Μετά τις ρωσικές κινήσεις στην Συρία στον ενεργειακό τομέα που περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό της Τουρκίας, μία νέα κίνηση που υλοποιείται ένα δεκαήμερο πριν από την επέμβαση της Μόσχας στον Καύκασο, εκπαραθυρώνει την Τουρκία και από το Ιράκ. Το θύμα αυτής της υπόθεσης, που εξελίσσεται παρασκηνιακά, είναι η κρατική Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO), που μέχρι πρότινος ηγείτo κοινοπραξίας για την ανάπτυξη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Mansuriya

Η ακύρωση του συμβολαίου επαναφέρει την Μόσχα στο σημείο που είχε σταματήσει το 2017. Tης επιτρέπει να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος, μέσω του γιγαντιαίου ενεργειακού ομίλου ROSNEFT, με πρώτιστο στόχο την επέκταση και σταδιακά τον έλεγχο και του νότου στο Ιράκ, όπως έχει ήδη πράξει στον βορρά.

Ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στην μεγιστοποίηση των ροών αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, την οποία επίσης πρόκειται να εντάξει σε έναν ευρύτερο ενεργειακό εξαγωγικό διάδρομο προς την Συρία, με τελικό προορισμό την Ευρώπη. Στα τέλη του 2017 η ROSNEFT ήδη είχε ολοκληρώσει τις κινήσεις της για τον έλεγχο του τομέα ενέργειας του ημιαυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.

Το προσεκτικό Κρεμλίνο

Η πρώτη αφορά την χρηματοδότηση της κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν με 1,5 δισ. δολάρια που αποτελούν προκαταβολές για παραδόσεις αργού πετρελαίου με ορίζοντα τριετίας-πενταετίας. Η δεύτερη κίνηση επικεντρώνεται στην εξαγορά του 80% των δικαιωμάτων ερευνών και αξιοποίησης σε πέντε πολλά υποσχόμενες ενεργειακά περιοχές. Η τρίτη αφορά την εξαγορά του 60% του εκεί ζωτικού αγωγού με υποχρέωση την χρηματοδότηση επένδυσης 1,8 δισ. δολαρίων για την αύξηση της δυναμικότητας του σε ένα εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα.

Μετά από τις κινήσεις αυτές η Μόσχα αντιλαμβάνεται πως ελέγχει μία στρατηγική θέση που της επιτρέπει να αξιοποιήσει έναν υψηλό συντελεστή μόχλευσης για να αποκτήσει ανάλογη θέση και νότιο Ιράκ, ειδικά στον τομέα εντοπισμού, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης νέων κοιτασμάτων. Παράλληλα διαθέτει και την πολυτέλεια να εμφανίζεται με την ιδιότητα του διαμεσολαβητή-ειρηνοποιού στην διαχρονική αντιπαράθεση Κούρδων και Ιρακινών.

(η συνέχεια στο slpress.gr)