Στον δρόμο των προκλήσεων εμμένει η Άγκυρα, που φτάνει στο σημείο να μιλά για κυριαρχικά δικαιώματα στο Καστελόριζο και να κάνει λόγο για διάλογο εν λευκώ. Με την κλεψύδρα να μετρά αντίστροφα για τη Σύνοδο Κορυφής, η Τουρκία δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει κάποια κίνηση καλής θέλησης και συνεχίζει να ρίχνει «λάδι στη φωτιά» με εμπρηστικές δηλώσεις και συνεχείς NAVTEX.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «καμία κύρωση δεν πρόκειται ποτέ να κάνει την Τουρκία να απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Καστελόριζο ή τον εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων». Μάλιστα ανεβάζει ακόμα περισσότερο τη λεκτική ένταση αναφέροντας πως «η Ελλάδα, ως το κακομαθημένο τέκνο της Ευρώπης, αποσκοπεί στην πρόκληση κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας με βάση τους [ελληνικούς] μαξιμαλιστικούς και παράνομους ισχυρισμούς περί των θαλασσίων συνόρων και του εναέριου χώρου». Και εν μέσω αυτής της ρητορικής καλεί την Ελλάδα σε διάλογο «άνευ όρων», κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται η Αθήνα.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διατηρήσει ψηλά την ένταση, αγνοώντας τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, αναγγέλλοντας νέα άσκηση νότια της Κρήτης. Οι ασκήσεις γίνονται σε διεθνή ύδατα, σε περιοχή όμως όπου η αρμοδιότητα για έκδοση NAVTEX ανήκει στον Σταθμό του Ηρακλείου της Κρήτης. Παράλληλα η Άγκυρα ισχυρίζεται πως η Αθήνα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και φτάνει στο σημείο να αναφερθεί στις ελληνικές NAVTEX.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο και το Σάββατο ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, εν όψει του επικείμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν για την τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρεται σε ανάρτηση του Νίκου Δένδια στο Twitter.

Λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η πίστωση χρόνου στην Τουρκία έληξε. Αυτό που τονίζουν είναι πως η Άγκυρα δεν εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία να προχωρήσει σε μια νέα θετική ατζέντα στη σχέση της με την Ευρώπη, είτε γιατί δεν την ενδιαφέρει και έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον αδιέξοδο δρόμο των αναθεωρητικών διεκδικήσεων στην περιοχή, είτε απλά γιατί εκλαμβάνει τη στάση της Ε.Ε. ως ευρωπαϊκή αδυναμία. Υπογραμμίζουν πως είναι η ίδια η Τουρκία που επιλέγει με τη συμπεριφορά της «το μαστίγιο έναντι του καρότου».

Δεδομένο είναι πως στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός θα θέσει και πάλι προ των ευθυνών τους τα κράτη-μέλη που συνεχίζουν τις εξαγωγές στρατιωτικών εξοπλισμών και αμυντικού υλικού στην Τουρκία. Άλλωστε αντίστοιχο παράδειγμα αναστολής εξοπλιστικού προγράμματος προς τρίτη χώρα υπάρχει: Το 2014 η Γαλλία ανέστειλε την παράδοση των πλοίων Μιστράλ προς τη Μόσχα, καθώς η Ε.Ε. αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την ουκρανική κρίση.

Ειδικές «ευαισθησίες»

Το μήνυμα της Αθήνας είναι πως δεν μπορεί ευρωπαϊκά όπλα να χρησιμοποιούνται για επιθετικές ενέργειες έναντι άλλων κρατών-μελών και για περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία. Αυτό που τονίζεται είναι πως την ώρα που συγκεκριμένα κράτη-μέλη επικαλούνται ειδικές «ευαισθησίες» έναντι της Τουρκίας -παράδοση μεγάλων οπλικών συστημάτων- παραγνωρίζουν το γεγονός ότι όπλα που είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν στην Τουρκία εντός του 2021 αλλάζουν την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Με βάση το κλίμα που διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα υπάρξουν κάποια μέτρα κατά της Άγκυρας στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ωστόσο μένει να φανεί ποια θα είναι αυτά. Η πιο ήπια εκδοχή είναι η υιοθέτηση κυρώσεων κατά ατόμων που εμπλέκονται στις σεισμικές έρευνες του «Oruc Reis». To ενδεχόμενο επιβολής σφοδρότερων, τομεακών κυρώσεων προκαλεί ωστόσο διαφωνίες ορισμένων εκ των ισχυρών κρατών της Ε.Ε. Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, το οποίο δίνει στις αμερικανικές υπηρεσίες περιθώριο ενός μήνα για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα λόγω των S-400, δημιουργεί ένα ευρύτερο διεθνές πλαίσιο πιέσεων για τη λήψη αποφάσεων.

*(Από τη Ναυτεμπορική)