Η ExxonMobil και η FuelCell Energy, Inc., έχουν υπογράψει μια νέα, διετή διευρυμένη συμφωνία κοινής ανάπτυξης για την περαιτέρω ενίσχυση της τεχνολογίας ανθρακικών κυψελών καυσίμου* με σκοπό τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η ExxonMobil και η FuelCell Energy επέκτειναν τη συμφωνία για την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα. Η συμφωνία αυτή, αξίας έως 60 εκατομμυρίων δολαρίων,

θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες βελτιστοποίησης της βασικής τεχνολογίας, της συνολικής ολοκλήρωσης των διαδικασιών και της μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης λύσεων δέσμευσης άνθρακα. Η ExxonMobil διερευνά επιλογές για τη διεξαγωγή πιλοτικών δοκιμών δέσμευσης άνθρακα κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς σε έναν από τους ιστότοπους λειτουργίας της.

«Η ExxonMobil εργάζεται για να προωθήσει τις τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το κόστος και αυξάνει την επεκτασιμότητα», δήλωσε ο Vijay Swarup, αντιπρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της ExxonMobil Research and Engineering Company. "Αυτή η διευρυμένη συμφωνία με την FuelCell Energy θα επιτρέψει περαιτέρω πρόοδο σε αυτήν τη μοναδική λύση δέσμευσης άνθρακα που έχει τη δυνατότητα να επιτύχει ουσιαστικές μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από βιομηχανικές δραστηριότητες."

Η FuelCell Energy χρησιμοποιεί κυψέλες ανθρακικού καυσίμου για αποτελεσματική δέσμευση και συγκέντρωση ροών διοξειδίου του άνθρακα από μεγάλες βιομηχανικές πηγές. Η εξάτμιση καύσης κατευθύνεται στην κυψέλη καυσίμου, η οποία παράγει ισχύ ενώ συλλαμβάνει και συγκεντρώνει διοξείδιο του άνθρακα για μόνιμη αποθήκευση.

Ο αρθρωτός σχεδιασμός επιτρέπει στην τεχνολογία να αναπτυχθεί σε ένα ευρύ φάσμα τοποθεσιών, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πιο αποδοτική από άποψη κόστους διαδρομή για μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη δέσμευσης και δέσμευσης άνθρακα.

Η ExxonMobil και η FuelCell Energy άρχισαν να συνεργάζονται το 2016 με έμφαση στην καλύτερη κατανόηση της θεμελιώδους επιστήμης πίσω από τα ανθρακικά καύσιμα και στον τρόπο αύξησης της αποτελεσματικότητας στο διαχωρισμό και τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα από την εξάτμιση της παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο.

Οι μηχανικοί και οι επιστήμονες της ExxonMobil έχουν ερευνήσει, αναπτύξει και εφαρμόσει τεχνολογίες που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην ευρεία ανάπτυξη της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα για περισσότερα από 30 χρόνια. Η εταιρεία έχει εργασιακό ενδιαφέρον για περίπου το ένα πέμπτο της συνολικής ικανότητας δέσμευσης άνθρακα στον κόσμο και έχει καταλάβει περίπου 7 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Η ExxonMobil έχει καταλάβει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.

*Οι κυψέλες καυσίμου τήγματος-ανθρακικών (MCFC) είναι κυψέλες καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας που λειτουργούν σε θερμοκρασίες 600 ° C και άνω.

Οι κυψέλες λιωμένου ανθρακικού καυσίμου (MCFCs) αναπτύσσονται επί του παρόντος σε εφαρμογές για φυσικό αέριο, βιοαέριο (που παράγεται ως αποτέλεσμα αναερόβιας χώνευσης ή αεριοποίησης βιομάζας) και σταθμούς παραγωγής ενέργειας με βάση άνθρακα για ηλεκτρικές εφαρμογές, βιομηχανικές και στρατιωτικές εφαρμογές. Τα MCFC είναι κυψέλες καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας που χρησιμοποιούν έναν ηλεκτρολύτη αποτελούμενο από ένα τετηγμένο μείγμα ανθρακικού άλατος που εναιωρείται σε ένα πορώδες, χημικά αδρανές κεραμικό πλέγμα στερεού ηλεκτρολύτη βήτα-αλουμίνας (BASE). Δεδομένου ότι λειτουργούν σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες 650 ° C (περίπου 1.200 ° F) και άνω, μη πολύτιμα μέταλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταλύτες με χαμηλότερο κόστος.