Θετική Εξέλιξη για το Κυπριακό Αέριο: Συμφωνία της Eni στην Αίγυπτο Ανοίγει το Δρόμο για Επαναλειτουργία του Τερματικού LNG στην Νταμιέττα

Θετική Εξέλιξη για το Κυπριακό Αέριο: Συμφωνία της Eni στην Αίγυπτο Ανοίγει το Δρόμο για Επαναλειτουργία του Τερματικού LNG στην Νταμιέττα
energia.gr
Τρι, 8 Δεκεμβρίου 2020 - 14:10

Η ιταλική Eni προχώρησε πρόσφατα στην υπογραφή συμφωνιών με την ισπανική εταιρεία φυσικού αερίου Naturgy και  αιγυπτιακές εταιρίες για την επίλυση διαφορών σχετικά με την μονάδα LNG της Νταμιέττας στη Βόρειο Αίγυπτο, η οποία έχει κλείσει από το Νοέμβριο του 2012. Η είδηση παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον και για την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς πρόσφατα Κάιρο και Λευκωσία ενέτειναν τις μεταξύ τους συζητήσεις

για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει το κυπριακό φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο, για υγροποίηση και επανεξαγωγή.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιταλική πετρελαϊκή, οι νέες συμφωνίες θα ανοίξουν το δρόμο για το εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου, δυναμικότητας 7,56 bcm, στο λιμάνι της Νταμιέττας να ξεκινήσει εκ νέου τη λειτουργία του το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Μια προηγούμενη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον περασμένο Φεβρουάριο μεταξύ Eni, Naturgy και αιγυπτιακής κυβέρνησης για τη μονάδα κατέρρευσε τον Απρίλιο καθώς δεν πληρούνταν μια σειρά προϋποθέσεων. Η νέα συμφωνία, η οποία εξακολουθεί να χρειάζεται το πράσινο φως από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και άλλες προϋποθέσεις, θα επιτρέψει στην Eni να αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της LNG και να ενισχύσει τη θέση της στον «χάρτη» του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιταλικός όμιλος ερευνών και παραγωγής υδρογονανθράκων ήδη έχει συμμετοχή σε θαλάσσια τεμάχια στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία, από την άλλη, έχουν υπογράψει συμφωνία στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 για τη δημιουργία θαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει τις ποσότητες κυπριακού φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις υγροποίησης της Νταμιέττα και του Ίντκου, στην Αίγυπτο, για επανεξαγωγή σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και  για χρήση στην τοπική αγορά. Σύμφωνα με δημοσίευμα σαουδαραβικής εφημερίδας στα τέλη Αυγούστου, που αναμετέδωσαν κυπριακά ΜΜΕ, Λευκωσία και Κάιρο ενέτειναν τις συζητήσεις για το θέμα. Εκτιμάται ότι οι πρόσφατες συμφωνίες της Eni με τις αιγυπτιακές εταιρείες και την ισπανική Naturgy για την Νταμιέττα θα έχουν θετικό αντίκτυπο και στις κυπριακές ενεργειακές εξελίξεις.

Η ισπανική Naturgy δήλωσε, σε δική της ανακοίνωση, ότι η συμφωνία θα της αποφέρει πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων, και, άρα, όταν ολοκληρωθεί, θα της επιτρέψει την αποχώρησή της από την Αίγυπτο και το τέλος της κοινοπραξίας της με την Eni, την Union Fenosa Gas, στην οποία ανήκει ως τώρα κατά 80% το εργοστάσιο της Νταμιέττας. Το υπόλοιπο 20% μοιράζονται εξίσου η Αιγυπτιακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου (EGAS) και η General General Petroleum Corporation (EGPC). Με τη νέα συμφωνία, το μετοχικό κεφάλαιο της SEGAS, εταιρείας λειτουργίας της μονάδας, θα ανήκει κατά 50% στην Eni, με το 40% να περιέρχεται στην EGAS και το υπόλοιπο 10% στην EGPC. Οι νέες συμφωνίες, που ευθυγραμμίζονται με αυτές του Φεβρουαρίου και λαμβάνουν υπ’ όψιν την εξέλιξη του ενεργειακού σεναρίου, στόχο έχουν, μεταξύ άλλων, τη φιλική διευθέτηση των εκκρεμών διαφορών ανάμεσα στην Union Fenosa Gas και τη SEGAS, αφ’ ενός, με την EGAS και την Αιγυπτιακή κυβέρνηση, από την άλλη.

Ο ιταλικός πετρελαϊκός όμιλος θα αναλάβει επίσης τη σύμβαση αγοράς φυσικού αερίου για το εργοστάσιο και θα λάβει αντίστοιχα δικαιώματα υγροποίησης, αυξάνοντας έτσι τον όγκο του LNG στο χαρτοφυλάκιό του κατά 3,78 bcm ετησίως, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε βάση FOB, χωρίς περιορισμούς προορισμού.

Η Eni, ένας από τους μεγαλύτερους ξένους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αφρική, ανακάλυψε το μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου της Αιγύπτου Zohr το 2015, ενώ διαθέτει και άλλα περιουσιακά στοιχεία στη Ανατολική Μεσόγειο.

Η Eni ανακοίνωσε επίσης ότι θα αναλάβει την  εμπορία φυσικού αερίου στην θέση της Union Fenosa Gas στην Ισπανία, ενισχύοντας την παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Από την πλευρά της Naturgy, η συμφωνία εντάσσεται στην προσπάθεια της εταιρείας να επαναδιαπραγματευτεί εκ νέου συμβάσεις προμήθειας μετά από την μεγάλη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου λόγω της χαμηλότερης ζήτησης και της υπερπροσφοράς.