Οι επιπτώσεις επί της ελληνικής οικονομίας από την πιστωτική κρίση που συγκλονίζει την αμερικανική οικονομία, προκαλώντας φόβους για επερχόμενη ύφεση, αλλά και η επίδραση της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα αξιολογηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που θα συνέλθει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με εισηγητές τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης κ. Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Φώλια.


Οι επιπτώσεις επί της ελληνικής οικονομίας από την πιστωτική κρίση που συγκλονίζει την αμερικανική οικονομία, προκαλώντας φόβους για επερχόμενη ύφεση, αλλά και η επίδραση της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα αξιολογηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που θα συνέλθει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με εισηγητές τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης κ. Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Φώλια. Η παρέμβαση του κ. Χρ. Φώλια δείχνει ότι η κρίσιμη απειλή για τη χώρα μας από τη δυσμενή διεθνή συγκυρία εκτιμάται ότι εκπορεύεται από τον πληθωρισμό.


Πράγματι, όσον αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας μας θα δημιουργηθούν αναμφίβολα κάποια προβλήματα στον τουρισμό και τις εξαγωγές, παρά ταύτα όμως ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα παραμείνει υψηλός και το 2008, προωθούμενος από την ιδιωτική κατανάλωση, τις ιδιωτικές επενδύσεις και από τους πόρους των κοινοτικών πλαισίων. Οπως ανακοινώθηκε προχθές από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, «ο αυξητικός ρυθμός των εξαγωγών στο 2007 επιβραδύνθηκε σημαντικά, μετά δύο έτη ισχυρής ανόδου». Για το 2008, αν η ευρωπαϊκή ανάπτυξη επιβραδυνθεί, θα περιορισθούν αντίστοιχα και οι εξαγωγές μας που ήδη σωρευτικά έχουν μεγάλη απώλεια ανταγωνιστικότητας. Το ίδιο θα συμβεί και με τον τουρισμό, μια και τα σύννεφα στην ευρωπαϊκή οικονομία θα επηρεάσουν ανασταλτικά πολλούς υποψήφιους για επίσκεψη στη χώρα μας που θα στρέφονται σε όλο και πιο φθηνούς προορισμούς.


Ετσι, η μεγάλη ανησυχία για την κυβέρνηση παραμένει η άνοδος του πληθωρισμού και η άμεση προτεραιότητα στη φάση αυτή είναι η ανάσχεση των πληθωριστικών πιέσεων που βασικά προέρχονται από το εξωτερικό, είναι δηλαδή εισαγόμενες αλλά μεγεθύνονται στο εσωτερικό λόγω των στρεβλώσεων της αγοράς μας, με πρώτη την έλλειψη ανταγωνισμού. Ο πληθωρισμός βέβαια είναι πλέον κυρίαρχη διεθνής τάση, με εντυπωσιακή την περίπτωση των ΗΠΑ όπου σκαρφάλωσε στο 4,5% και την Ευρωζώνη, που χρόνια τώρα είχε πληθωρισμό μέχρι 2,1% και τώρα, τους δύο τελευταίους μήνες, έχει ανέβει στο 3% και 3,1%. Κατά τον κ. Αλογοσκούφη, ένα μέρος των αυξήσεων των τιμών είναι ίσως προσωρινό γιατί οφείλεται στην κούρσα του πετρελαίου, η οποία πιθανόν αύριο να ανακοπεί. Γι’ αυτό όμως πρέπει να ληφθούν μέτρα στη χώρα μας ώστε να αποτραπεί αυτό το βραχυπρόθεσμο επεισόδιο των αυξήσεων να εξελιχθεί σε μόνιμο πληθωρισμό.


Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης θα πει στην Κυβερνητική Επιτροπή ότι πολλά, όσον αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού, θα κριθούν από τις αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων, που θα συμφωνηθούν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις εργοδοτών και ΓΣΕΕ, που θα γίνουν μέσα στον Ιανουάριο. Ο κ. υπουργός θα πει ότι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα και να αποφύγουν υπερβολικές αυξήσεις, οι οποίες θα θέσουν σε κίνηση τον φαύλο κύκλο μισθών και τιμών. Αν και είναι σωστή κατά βάση η θέση του υπουργού Οικονομίας, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η εμπειρία του παρελθόντος έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που έκανε απειλητική την εμφάνισή του «το τέρας του πληθωρισμού», όλοι οι υπουργοί Οικονομίας, είτε των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είτε εκείνων της Ν.Δ., τα ίδια έλεγαν, οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονταν τελικά σε θυσίες, αλλά ο πληθωρισμός δεν έπεφτε γιατί τα κέρδη αυξάνονταν δυσανάλογα.


Αν λοιπόν, αυτή τη φορά, θέλει να είναι πειστική η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει μέτρα που θα αποδεικνύουν ατράνταχτα τη μηδενική της ανοχή στην κερδοσκοπία των καρτέλ και των άλλων κυκλωμάτων του εμπορίου. Γι’ αυτό όλοι περιμένουν με υψηλές προσδοκίες την εισήγηση του κ. Χρ. Φώλια, η οποία ελπίζουμε ότι θα περιλαμβάνει και την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία έχει αποδειχθεί ανίκανη αν όχι άχρηστη.