Πέρασαν μόλις 10 χρόνια από τότε που οι τιμές του μαύρου χρυσού κυμαίνονταν σε 10 δολάρια το βαρέλι και κάποιες ημέρες, από την 2.1.2008, όταν στις 19.09 ώρα Ελλάδος μία παρτίδα μόλις 1.000 βαρελιών στις προθεσμιακές αγορές οδήγησε τις τιμές πάνω από το «ψυχολογικό» όριο των 100 δολαρίων / βαρέλι.

Πέρασαν μόλις 10 χρόνια από τότε που οι τιμές του μαύρου χρυσού κυμαίνονταν σε 10 δολάρια το βαρέλι και κάποιες ημέρες, από την 2.1.2008, όταν στις 19.09 ώρα Ελλάδος μία παρτίδα μόλις 1.000 βαρελιών στις προθεσμιακές αγορές οδήγησε τις τιμές πάνω από το «ψυχολογικό» όριο των 100 δολαρίων / βαρέλι. Ο δεκαπλασιασμός των τιμών αύξησε τις πληθωριστικές ανησυχίες, ταλαιπωρεί τις οικονομίες και τις αγορές, ενώ οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες βλέπουν τον πλούτο αλλά και την επιρροή τους στη διεθνή σκηνή να ενισχύεται.

Ενώ ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι η τιμή του πετρελαίου καθορίζεται από τις δυνάμεις της αγοράς και ο πρόεδρος του OPEC εκτίμησε ότι οι τιμές ενδέχεται να διατηρηθούν υψηλές το πρώτο τρίμηνο, η ανησυχία για την αναπτυξιακή δυναμική των ΗΠΑ μετά και τα δυσμενή στοιχεία για την αμερικάνικη αγορά εργασίας, αλλά κυρίως η μερική μείωση των ανοδικών (long) θέσεων στις προθεσμιακές αγορές, οδήγησε σε μικρή διόρθωση των τιμών.

Παρά τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,5% το 2008, απόρροια της ζήτησης των εκτός ΟΟΣΑ χωρών, εκτιμούν οι διεθνείς οργανισμοί. Αν την περίοδο 1990 – 2000, εξάλλου, η αύξηση της ζήτησης προερχόταν κατά πρώτο λόγο από τις ΗΠΑ, σήμερα κατά τα 2/3 προέρχεται από την Κίνα και την Ινδία.

Το 2007 η διακύμανση των τιμών έφθασε τα 50 δολάρια, ενώ η μέση τιμή διαμορφώθηκε σε 72,5 δολάρια το βαρέλι. Αναφορικά με το 2008 προβλέπεται ότι η μέση τιμή θα κυμανθεί γύρω στα 80-85 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή περίπου 10 δολάρια κάτω από τα σημερινά επίπεδα, αλλά και 10 δολάρια παραπάνω από τα μέσα επίπεδα του 2007. Το εύρος της επιβράδυνσης των οικονομιών, οι επενδυτικές θέσεις στις προθεσμιακές αγορές, οι γεωπολιτικές και πολιτικές εξελίξεις και ο ρόλος και η ρητορική του OPEC, αρχής γενομένης από την έκτακτη σύνοδο του καρτέλ την 1η Φεβρουαρίου, ενδέχεται να καθορίσουν τη μεσοπρόθεσμη τάση του μαύρου χρυσού.

 Τα δεδομένα λοιπόν δείχνουν ότι οι τιμές θα συγκρατηθούν μερικώς, ενώ οι ακραίες διακυμάνσεις θα συνεχίσουν να καθορίζονται από τις κερδοσκοπικές θέσεις των διεθνών funds. Τιμές, όμως, όπως τα 160 – 200 δολάρια ανά βαρέλι που αναφέρουν ορισμένοι αναλυτές απαιτούν μάλλον το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, ενέργεια που θα οδηγούσε σε απώλειες 16 εκατ. βαρελιών την ημέρα από τον ανεφοδιασμό της παγκόσμιας οικονομία.