Κομβικός Παράγοντας Αναδεικνύεται το Ενεργειακό Κόστος για Προσέλκυση Επενδύσεων σε Data Centers

Κομβικός Παράγοντας Αναδεικνύεται το Ενεργειακό Κόστος για Προσέλκυση Επενδύσεων σε Data Centers
energia.gr
Πεμ, 12 Νοεμβρίου 2020 - 15:37

Το κόστος ενέργειας που αντιστοιχεί στο 30% των δαπανών λειτουργίας ενός data center και η τιμή μίσθωσης (leasing) των οπτικών ινών είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη οι εταιρείες προτού τοποθετηθούν σε μία χώρα. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, στις χώρες του Νότου που εμφανίζουν πολύ υψηλότερο μέσον όρο θερμοκρασίας σε σχέση με τα κράτη του Βορρά, οι ανάγκες για ψύξη των μηχανημάτων και κατ’ επέκταση η κατανάλωση ενέργειας είναι πολύ μεγαλύτερες

Με τα δεδομένα αυτά, οι πιο κρύες χώρες εμφανίζεται να έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των πιο ζεστών περιοχών, αλλά η εγκατάσταση φωτοβολταΐκών συστημάτων θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος, καθιστώντας πιο «πράσινες» τις επενδύσεις αυτές. Εξάλλου, βάσει της ψηφιακής στρατηγικής που έχει χαράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κέντρα δεδομένων θα πρέπει να καταστούν με ορίζοντα το 2030 ενεργειακά ουδέτερα, καθώς, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, αντιπροσωπεύουν από το 5% έως 9% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και άνω του 2% του του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η παροχή κινήτρων, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος αγοράς ή μίσθωσης γης που εμφανίζει η Ελλάδα και τις προοπτικές που διαθέτει η χώρα λόγω τοποθεσίας αλλά και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού θα μπορούσε να βάλει δυναμικά τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη των κέντρων δεδομένων, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου.

   Προς το παρόν, η Ελλάδα βαθμολογείται χαμηλά, σύμφωνα με τον δείκτη της συμβουλευτικής εταιρείας Savills για το ποια ευρωπαϊκή χώρα, μεταξύ 21, είναι η πιο ελκυστική για τη δημιουργία κέντρου δεδομένων. Στην πρώτη πεντάδα ανήκουν η Ισλανδία παρότι βρίσκεται μακριά από το κέντρο της Ευρώπης, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Ολλανδία, καθώς τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών που διαθέτουν είναι ιδιαίτερα υψηλών προδιαγραφών. Επίσης, η Ολλανδία μαζί με τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία αντιπροσωπεύουν το 74% των επενδύσεων σε data centers από το 2014 έως το 2020, με τις τέσσερις χώρες να διακρίνονται για το μεγάλο βαθμό διείσδυσης του υπολογιστικού νέφους.

  Ο βαθμός ανάπτυξης των δικτύων τηλεπικοινωνιών, η πολιτική σταθερότητα, η μέση ετήσια θερμοκρασία, το επίπεδο της κυβερνοασφάλειας, το κόστος ενέργειας, το κόστος εργασίας και το πόσο καταρτισμένο είναι το ανθρώπινο δυναμικό είναι οι παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη οι εταιρείες τεχνολογίας.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")