Την Κυριακή το βράδυ της 22ας Νοεμβρίου, έγινε μια συνάντηση, που ενδεχομένως να αλλάξει το μέλλον της Μέσης Ανατολής. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πέταξε με ιδιωτικό αεροπλάνο στην Σαουδική Αραβία και συναντήθηκε με τον πρίγκηπα Μοχάμεν Μπιν Σαλμάν –και οι δύο πλευρές το αρνούνται– στην υπό κατασκευή φουτουριστική πόλη ΝΕΟΜ

Τι κρύβεται πίσω από αυτή την εντυπωσιακή κρυφή συνάντηση; Τι μας επιφυλάσσει αυτή η συνάντηση στην πόλη του νέου μέλλοντος; Η πόλη ΝΕΟΜ είναι το όνειρο του πρίγκηπα, (αγαπημένος υιός του βασιλιά Σαλμάν), που είναι στην ουσία και ο πραγματικός κυβερνήτης της χώρας. Η ΝΕΟΜ είναι μια φουτουριστική πόλη που κατασκευάζεται από το μηδέν, στην βορειοδυτική πλευρά της Σαουδικής Αραβίας.

Η “megacity” NEOM θα είναι η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου. Συγκεκριμένα, θα εκτείνεται από την Σαουδική Αραβία μέχρι και τις ανατολικές ακτές της Αιγύπτου, κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας και των στενών του Τιράν. Θα έχει σύνορα με την Αίγυπτο (με γέφυρα που θα συνδέει τα δύο κράτη), το Ισραήλ και την Ιορδανία. Θα έχει έκταση 26.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μήκος 460 χλμ, στην ανατολική ακτή της Ερυθράς Θάλασσας και μέγεθος 33 φορές μεγαλύτερο από τη Νέα Υόρκη.

Το πρώτο στάδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Όταν ολοκληρωθεί δεν θα χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα, αλλά θα είναι εξ ολοκλήρου μια "πράσινη" πόλη, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον μέσα στην έρημο και θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου με ηλιακή και αιολική ενέργεια! Θα βρίσκεται σε μια από τις σημαντικότερες οικονομικές αρτηρίες του κόσμου, μέσω της οποίας διακινείται σχεδόν το 1/10 των παγκοσμίων εμπορικών συναλλαγών.

Το κόστος κατασκευής της ΝΕΟΜ εκτιμάται περί τα 500 δισ. δολάρια. Η χρηματοδότηση θα γίνει από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και από ιδιώτες επενδυτές. Το όνομα ΝΕΟΜ είναι σύνθετο και αποτελείται από δύο λέξεις. Τα μεν τρία πρώτα γράμματα προέρχονται από την ελληνική λέξη "νέο" και το τελευταίο γράμμα από την αραβική λέξη "Mustaqbal", που σημαίνει το μέλλον. Άρα το όνομα ΝΕΟΜ σημαίνει το νέο μέλλον και σε αυτό αποβλέπει ο οραματιστής πρίγκηπας, που προσπαθεί να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας.

Πρώην εχθροί, νυν σύμμαχοι

Αν και –όπως προαναφέραμε– οι δύο πλευρές αρχικά διέψευσαν τη συνάντηση του Νετανιάχου με τον Σαουδάραβα πρίγκηπα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, η συνάντηση έγινε και δεν ήταν απρόσμενη. Όπως αποκάλυψε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz έχει υπάρξει κι άλλη μία μυστική συνάντηση στο παρελθόν μεταξύ των δύο ηγετών, πρώην εχθρών και νυν συμμάχων.

Ο Νετανιάχου συνοδευόταν μόνο από το μελλοντικό αστέρι της ισραηλινής πολιτικής, τον νυν διοικητή της Μοσάντ Γιόσι Κοέν και τουλάχιστον δύο ακόμη ανώτερους συμβούλους του. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν είχε ενημερωθεί κανένας άλλος. Ούτε ο συνέταιρός του στην κυβέρνηση υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντζ, ο οποίος θα αναλάβει την πρωθυπουργία μετά από περίπου ένα χρόνο, όπως είναι η συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων για εναλλαγή στην πρωθυπουργία κάθε 18 μήνες.

(η συνέχεια στο slpress.gr)