Κανένας μανδαρίνος στο υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ δεν πρόκειται να γευματίσει μόνος τα επόμενα έτη. Όλες οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν στελέχη τους στο Ιράκ, που ξοδεύουν μεγάλα ποσά χρημάτων προκειμένου να πείσουν χρησιμοποιώντας ήπιους τόνους.

Κανένας μανδαρίνος στο υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ δεν πρόκειται να γευματίσει μόνος τα επόμενα έτη. Όλες οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν στελέχη τους στο Ιράκ, που ξοδεύουν μεγάλα ποσά χρημάτων προκειμένου να πείσουν χρησιμοποιώντας ήπιους τόνους. Όλη αυτή η προετοιμασία τους για ανάληψη έργων εκτιμάται ότι θα αποδώσει καρπούς μόλις επικυρωθεί ο νέος νόμος που αφορά την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας. Σημειωτέον ότι το Ιράκ διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα υδρογονανθράκων παγκοσμίως. Όμως, αυτός ο νόμος φαίνεται πως διχάζει. Οι μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι, σε γενικές γραμμές, προτιμούν τα μακροχρόνια συμβόλαια ανάπτυξης των κοιτασμάτων, μέσω των οποίων μπορούν, παραδείγματος χάρη, να υπολογίζουν τα αποθέματα αυτών στους ισολογισμούς τους. Στο μεταξύ, το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι προτιμά συμβόλαια μικρότερης χρονικής διάρκειας, ιδιαίτερα για συγκεκριμένα κοιτάσματα. Και αυτό δεν προσφέρει τα μεγάλα κέρδη που επιδιώκουν οι πετρελαϊκές εταιρείες.

Ύστερα, υπάρχει το πρόβλημα του Κουρδιστάν. Πριν από τα Χριστούγεννα, η νορβηγική DNO, η μόνη ξένη εταιρεία που αντλεί πετρέλαιο στο Ιράκ, διπλασίασε τις εκτιμήσεις της σχετικά με τα αποθέματα που υπάρχουν στο κοίτασμα Tawke. Όμως, το γεγονός ότι μόλις και μετά βίας κινήθηκε η τιμή της μετοχής της, μετά από αυτό, δείχνει ότι οι επενδυτές δεν είναι σίγουροι για το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης της βιομηχανίας πετρελαίου στο Ιράκ. Παράλληλα, η KRG (η τοπική κυβέρνηση του Κουρδιστάν), έχει υπογράψει σειρά συμβολαίων εξόρυξης πετρελαίου με διεθνείς εταιρείες, μετά την επικύρωση του νέου νόμου τον Αύγουστο, εξοργίζοντας τη Βαγδάτη. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ αρνείται να δώσει άδειες εξαγωγής πετρελαίου, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες μεταφοράς του μαύρου χρυσού μέσω αγωγού από το βόρειο Κουρδιστάν προς την Τουρκία. Το Κουρδιστάν είναι η πιο προβληματική επαρχία του Ιράκ, και αυτό δεν βοηθά τις προσπάθειες για κλείσιμο συμβολαίων σχετικών με την ανάπτυξη πετρελαϊκών κοιτασμάτων, σε άλλες περιοχές της χώρας.


Αυτή τη στιγμή, η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ ανέρχεται σε 2,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Παρά τις προσπάθειες των μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων, ο αρχικός στόχος παραγωγής, των 6 έως 7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, φαίνεται ανέφικτος.

(δημοσιεύτηκε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 8/1/2008)