Πέντε Μοναχές Βάζουν …Εμπόδια στην Ενεργειακή Αναβάθμιση της Πελοποννήσου 

Πέντε Μοναχές Βάζουν …Εμπόδια στην Ενεργειακή Αναβάθμιση της Πελοποννήσου
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 4 Δεκεμβρίου 2020 - 08:37

Στον αέρα βρίσκεται ο δυτικός διάδρομος της Πελοποννήσου, το έργο επέκτασης του Συστήματος 400 kV που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, με σκοπό την ενεργειακή ευστάθεια της Πελοποννήσου, εξαιτίας των αντιδράσεων της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα. Το έργο με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ συναντά τις αντιδράσεις της Μονής, που κάνει λόγο για «οπτική όχληση» 

και «προσβολή του ησυχαστικού χαρακτήρα της Μονής». Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, το έργο παραμένει «κολλημένο» εξαιτίας πέντε μοναχών που επιμένουν να εναντιώνονται στην τοποθέτηση των δύο –τελευταίων- πυλώνων σε απόσταση 500 μέτρων το μοναστήρι. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το περιστατικό που εκτυλίχθηκε στις 25 Νοεμβρίου όταν συνεργεία του αναδόχου του ΑΔΜΗΕ παρεμποδίστηκαν από μοναχές της μονής. Σύμφωνα με της ίδιες πηγές ο ανάδοχος κατέθεσε μήνυση την ίδια ημέρα κατά των μοναχών, οι οποίες –μάλλον προκειμένου να αποφύγουν το αυτόφωρο– υποχώρησαν.

Η συνέχεια στο «σίριαλ» δόθηκε με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τις μοναχές και το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες μέχρι τις 16/12 που θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Πηγές του ΑΔΜΗΕ αναφέρουν πως εξαιτίας της καθυστέρησης παρατείνεται το πρόβλημα που σχετίζεται με το κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου, θέτοντας σε κίνδυνο τις επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως για το διάστημα που παραμένει «παγωμένο» το έργο (από τον Σεπτέμβριο 2019) ο Διαχειριστής δεν λαμβάνει έσοδα, καθώς για να γίνει αυτό θα πρέπει η νέα γραμμή να τεθεί σε λειτουργία. Για τον ίδιο λόγο, το Δημόσιο πλήττεται διπλά, αφού δεν εισπράττει ούτε φορολογικά έσοδα για την ίδια επένδυση και αυτές που το συνοδεύουν.