Tέθηκε σε ισχύ την περασμένη Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου, ο νέος νόμος που αφορά στα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Γερμανία. Η νέα νομοθεσία ορίζει στόχο τα 20 GW εγκατεσρτημένης υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2030, και τα 40 GW έως το 2040. Η θέσπιση και ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις, καθότι πρόκειται, κατ' ουσία για την επέκταση του προηγούμενου στόχου για εγκατεστημένη ισχύ 15 GW που ισχύει για την τρέχουσα δεκαετία.

Βασική παράμετρος προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι συνδέσεις δικτύου, ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου. Επιπροσθέτως, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο διαμορφώνεται ένα σαφές πλαίσιο καταβολής αποζημιώσεων σχετικά με την επιστροφή δαπανών για προκαταρκτικές μελέτες που αποτυπώθηκαν σε απτές προτάσεις, προτού καθιερωθεί το νέο σύστημα για προσφορές σύνδεσης. 

Ο υπουργός Ενέργειας  της Γερμανίας δήλωσε πως «με τους φιλόδοξους στόχους επέκτασης έως το 2040, η Γερμανία διευρύνει τον πρωτοποριακό της ρόλο στον υπεράκτιο αιολικό τομέα. Λόγω της ταχείας ανάπτυξης της τεχνολογίας στην οποία συμμετέχουν σημαντικά οι γερμανικές εταιρείες, η υπεράκτια αιολική ενέργεια παρέχει ολοένα και πιο φθηνή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό πυλώνα της γερμανικής και ευρωπαϊκής ενεργειακής μετάβασης».