ. Σι δήλωσε χθες πως την επόμενη δεκαετία η Κίνα θα αυξήσει τις εισαγωγές της, ώστε να φτάσουν σε αξία τα 22 τρισ. δολάρια.

Υποσχέθηκε, άλλωστε, πως η χώρα θα επισπεύσει τις προσπάθειες για να ανοίξει και πάλι την οικονομία της μετά την εκτεταμένη αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας που αποφάσισε στα τέλη του περασμένου έτους για να αναχαιτίσει τη μετάδοση του κορωνοϊού. Τόνισε παράλληλα ότι «η κινεζική οικονομία επιταχύνεται σταθερά όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία των πρώτων τριών τριμήνων του έτους».

Τάχθηκε τέλος υπέρ της διεθνούς συνεργασίας στο διεθνές εμπόριο και τόνισε πως «παραμένει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη η τάση των χωρών ανά τον κόσμο να κινούνται προς την ανοικτή οικονομία», ενώ υποσχέθηκε πως θα επιδιώξει να συνάψει όσο γίνεται περισσότερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")