Εnel: Ισχυρό Αποτύπωμα στην Παραγωγή Καθαρής Ενέργειας -10ετής Συμφωνία με Novartis για Προμήθεια Ρεύματος 100% από ΑΠΕ

Εnel: Ισχυρό Αποτύπωμα  στην Παραγωγή Καθαρής Ενέργειας -10ετής Συμφωνία με Novartis για Προμήθεια Ρεύματος 100% από ΑΠΕ
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 4 Δεκεμβρίου 2020 - 08:46

Η Enel Green Power, θυγατρική του ομίλου Εnel στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας l και η φαρμακευτική Novartis, υπέγραψαν 10ετή συμφωνία για 100% Προμήθεια ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας (Virtual Power Purchase Agreementt, VPPA) ισχύος 78 MW. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022 και θα βοηθήσει τη Novartis να επιτύχει τους στόχους της για 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στις ευρωπαϊκές δραστηριότητές της έως το 2025. Η ενέργεια θα παραχθεί από το αιολικό πάρκο TICO συνολικής ισχύος 179,9 MW, που βρίσκεται στην Σαραγόσα της Ισπανίας, 

και το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως στις αρχές του 2022. Με τη συμφωνία που υπογράφηκε η Novartis θα αποτρέψει την έκλυση 96.400 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα, σε ετήσια βάση.

Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μέρος της δέσμευσης της φαρμακευτικής εταιρείας για την επίτευξη του στόχου περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, που θα καταστήσει την Novartis ενεργειακά ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή.

Οι δράσεις του Ομίλου Enel στον κλάδο των ΑΠΕ δεν σταματούν εδώ. Μόλις προ ημερών, οι επικεφαλείς της εταιρείας και της Eni δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη έργων πράσινου υδρογόνου. Οι δύο εταίροι θα παράγουν το καύσιμο μέσω δύο ηλεκτρολυτών που θα τροφοδοτούνται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι ηλεκτρολύτες, ισχύος 10 MW,  θα εγκατασταθούν πλησίον δύο από τα διυλιστήρια της Eni, και αναμένεται να αρχίσουν να παράγουν πράσινο υδρογόνο από το αργότερο έως το 2023.

Η Enel σχεδιάζει περαιτέρω έργα πράσινου υδρογόνου, στην Ισπανία, τη Χιλή και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα οποία φιλοδοξεί να αυξήσει τη συνολική δυναμικότητα του καυσίμου σε άνω των 2 GW έως το 2030.

Παράλληλα η Enel έχει δεσμευτεί να μειώσει κατά 80% τις άμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) ανά kWh έως το 2030, σε σύγκριση με το έτος αναφοράς, που είναι το 2017, προκειμένου να γίνει η πρώτη μεγάλη παγκόσμια επιχείρηση κοινής ωφελείας που θέτει στόχο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων,κατά τρόπο που να συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις των Ηνωμένων Εθνών για συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, αλλά και για να επιτύχει το στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2, έως το 2050, στα πρότυπα της πρωτοβουλίας Science Based Targets (SBTi)*.

«Με τη δέσμευσή μας για μια τόσο δραστική μείωση των εκπομπών μας, πρωτοστατούμε στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε ο Francesco Starace, Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Enel.

«Καθώς βαδίζουμε σε αυτό το δρόμο, εργαζόμαστε αδιάκοπα για να διατηρήσουμε την πρωτοπορία μας στην Ενεργειακή Μετάβαση, μέσω μιας συνεχούς εντεινόμενης εστίασης των δραστηριοτήτων μας σε έργα μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα. Αυξάνουμε το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα της παραγωγής μας, συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας πάνω σε έργα ενεργειακής αποδοτικότητας και εξηλεκτρισμού», πρόσθεσε.

Ο νέος στόχος της Enel, που έχει εγκριθεί από την SBTi συνεπάγεται τη μείωση του ορίου άμεσων εκπομπών του Ομίλου στα 82 gCO2eq / kWh, από 125 gCO2eq / kWh, έως το 2030, που αντιστοιχεί στον προηγούμενο στόχο για μείωση 70%, που ανακοινώθηκε πέρυσι. Η Enel συμβάλλει στην πορεία προς την Ενεργειακή Μετάβαση, προωθώντας ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής της. Ακόμη, ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες στον κόσμο που εντάχθηκε στην SBTi το 2015 και επιτυγχάνει πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις προς το σκοπό αυτό, αφού το 2019 οι άμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ανά kWh, μειώθηκαν κατά περισσότερο από 36% σε σύγκριση με το 2007, με την τάση αυτή να αναμένεται να συνεχιστεί χάρη στην ανάληψη σημαντικών επενδύσεων σε ΑΠΕ και παροπλισμό θερμικών μονάδων της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Enel Green Power, είναι, σήμερα, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών στον κόσμο, με  περισσότερα από 47 GW εγκατεστημένης ανανεώσιμης χωρητικότητας. Οι δραστηριότητες που έχει αναλάβει προς το σκοπό αυτό, αναμένεται να φέρουν τον Όμιλο σε τροχιά πλήρους επίτευξης μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα έως το 2050.

Σήμερα, η Enel εκμεταλλεύεται το μεγαλύτερο ιδιωτικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, παγκοσμίως, (ανέρχεται σε άνω των 2,2 εκατ. χιλιομέτρων) που καλύπτει τις ανάγκες περισσοτέρων των 74 εκατ. τελικών χρηστών, από το οποίο, ποσοστό υψηλίτερο του 60% έχει ήδη ψηφιοποιηθεί.

*Το SBTi αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ του CDP, του Παγκόσμιου Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων (WRI) και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).