Α. Σδούκου: Θέλουμε 1 δισ. Ευρώ τον Χρόνο να Διοχετεύεται για Δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας

Α. Σδούκου: Θέλουμε 1 δισ. Ευρώ τον Χρόνο να Διοχετεύεται για Δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 19 Νοεμβρίου 2020 - 08:09

Στους στόχους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή μετάβαση αναφέρθηκε η γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, σε εκδήλωση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Πράσινη Ενέργεια». Η κα Σδούκου σημείωσε πως «η ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται ορθολογικότερη διαχείριση των ΑΠΕ, αυτό θα γίνει με την εξοικονόμηση ενέργειας. Θέλουμε ένα δισ. ευρώ  να διοχετεύεται στην αγορά κάθε χρόνο για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας». Αναφερόμενη στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ενέργεια τόνισε πως «αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση η αντιμετώπισή της, ενώ θα πρέπει να προσαρμόσουμε την Ελλάδα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής». 

Επισήμανε πως το ΥΠΕΝ στον σχεδιασμό του έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. «Χρειαζόμαστε μια καινοτομία στο να παράγουμε, να χρησιμοποιούμε και να σκεφτόμαστε την ενέργεια» ανέφερε η κα Σδούκου, εξηγώντας πως χρειάζεται αλλαγή στον τρόπο παραγωγής. «Προχωράμε στην απολιγνιτοποίηση,  στοχεύουμε στο 35% σε ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2030» σημείωσε η γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών.

Δημοσιεύεται η στρατηγική της Κομισιόν για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

«Από την πρώτη στιγμή θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την γραφειοκρατία, με μια δέσμη μέτρων, θέλουμε την διείσδυση των ΑΠΕ πιο ορθολογική για να μην αναπτύσσονται άναρχα, ενώ εξετάζουμε και την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων« τόνισε η κα Σδούκου, γνωστοποιώντας πως σήμερα θα δημοσιευτεί η στρατηγική της Κομισιόν για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Παράλληλα, υπογράμμισε πως στην στρατηγική του ΥΠΕΝ έχει μπει η ανάπτυξη του «πράσινου» υδρογόνου. Ακόμα, τόνισε πως η ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται ορθολογικότερη διαχείριση των ΑΠΕ, αυτό θα γίνει με την εξοικονόμηση ενέργειας και «θέλουμε 1 δισ. ευρώ  να διοχετεύεται στην αγορά για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας», πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά τις μεταφορές στάθηκε στο πρόγραμμα της ηλεκτροκίνησης, κάνοντας λόγο για μεγάλη απήχηση στο κόσμο. «Από τον Αύγουστο που είναι στον αέρα είμαστε στις 8.500 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 6.500 αφορούν την αγορά ηλεκτρικών ποδήλατων», ενώ τέλος αναφερόμενη στο παράδειγμα της Αστυπάλαιας σημείωσε πως στοχεύει στην ηλεκτροκίνηση, προβλέποντας την αντικατάσταση των οχημάτων με ηλεκτρικά, καθώς και την δημιουργία νέων υπηρεσιών μετακίνησης.

Α.Κοσμοπούλου: Να κλείσουμε την στρόφιγγα των απορριμμάτων

Από την πλευρά της, η  εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδης, κα Αγγελική Κοσμοπούλου, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, αναφέρθηκε στην επιβάρυνση των πλαστικών μιας χρήσης στο περιβάλλον, υπενθυμίζοντας το  πρόγραμμα του ιδρύματος για την περισυλλογή απορριμμάτων. 140.000 τόνους έχει περισυνελλέξει μέχρι στιγμής από τις παραλίες το πλοίο «Typhoon» είπε η κα Κοσμοπούλου, λέγοντας πως 11.500 τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στις ελληνικές ακτές. Υπογράμμισε ότι «πρέπει να κλείσουμε την στρόφιγγα, πρέπει  να εντοπίσουμε τις πηγές και να δούμε πιο κομμάτι της διαχείρισης γίνεται στραβά».

Τέλος, στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μανώλης Πλειώνης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά είμαστε στο πάρα 5’, εξηγώντας πως οι δυο πιο ευάλωτες παροχές παγκοσμίως είναι η Ν.Α. Μεσόγειος και Β.Α. Ευρώπη. Σύμφωνα με τον περιφερειακό δείκτη κλιματικής αλλαγής, έχει σημειωθεί αύξηση 1,5 βαθμού στην θερμοκρασία στην Ανατολική Μεσόγειο  τα τελευταία 40 χρόνια. Την περίοδο 2021-2050  αναμένεται αύξηση 2,5 βαθμών στην Ελλάδα, με βάση τις εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Ελλάδος ενώ προβλέπεται μείωση των βροχοπτώσεων κατά 10%. Επίσης θα αυξηθούν κατά 20 μέρες οι επικίνδυνες μέρες για πυρκαγιά. Εκτίμησε τέλος, πως θα επέλθει αλλαγή στην βιοποικιλότητα, αύξηση των δασικών πυρκαγιών και των πλημμυρικών φαινομένων και διάβρωση των ακτών.