«Πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται η βιομάζα στις ΑΠΕ καθώς το 2018 αντιπροσώπευε  περισσότερο από το 10% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας σύμφωνα με την έκθεση Bioenergy Landscape της Bioenergy Europe για το 2020. Αξιοπρόσεκτο σημείο το γεγονός πως με περισσότερες από 50.000 επιχειρηματικές μονάδες ο κλάδος της βιοενέργειας (στερεή βιομάζα, βιοκαύσιμα, βιοαέριο)  απασχολεί 

τους περισσότερους εργαζόμενους (708.600 θέσεις εργασίας), σε σχέση με τους άλλους κλάδους των ΑΠΕ. Η έκθεση επιβεβαιώνει κάτι ήδη γνωστό, ότι το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και ενώ η ανανεώσιμη κατανάλωση αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Η χρήση της βιοενέργειας έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2000 και συμβάλλει σε όλες τις τελικές μορφές ενέργειας. Η βιοενέργεια αντιπροσωπεύει το 56,6% της συνολικής κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της ΕΕ που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ανανεώσιμη πηγή στην Ευρώπη και θα παραμείνει έτσι τις επόμενες δεκαετίες.

Επιπλέον, η περισσότερη βιομάζα προέρχεται τοπικά και η εξάρτηση από τις εισαγωγές παραμένει πολύ χαμηλή, στο 5% (3,7% για την ΕΕ27). Η βιοενέργεια είναι μια ενέργεια που προέρχεται από την ΕΕ και είναι πλέον πιο σημαντική ως εγχώρια πηγή σε σύγκριση με τον άνθρακα, το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2018 ο κύκλος εργασιών των τομέων αντιπροσώπευε 57,6 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ-28. Η Ευρώπη έχει γίνει ο ηγέτης στην κατασκευή τεχνολογιών βιοενέργειας και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας προηγμένου και καινοτόμου εξοπλισμού και λύσεων. Αυτό συμβάλλει σημαντικά στο να καταστήσει τη βιομηχανία ανθεκτική στις διαταραχές των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας. Ωστόσο, η βιοενέργεια στην ΕΕ-28 έχει επίσης συγκεκριμένα περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς επέτρεψε την εξοικονόμηση 310 εκατομμυρίων τόνων CO2, που ισοδυναμεί με περίπου 7 % των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ε.Ε των 28 το 2018.

Μέχρι το 2050, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να τροφοδοτούν τη συντριπτική πλειονότητα της ευρωπαϊκής κατανάλωσης ενέργειας, προκειμένου η Ευρώπη να πετύχει τον στόχο της ουδετερότητας άνθρακα. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μόνο ένα «φιλόδοξο και σταθερό πλαίσιο πολιτικής» μπορεί να καταστήσει δυνατή την ενεργειακή μετάβαση. Ένα δίκαιο και συνεκτικό σχέδιο πρέπει να καθοριστεί τώρα, με ανανεώσιμες πηγές να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ.

Την ίδια ώρα αρκετές οργανώσεις βιοκαυσίμων και βιοενέργειας στις ΗΠΑ ζητούν από το κογκρέσο με επιστολή τους την επέκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τον κλάδο.

"Πολλοί επεκτατικοί φόροι πρόκειται να λήξουν στα τέλη του 2020", έγραψαν οι ομάδες. Επισημαίνουν πως «προηγούμενες ακυρώσεις αυτών των φορολογικών διατάξεων προκάλεσαν σύγχυση και δυσκολίες για πολλούς κλάδους της βιομηχανίας. Η κατάργησή τους θα υπονόμευε την αποτελεσματικότητά τους, θα απειλούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας στην οικονομία των ΗΠΑ. Αυτά τα μέτρα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πρόσληψη, τη διατήρηση θέσεων εργασίας και τις επιχειρηματικές επενδύσεις και η επέκτασή τους θα έχει θετικό αντίκτυπο σε μια οικονομία που έχει σοβαρή ανάγκη ανάκαμψης».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου, η πίστωση φόρου παραγωγής για ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, η πίστωση παραγωγού βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς η ειδική αποζημίωση απόσβεσης για την ιδιοκτησία φυτικών βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς και η πίστωση για την ιδιοκτησία οχημάτων εναλλακτικά καύσιμα έχει προγραμματιστεί να λήξουν στο τέλος του τρέχοντος έτους.