Το 15ετές ομόλογο ύψους 8,5 δισ. ευρώ που εξέδωσε χθες η Κομισιόν προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέσω του SURE τη στήριξη της απασχόλησης στην Ε.Ε., όχι μόνο δεν θα έχει κόστος, αλλά θα είναι και κερδοφόρο για τα κράτη-μέλη, δεδομένου ότι ο δανεισμός έγινε με αρνητικό επιτόκιο. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, προϊόν των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, τα οποία στη χθεσινή περίπτωση ήταν αρνητικά ακόμη και για ένα 15ετές ομόλογο, λόγω της άριστης πιστοληπτικής ικανότητας (ΑΑΑ) της Ε.Ε.

Το ομόλογο τιμολογήθηκε με αρνητική απόδοση, της τάξης του -0,102%. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη αποπληρώνουν 100 ευρώ για κάθε 102 ευρώ που λαμβάνουν. Συνεπώς, το πλεονέκτημα που προκύπτει από αυτό το αρνητικό επιτόκιο μετακυλίεται απευθείας στα κράτη-μέλη που λαμβάνουν τα δάνεια υπό μορφή συνακόλουθων δανειοδοτικών πράξεων, αναφέρει η Κομισιόν.

Η έκδοση του ομολόγου στηρίχθηκε από ομάδα επενδυτικών τραπεζών, όπως Citigroup, HSBC, J.P. Morgan, LBBW και Societe Generale.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν πολύ έντονο και το ομόλογο υπερκαλύφθηκε πάνω από 13 φορές.

Η Κομισιόν θα προχωρήσει σε περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος EU SURE το 2021, έως το ανώτατο διαθέσιμο όριο των 100 δισ. ευρώ.

Το 2021 η Επιτροπή αναμένεται επίσης να δρομολογήσει τον δανεισμό στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 750 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής προτείνει να διατεθούν 90,3 δισ. ευρώ για χρηματοδοτική στήριξη σε 18 κράτη-μέλη, ενώ έχει εκταμιεύσει συνολικό ποσό 31 δισ. ευρώ σε 10 κράτη-μέλη της Ε.Ε. μέσω δύο εκδόσεων. Πρόκειται για την Κροατία, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Ισπανία.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")